Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Γ. Κοντογιώργης, Ο Ομπάμα στην Ελλάδα της δυναστικής κομματοκρατίας - 19.11.2016

Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ

Mazower: Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑτου Mark Mazower* 
Η σημερινή κρίση των πολιτικών θεσμών εμφανίζει ανησυχητικούς παραλληλισμούς με τον μεσοπόλεμο. Επικίνδυνη η παρακμή του δημόσιου λόγου και η εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας. Ποιο είναι το λάθος των ιστορικών στην κατανόηση του φασισμού.
Ο ιστορικός Φριτς Στερν γλίτωσε από τους ναζί και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη μελέτη της γερμανικής ιστορίας στις ΗΠΑ. Πριν από τον θάνατό του αυτή τη χρονιά, προειδοποιούσε εδώ και καιρό για τα σημάδια ενός επανεμφανιζόμενου φασισμού. Δεν μιλούσε μόνο για τη γενέτειρά του.
Φασισμός στις ΗΠΑ; Ο φόβος μοιάζει σίγουρα υπερβολικός. Αλλά πριν τον ξεγράψουμε, μπορούμε να αναλογιστούμε τι έχουμε μάθει για τον φασισμό γενικά, χάρη στη δουλειά του Στερν και άλλων.

Ο νέος εθνικισμός και η οργισμένη Αμερική

Για πρώτη φορά μετά τον Β' Π.Π. μεγάλες και αναπτυσσόμενες δυνάμεις έχουν ταυτόχρονα υποδουλωθεί από διάφορες μορφές σοβινισμού. Οι πολιτικές Τραμπ θα αφήσουν την Αμερική ευάλωτη στην αναταραχή, αλλά δεν είναι αργά για να εγκαταλείψει το σκοτεινό του όραμα.
Economist: Ο νέος εθνικισμός και η οργισμένη Αμερική του Τραμπ
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να κάνει «και πάλι σπουδαία την Αμερική», θύμιζε την προεκλογική καμπάνια του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1980. Εκείνη την εποχή, οι ψηφοφόροι αναζητούσαν κάτι καινούριο μετά τις αποτυχίες της προεδρίας Κάρτερ. Την προηγούμενη εβδομάδα εξέλεξαν τον Τραμπ, γιατί κι εκείνος υποσχέθηκε μια ιστορική αλλαγή.
Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά, υπογραμμίζει δημοσίευμα του Economist. Την παραμονή των εκλογών, ο Ρέιγκαν περιέγραψε την Αμερική ως «λαμπερή» και σκιαγράφησε όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει για να κάνει τον κόσμο ασφαλή. Ονειρεύτηκε μια χώρα που «δεν είναι εσωστρεφής, αλλά εξωστρεφής, που στρέφεται προς τους άλλους».

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S03E01: Ο Ομπάμα στην Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Πουλής αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Δίνει συμβουλές στους νέους και καλοσωρίζει τον Πλανητάρχη στην Ελλάδα, όπως ακριβώς μας αξίζει...

Bruegel: Ούτε με μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους δεν γλιτώνει το 4ο Μνημόνιο η Ελλάδα.

Παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ζολτ Νταρβάς.
Την άποψη ότι οι δρόμοι που ανοίγονται για τους πιστωτές μετά το 2018 όσον αφορά την Ελλάδα είναι είτε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.

Έχουν ξεφύγει και μετέρχονται μαφιόζικων μεθόδων...

Vasiliki Siouti
Οι ζωές των άλλων
Δημοσιογράφος της Αυγής -γιατί συνάδελφο δεν τον λέω- ο οποίος μέχρι πρότινος μου ήταν παντελώς άγνωστος, μου ζητούσε από χθες επιμόνως να λογοκρίνω σχόλια επικριτικά προς την κυβέρνηση και να διαγράψω όσους τα γράφουν στον τοίχο μου. Τον αγνόησα αλλά επέμενε, ενοχλητικά πάντα. Προσπάθησα και ήμουν μέχρι τέλους ευγενική. Μόνο που είναι χαρακτηριστικό των θρασύδειλων να εκλαμβάνουν την...
ευγένεια και την ανοχή ως αδυναμία. Επανήλθε λοιπόν -πάντα ινμποξ- με χυδαία και σεξιστικά υπονοούμενα (από αυτά που δημοσίως καταγγέλλουν) αφήνοντας φθηνά υπονοούμενα ότι ψάχνει την προσωπική μου ζωή για να μάθει για τις σχέσεις που είχα. Λες και έχω κάτι να κρύψω. Την άλλη φορά μακάρι να έχει τα κότσια να τα γράψει στον τοίχο μου αντί για ινμποξ, για να διασκεδάσουν και άλλοι όπως εγώ.
ΥΓ1 Δεν είμαστε όλοι τσιράκια της εξουσίας σαν αυτόν. Προσωπικά -και είμαι πολύ περήφανη για αυτό- δεν έχω δεχθεί ποτέ να γίνω τσιράκι και πάντα αρνήθηκα τα δώρα της εξουσίας όποτε μου προσφέρθηκαν, και από την δική του κυβέρνηση που υπηρετεί. Αν θέλει να επανέλθω με λεπτομέρειες.
ΥΓ2 Σημειώνω τα αποσιωπητικά και το καλή τύχη που μου έγραψε στο τέλος, υπονοώντας άραγε ότι θα την χρειαστώ; Επειδή πλέον κάποιοι έχουν ξεφύγει και μετέρχονται μαφιόζικων μεθόδων, απλά το σημειώνω.