Άμα είσαι κράτος και όχι μπανανία...

Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την Monte dei Paschi

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής ύψους 2 δισ. ευρώ στην Monte dei Paschi di Siena, καθώς οι ελπίδες της τράπεζας για μια διάσωση από ιδιώτες, υπαναχωρούν ύστερα από την απόφαση του Renzi να παραιτηθεί, αναφέρουν δύο πηγές του Reuters.
Η κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει junior ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους Ιταλοί πολίτες, και να αυξήσει τη συμμετοχή της μέχρι το 40%, ανέφεραν οι πηγές.
Αυτό θα την καταστήσει μακράν τον μεγαλύτερο μέτοχο, που σημαίνει ότι το υπουργείο θα είναι σε θέση να ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και τις συνελεύσεις των μετόχων της.
ΟΙ πηγές τόνισαν πως το διάταγμα που θα εγκρίνει τη συμφωνία, με βάση την οποία το δημόσιο θα αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τους επενδυτές λιανικής και θα τα μετατρέψει σε μετοχές, μπορεί να προκύψει ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Monte dei Paschi πρέπει να αντλήσει 5 δισ, ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα για να αποφύγει την εκκαθάριση, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές είναι απρόθυμοι να δώσουν λεφτά μετά από την ήττα του Renzi στο δημοψήφισμα.
Η τράπεζα αναμένεται να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει ότι η συμμετοχή 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κενό των 2 δισ. ευρώ.
¨Είναι μια de facto κρατικοποίηση με ισχυρή παρουσία του δημοσίου, που μπορεί να προσελκύσει άλλους επενδυτές και θα επιτρέψει στη συναλλαγή να ολοκληρωθεί”, δήλωσε μία από τις πηγές.
Το ιταλικό ΥΠΟΙΚ θα αγοράσει τα ομόλογα που κρατούνται από σχεδόν 40.000 επενδυτές λιανικής στην ονομαστική τους αξία, αναφέρουν οι πηγές.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι επενδυτές λιανικής δεν θα υποστούν ζημιές στην διάσωση της τράπεζας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο bank runπου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Σχόλια