Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S03E04: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Ο Κωνσταντίνος Πουλής ξαναγράφει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, κάνει μαθήματα μαθηματικών και μιλάει για τους ευφημισμούς, αυτό το φοβερό εργαλείο που είναι ικανό να μετατρέψει ακόμα και τη «συμφωνία» σε λέξη με κακόσημη έννοια.

Κινδυνεύει η Παγκοσμιοποίηση;

Οι δύο δεκαετίες που ακολούθησαν την περίοδο του  Ψυχρού Πολέμου χαρακτηρίστηκαν ως η κορύφωση της Παγκοσμιοποίησης.
Η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων εξαπλώθηκε ραγδαία.
  • Μεταξύ της πτώσης του τείχους του Βερολίνου το 1989 και της αρχής της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, η διεθνής ροή κεφαλαίων αυξήθηκε από 5,0% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 21,0%. 
  • Το διεθνές εμπόριο αντίστοιχα αυξήθηκε από 39,0% στο 59,0% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 
  • Παράλληλα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν έξω από την χώρα γέννησής τους αυξήθηκε περισσότερο από 25,0%
  • Την περίοδο που ακολούθησε την κρίση, μέχρι και τις σημερινές ημέρες η εικόνα έχει γίνει περισσότερο σύνθετη. Η διασυνοριακή ροή κεφαλαίων έχει μειωθεί σημαντικότατα και πολλοί ομιλούν για ουσιαστική κατάρρευση. Το διεθνές εμπόριο βρίσκεται σε στασιμότητα. Μόνο η διασυνοριακή κίνηση ανθρώπων συνεχίζεται παρουσιάζοντας ανοδική τάση.

Wolf: Η οδύσσεια της ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει ακόμα

Ο πραγματικός κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι η απόκλιση στις οικονομικές επιδόσεις των μελών της. Τι αποκαλύπτει η κατάρρευση της ζήτησης και οι αποτυχημένες προσαρμογές στον Νότο. Τα θετικά σημάδια και ο ρόλος της Γερμανίας.

Οι εξελίξεις δοκιμάζουν για άλλη μια φορά την ευρωζώνη. Το τελευταίο σοκ ήρθε από την Ιταλία, όπου η μεγάλη ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προκάλεσε την παραίτηση του.
Η Ιταλία, η οποία έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι μια σημαντική χώρα. Η αποχώρηση του κ. Ρέντσι μπορεί να μην αποδειχθεί ένα καθοριστικό συμβάν. Αλλά για όσο καιρό η ευρωζώνη δεν επιτυγχάνει να προσφέρει ευημερία για το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών, θα είναι ευάλωτη σε πολιτικά και οικονομικά σοκ.
Ο εφησυχασμός είναι μοιραίο λάθος.

Εκλογές ή νέα υποχώρηση

Τι πυροδότησε το σχέδιο του Μαξίμου που ήταν έτοιμο από καιρό
της Βασιλικής Σιούτη
Όταν το Μέγαρο Μαξίμου βεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ, παρά την όποια ρητορική διαφοροποίηση, στην πράξη συντάσσεται πλέον με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της Ελλάδας, τότε μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που είχαν έτοιμο από καιρό. Αυτό δεν είναι άλλο από μία πιο επεξεργασμένη αυτή τη φορά, επανάληψη του Ιουλίου του 2015. Ζάρια δηλαδή κατά κάποιον τρόπο και πάλι, αν και αυτή τη φορά έχουν αλλάξει πολλά.

Οι κανόνες του παιχνιδιού-The Rules of the (Trump) Game

 Ο στρατηγός James "Mad Dog" Mattis (ΣτΜ, “Τρελός Σκύλος”, παρατσούκλι του Mattis), που επιλέχτηκε από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Donald Trump να είναι ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, είναι ένας αξιωματούχος μοντέλο της αυτοκρατορίας του Χάους.
Ο κωδικός της τηλεφωνικής κλήσης του είναι – τι άλλο – “χάος”. Η Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος των Πεζοναυτών (MARSOC) μοιράστηκε μαζί του ακόμα και το άλλο παρατσούκλι του: "Saint Mattis of Quantico, Patron Saint of Chaos" (ΣτΜ, "Άγιος Mattis του Quantico, Πολιούχος του Χάους”). Ο Άγιος, στην ποπ ενσάρκωση του, είναι πλήρως εξοπλισμένος με χειροβομβίδα και μαχαίρι.

Deutsche bank: Σοκ για την Ελλάδα τυχόν πρόωρες εκλογές – Χωρίς συμμάχους ο Τσίπρας, από 2018 Grexit ή 4ο μνημόνιο

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον σοβαρούς πολιτικούς συμμάχους τουλάχιστον η κυβέρνηση Τσίπρα......
Deutsche bank: Σοκ για την Ελλάδα τυχόν πρόωρες εκλογές – Χωρίς συμμάχους ο Τσίπρας, από 2018 Grexit ή 4ο μνημόνιοΣτην Νότια Ευρώπη ξανά επικρατεί αναβρασμός και οι πολιτικοί φίλοι του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού καταρρέουν αναφέρει κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche bank στο bankingnews….
«Στην Ιταλία η παραίτηση Renzi του πρώην πρωθυπουργού βάζει σε τροχιά πρόωρων εκλογών την χώρα.
Ο Renzi ήταν πολιτικός φίλος του Τσίπρα και στήριζε την Ελλάδα στις Συνόδους Κορυφής.
Στην Γαλλία ο πρόεδρος Hollande έχει πλήρως καταρρεύσει και το νέο πολιτικό τοπίο στην Γαλλία αρχές Καλοκαιριού του 2017 δεν θα είναι ευνοϊκό για τον Αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον σοβαρούς πολιτικούς συμμάχους τουλάχιστον η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν είναι λύση να εξολοθρεύσουμε τους γέροντες

Η Ελλάδα των 3 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των χρεοκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει. Είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η λύση δεν είναι να εξολοθρεύσουμε μέσω της πείνας τους γέροντες, ούτε να εξορίσουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την δυστυχία. Χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο.
Είναι θέμα απλής αριθμητικής, από αυτή που διδάσκεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Όταν έχεις 10 μερίδες φαγητό και πρέπει να τις μοιράσεις σε 20 ανθρώπους, είναι αδύνατον να δώσεις μία μερίδα σε κάθε έναν. Μία επιλογή είναι ο δανεισμός! Μόνο που στην περίπτωσή μας αυτή η επιλογή έχει αποκλειστεί. Η αμέσως επόμενη είναι να πάρουν οι δέκα από μία μερίδα και οι άλλοι δέκα απολύτως τίποτα. Είναι βέβαιο ότι την αμέσως επόμενη στιγμή θα ξεσπάσει σύρραξη, εμφύλιος πόλεμος. Η τελευταία λύση είναι να μοιράσουμε τις μερίδες στην μέση και να πάρουν όλοι από μισή μερίδα. Θα υπάρχει το αίσθημα της Δικαιοσύνης, αλλά θα κινδυνεύσουν και οι είκοσι με υποσιτισμό. Όλες οι λογικές λύσεις οδηγούν σε παράλογα αποτελέσματα.

Cameron: Εξαιτίας του κοινού νομίσματος, οι χώρες της Ευρωζώνης δε θα δουν ανάπτυξη επί 10ετίες

Ο κ. Cameron υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καλέσει το δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
  • Οι χώρες της Ευρωζώνης θα «ξεχάσουν» τις επόμενες 10ετίες την οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο David Cameron, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Ο Συντηρητικός πολιτικός, μιλώντας στο DePauw University της Ιντιάνα, εξέφρασε επίσης την άποψη πως το νομισματικό μπλοκ θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ακόμα περισσότερες αναταραχές, επικαλούμενος και την απουσία ενιαία φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Cameron υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καλέσει το δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., τονίζοντας πως το επίμαχο θέμα βρισκόταν στο τραπέζι επί 40 χρόνια.
«Η ψήφος για το Brexit και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δείχνουν πως η Δύση πρέπει να αποδεχθεί τη διεθνή δυσαρέσκεια για τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στους φτωχότερους ανθρώπους», επισήμανε, ενώ κατηγόρησε και τους λαϊκιστές (σσ Nigel Farage) του νησιού για το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Πηγήwww.bankingnews.gr 
ΒLogger: Μια άλλη απόδειξη γιατί το ότι το Brexit  στηρίχτηκε και από το βαθύ Βρετανικό κράτος, που έχοντας  ιστορική μνήμη μπορεί να προβλέπει τα επερχόμενα και να παίρνει κατάλληλες θέσεις  στην ..αρένα.
Βλέπε σχετικά.