Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Οι «εμμονές» Σόιμπλε και η γερμανική ιδεολογία

Πώς εξηγούνται οι θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα. H Realpolitik και οι βλέψεις του Βερολίνου για οικονομική κυριαρχία. Το γαλλικό «χαλινάρι» μέσω ΚΑΠ και ΕΚΤ και γιατί απέτυχε. 
Γράφει ο Κ. Μελάς.
Οι «εμμονές» Σόιμπλε και η γερμανική ιδεολογία
Οι περισσότεροι παρατηρητές της σύγχρονης γερμανικής σκηνής επισημαίνουν ότι μετά την ενοποίηση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας άλλαξε ο τόνος της γερμανικής πολιτικής κουλτούρας. Άρχισαν να εμφανίζονται εκ νέου προβληματισμοί και θέματα που είχαν ξεχαστεί μετά τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν την ήττα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.Κυρίως επανήλθαν στο προσκήνιο οι συζητήσεις που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο της δεκαετίας του 1920, το κύριο περιεχόμενο των οποίων ήταν προσανατολισμένο στις γερμανικές εθνικοεπαναστατικές παραδόσεις.

Ο τρίτος παγκόσμιος ήδη ξεκίνησε, και έχει όνομα!

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Γερμανοί τραπεζίτες, εναντίον Εγγλέζων, Αμερικανοί μεγαλοβιομήχανοι εναντίον Γερμανών. 
  • Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει στον χώρο του επιχειρείν. 
  • Ποιος όμως κερδίζει μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ και την πρόσφατη νίκη Τράμπ, και που οδηγείται η παγκόσμια ειρήνη;
Η είδηση φαίνεται απίστευτη, αλλά είναι αληθινή. Στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Volker Bouffier, πρόεδρος της Γερμανικής πολιτείας της Έσσης και στέλεχος της Γερμανικής κυβέρνησης  βρίσκονται ήδη στην Νέα Υόρκη για να συναντήσουν εκπροσώπους των Αμερικανικών τραπεζών, για να τους πείσουν να μεταφέρουν την έδρα τους από το Λονδίνο, στην Φρανκφουρτη και αλλού ώστε από την Γερμανία να έχουν πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δημιούργησε επίσης ένα «task force», για να πάρει τα πελατάκια που ίσως φύγουν από το Λονδίνο. Ουσιαστικά, οι Γερμανοί βιάζονται να «κλέψουν» τους πελάτες των Εγγλέζων, πριν προλάβουν οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί! 
Ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει, και δεν είναι πόλεμος μεταξύ Γερμανών και Εγγλέζων, είναι πόλεμος εναντίων των πάντων! Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Ο ίδιος ο κυριος Bouffier, από την άλλη, δήλωσε ότι θέλει μια «σκληρή απάντηση» στην Αγγλία, ένα «κόψιμο του λουριού», να κλείσουν εντελώς οι αγορές της ΕΕ για την Αγγλία.

«Τέλος εποχής» για την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών

  • Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα λόγω Τrump και Brexit, αλλά ένα φαίνεται να είναι σίγουρο: oι κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τις κεντρικές τράπεζες. 
Γράφει ο W. Munchau.
«Τέλος εποχής» για την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών
Σε αυτό το σημείο δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα τι θα σημαίνει η προεδρία του Donald Trump. Ακόμα και το Brexit δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει. Αλλά υπάρχουν δύο στενά συσχετισμένες συνέπειες και των δύο γεγονότων: πλησιάζει το τέλος της εποχής της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών και η συνακόλουθη μείωση της επιρροής των ακαδημαϊκών μακρο-οικονομολόγων.
H ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών στηρίζεται σε δύο όρους.
  • Η πρώτη, και πιο σημαντική, είναι ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για τους στόχους της νομισματικής πολιτικής. 
  • Η δεύτερη είναι ότι ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, στελεχωμένο συνήθως από επαγγελματίες οικονομολόγους, μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους. 
Ο πρώτος από αυτούς τους όρους έχει παραβιαστεί. Ο δεύτερος βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.