Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Μια κοινωνία ανθρώπων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά έχει ανάγκη κάποιας μορφής οργάνωσης. Το πολίτευμα λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο οργάνωσης μιας κοινωνίας ανθρώπων σε πολιτεία, δηλαδή σε κάποιας μορφής κρατικό μηχανισμό, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Μια προαναγγελθείσα δικαστική απόφαση


“…και τότε οι άνθρωποι κοίταζαν τα γουρούνια και τα γουρούνια τους ανθρώπους και κανένας δεν ήξερε ποιοί ήταν οι άνθρωποι και ποιά τα γουρούνια.”
Τζώρτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν είναι στον παράδεισο. Δεν ξεκίνησε κανένα ταξίδι. Δεν τον νοιάζει αν το χώμα που τον σκεπάζει είναι ελαφρύ ή βαρύ. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είναι νεκρός.
Νεκρός, δολοφονημένος από μια ολόκληρη κοινωνία.
Οι συμφοιτητές του που τον βασάνιζαν και τον οδήγησαν στην «αυτοκτονία», οι άλλοι συμφοιτητές του που αδιαφόρησαν, οι «δάσκαλοι» που «δεν ήξεραν», ο διευθυντής που, πιθανότατα, υπάκουε στα κελεύσματα του πολιτικού και υποστηρίζει ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του», ο ίδιος ο πολιτικός που εξυπηρετούσε τους πελάτες του δεν είναι παρά προσωποποιήσεις μιας διεφθαρμένης, σάπιας κοινωνίας.

Η χρεοκοπία της πατρίδας μας, η Ε.Ε. και το ευρώ


…δεν χρειάζεται πολιτική σοσιαλιστικής βυζαντινολογίας, αλλά πρέπει να   συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εθνικής σωτηρίας. Αυτό αναγκαστικά θα γίνει σε μίνιμουμ σημεία και σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης κατά το ιστορικό παράδειγμα του ΕΑΜ.
Δεν χρειαζόμαστε φιλολογίες περί σοσιαλισμού, αλλά ένα πλατύ δημοκρατικό και πατριωτικό μέτωπο, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα εξασφαλίσει ψωμί-παιδεία-ελευθερία αλλά και εργασία στον ελληνικό λαό.
Η χρεοκοπία της πατρίδας μας, η Ε.Ε. και το ευρώ

Ακόμη και σήμερα, διάφοροι αρθρογράφοι της αριστεράς και της δεξιάς, προσπαθούν να αποσυνδέσουν την τραγική κατάσταση της χώρας από την βασική αιτία της καταστροφής της, την συμμετοχή της στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ιδιαίτερα στον σκληρό της πυρήνα την ζώνη του ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχουμε παρά αριστερο(α)δέξιες προσπάθειες που δεν έχουν βάση την λογική, την οικονομική επιστήμη και την πραγματικότητα, παρά μόνο την ιδεοληψία.

Μια ιστορία οικονομικής παράνοιας: ένα σχόλιο για το Eurogroup

του Θέμη Τζήμα
Μετά το πρόσφατο Eurogroup μπορούμε με ασφάλεια πια να πούμε ότι η χώρα έχει εξέλθει της φάσης του δημοσιονομικού περιορισμού ή της λιτότητας και βρίσκεται πια στο έδαφος της οικονομικής παράνοιας και του ακραίου ψέματος.
Ας ξεκινήσουμε κανείς από τα υποτιθέμενα καλά νέα, δηλαδή από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα μέτρα αυτά βασίζονται στην επέκταση του μέσου χρόνου ωρίμανσης των δανείων και στη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό. Πέραν του ότι η δεύτερη επιλογή θα σημάνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, λόγω αύξησης του σημερινού επιτοκίου, αξίζει να δούμε πώς βγαίνουν τα αποτελέσματα που μιλούν για μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 22% περίπου ως το 2060.

Σήμερα «πληρώνουμε» τα Ίμια

Είκοσι χρόνια μετά, η Τουρκία θεωρεί ώριμη την εξαργύρωση της υποθήκης
του Δημήτρη Μηλάκα
Μια ματιά στο παρελθόν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κατανοήσουμε πώς και γιατί «ξαφνικά» πέσανε και τα ελληνοτουρκικά στο κεφάλι μας. Αν οι κυβερνώντες, πρώην και σημερινοί, έριχναν πού και πού αυτήν τη ματιά στο παρελθόν, τίποτε δεν θα φάνταζε σήμερα ανεξήγητο, ξαφνικό και τεράστιο για να αντιμε-τωπιστεί. Προτίμησαν ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, κυβερνήσεις, πολιτικές δυνάμεις και media να κρύψουν το κεφάλι τους στην άμμο υποδεικνύοντας και στην ελληνική κοινωνία να πράξει το ίδιο.

Η συμμετοχή στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ ως κύρια αιτία της ελληνικής τραγωδίας


  • Αποτελεί η  συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ζώνη του Ευρώ την βασική αιτία της χρεοκοπίας;  Γιατί διάφοροι αρθρογράφοι της «αριστεράς» και της «δεξιάς» προσπαθούν να αποσυνδέσουν την τραγική κατάσταση της χώρας από την συμμετοχή της στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης;  
 Ακόμη και σήμερα, διάφοροι αρθρογράφοι της «αριστεράς» και της «δεξιάς», προσπαθούν να αποσυνδέσουν την τραγική κατάσταση της  χώρας από την βασική αιτία της καταστροφής της, την συμμετοχή της  στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης  και  ιδιαίτερα στον σκληρό της πυρήνα την ζώνη του ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχουμε παρά αριστερο(α)δέξιες προσπάθειες που δεν έχουν βάση την λογική, την οικονομική επιστήμη και την πραγματικότητα, παρά μόνο την ιδεοληψία.

Citi: Με τα νέα μέτρα το ελληνικό χρέος αυξάνεται δεν μειώνεται

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προσέφερε το Eurogroup στην Ελλάδα, όχι μόνο είναι ελάχιστα, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν το ελληνικό χρέος στα επόμενα 10 χρόνια, επισημαίνει σε νέο έκτακτο report της η Citi με τίτλο "Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Μιλάτε σοβαρά;".