King (HSBC): Το τέλος της καθεστηκυίας παγκόσμιας τάξης φέρνει η εκλογική νίκη Trump

Για τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της HSBC, ο κόσμος μας έχει αρχίσει να ομοιάζει σε μια οργουελική δυστοπία του «1984»
Το τέλος της καθεστηκυίας παγκόσμιας τάξης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ενδέχεται να σημάνει η εκλογική νίκη-έκπληξη του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ χθες Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
Αυτό επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της μεγαλύτερης βρετανικής τραπέζης, HSBC, Stephen King, σύμφωνα με τον οποίο για πολλές δεκαετίες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, οι ΗΠΑ συνδιαμόρφωσαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.
Παραδείγματα αποτελούν τα «τέκνα» του Bretton Woods - το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα - η δημιουργία της ίδιας της Ε.Ε. λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ, καθώς και η επιτυχία της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (NATO) στη διατήρηση της ειρήνης, η δημιουργία της οποίας εν πολλοίς οφείλεται στις «βαθειές τσέπες» και στη στρατιωτική δράση διαδοχικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ.
Για τον King, η νίκη Trump στο πέρασμα του χρόνου είναι δυνατόν να προσεγγιστεί ως μέρος ενός νέου αμερικανικού «αφηγήματος», το οποίο σχετίζεται με την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο και οδηγεί εκ νέου τις ΗΠΑ στον παρελθόντα απομονωτισμό της του 1917.
Ο ίδιος επισημαίνει, ότι η «απεμπλοκή» των ΗΠΑ θα συνέβαινε και δίχως την ανάδειξη του Trump στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία ήδη βαίνει μειούμενο, όπως και το μερίδιό της στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Ο Trump είναι πολύ πιθανόν, ότι θα επιταχύνει σημαντικά την αποκλιμάκωση της ηγετικής ανάμειξης των ΗΠΑ στο NATO, ενώ θα αμφισβητήσει μεταξύ άλλων τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA), την πρόσφατη στρατηγική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας 12 χωρών του Ειρηνικού (TPP) και τη Συμφωνία των Παρισίων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Με Αμερικανό πρόεδρο τον Trump, η Κίνα θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος την έχει χαρακτηρίσει «χώρα που χειραγωγεί τη [συναλλαγματική] ισοτιμία της».
Όμως, η αδρανοποίηση της TPP αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την Κίνα να διευρύνει την επιρροή της στην Ασία με τρόπο απροσδόκητο.
Ο King θεωρεί, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχεί πλέον για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Χαλέπι της Συρίας, ενώ θα πρέπει να αισθάνεται περισσότερη αυτοπεποίθηση «στην επιβολή της θέλησής του στους γείτονες της» Ρωσίας.
Για τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της HSBC, ο κόσμος μας έχει αρχίσει να ομοιάζει σε μια οργουελική δυστοπία του «1984», στην οποία η Ευρώπη εγκαταλείπεται από μια αυτοκρατορία - τις ΗΠΑ - με τις (νέες) σχέσεις της με άλλες «αυτοκρατορίες» (της Ασίας) να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα.
Πηγή www.bankingnews.gr

Σχόλια