Το πραξικόπημα του Ιουλίου 2015 με τη συνδρομή όλου του πολιτικού συστήματος.

MEIMARAKHS
TSIPRAS-25 Πως οι Μεϊμαράκης και Θεοδωράκης, περιγράφουν την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και της λαϊκής βούλησης.
Πρόσφατα, είχαμε ανακοινώσει, ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και την ψήφιση του τρίτου και χειρότερου μνημονίου τον Αύγουστο του ιδίου έτους, από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα επιχειρήσουμε να ανασυστήσουμε, με σειρά άρθρων, τα κρίσιμα γεγονότα εκείνης της περιόδου, παραθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος, που τελέσθηκε σε βάρος της χώρας μας και του λαού μας. Πολλά από αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, διότι δεν έχουν τύχει της δέουσας προβολής. Μέρος δε αυτών είχαμε δημοσιοποιήσει παλαιότερα. Το αφιέρωμα αυτό το ξεκινούμε με τις αποκαλύψεις του τέως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος, τότε, είχε πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα, μαζί με τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, και τους αρχηγούς των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, του δήθεν δημοκρατικού τόξου. Όσα θα διαβάσετε και θα ακούσετε στη συνέχεια θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε για το πως εννοούν τη Δημοκρατία και με πόσο κυνισμό ομολογούνται παραβιάσεις της συνταγματικής νομιμότητας και της λαϊκής κυριαρχίας. Οι αποκαλύψεις του τέως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έγιναν στα πλαίσια συνέντευξής του την 8η Ιουλίου 2016 στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm και στο γνωστό δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος είχε ταχθεί ευθέως κατά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, αλλά και υπέρ του «ΝΑΙ». Όσα αποκάλυψε ο E. Μεϊμαράκης ήρθαν να επιβεβαιώσουν, αλλά και να εμπλουτίσουν όσα τρεις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Ιουλίου 2016, είχε αποκαλύψει και ο έτερος πρωταγωνιστής στα γεγονότα του Ιουλίου 2015, Σταύρος Θεοδωράκης, αρχηγός του μνημονιακού κόμματος «ΠΟΤΑΜΙ» (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).  Πριν παραθέσουμε τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις του Ε. Μεϊμαράκη, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός, ότι δεν «παίχτηκαν» στα συστημικά Μ.Μ.Ε. Σκοπίμως υποβαθμίστηκαν και αποσιωπήθηκαν. Ακόμη και ο ίδιος ο ραδιοφωνικός σταθμός, στο σχετικό άρθρο του για τη συγκεκριμένη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο του (real.gr), ανέδειξε άλλα σημεία αυτής της συνέντευξης, χωρίς να αναφερθεί στα πλέον αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά στοιχεία της, δηλαδή σε όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ημέρες του Ιουλίου.
Στη συνέντευξή του ο Ε. Μεϊμαράκης επιβεβαιώνει όσα μόνο ο Δημήτρης Κλούρας είχε αναδείξει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε άρθρο του για τη σημασία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, ότι δηλαδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη ειδική νομοθεσία, που εξειδίκευε το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ. 3 του Ν. 4023/2011), το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν δεσμευτικό, διότι η συμμετοχή σ’αυτό ξεπέρασε το όριο του 40% των εγγεγραμμένων (η συμμετοχή έφτασε στο 62,50%). Συγκεκριμένα, ο Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε τα εξής: «… ήμουν υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα …. θα πρέπει να θυμίσω, ότι με βάση το Σύνταγμα, εάν η αποχή είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό«. Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης αποκαλύπτει, ότι όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή οι Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης και Καμμένος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις υποδείξεις – προτροπές των ξένων δανειστών («Ευρωπαίων παραγόντων» και «ευρωπαϊκών θεσμών»), μεθόδευσαν την παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρέπει να σας πω κύριε Χατζηνικολάου, ότι οι ώρες εκείνη τη στιγμή ήταν κρίσιμες και έπρεπε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και έπρεπε ταυτόχρονα να βρούμε τη λύση, με την οποία το ‘ΟΧΙ’ θα γινόταν ‘ΝΑΙ’ και αυτό γινόταν κιόλας την ώρα που τα τελικά επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Πρέπει να σας πω ότι έπαιξε πολύ θετικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επικοινώνησε και με το εξωτερικό και με τους θεσμικούς παράγοντες, όπως κατ’επανάληψη έχει γραφτεί. Επικοινώνησα και εγώ με πολλούς θεσμικούς ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι με έπεισαν, ότι έπρεπε να αναλάβω αυτήν την κρίσιμη ώρα, γιατί απ’ό,τι βλέπαμε δεν υπήρχε και κανείς άλλος. Ο κύριος Σαμαράς ήθελε να αποχωρήσει, ούτως ή άλλως, και ταυτόχρονα είχα και τη διαβεβαίωση, ότι θα προχωρούσαμε σε σύσκεψη αρχηγών, στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και είχε βγει προς τα έξω, ως φήμη, ότι και ο κύριος Βαρουφάκης θα άλλαζε, ο οποίος εθεωρείτο ο κατεξοχήν υπεύθυνος για το ότι πηγαίναμε στα βράχια. …. Όπως θυμάσθε, λοιπόν, την ώρα που βγαίναν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ανακοινώθηκε και η σύνοδος αρχηγών, στην οποία πήγα, αφού είχα συνεννοηθεί, όπως σας λέω, και με Ευρωπαίους παράγοντες και με εδώ στην Ελλάδα και καταφέραμε το ‘ΟΧΙ’ να ερμηνευθεί ως ‘ΟΧΙ’ στη συγκεκριμένη πρόταση Γιούνκερ και ότι εμείς μετά θα εξουσιοδοτήσουμε τον κύριο Τσίπρα να πάει να διαπραγματευθεί τη νέα πρόταση, η οποία θα ήταν καλύτερη και με κάποιο καλύτερο κοινωνικό πρόσημο«.
Ακούστε εδω λοιπόν το ηχητικό ντοκουμέντο, ιδίως από το 4:50 λεπτό. Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικότερα αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης, τα οποία έχουμε απομαγνητοφωνήσει και είναι τα ακόλουθα:
Μεϊμαράκης: «Να θυμίσω ότι εγώ την περίοδο που ο κύριος Τσίπρας είπε να κάνει το δημοψήφισμα ήμουν υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα και βεβαίως δεν το είχα δημοσιοποιήσει με δηλώσεις, αλλά με συζητήσεις και διαρροές είχε ήδη γίνει γνωστό ότι υπήρχε μία άποψη στην οποία συμφωνούσα και εγώ να απέχουμε»
Χατζηνικολάου«Πρέπει να σας πω ότι εκείνη την εποχή, στα σχόλιά μου εδώ στον REALFM και στο STAR, ήμουν και εγώ υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα των πολιτών, θεωρώντας, ότι το ερώτημα είναι πλαστό ερώτημα»
Μεϊμαράκης«Ήταν πλαστό, δεν μπορούσε να γίνει σε πέντε ημέρες. Δεν το ήθελε και η Ευρώπη, δεν θα απέδιδε, δεν θα είχε και κανένα αποτέλεσμα. Θα ήταν παρωδία. Αλλά κύριε Χατζηνικολάου, θα πρέπει να θυμίσω, ότι με βάση το Σύνταγμα, εάν η αποχή είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό. Άρα, επειδή στα περισσότερα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει υπάρχει μεγάλη αποχή και εάν συνειδητά απείχαν, καταγγέλλοντας και κάποια κόμματα, τότε θα ήταν πράγματι παρωδία και δεν θα είχε κανένα νόημα το αποτέλεσμα, το οποίο θα υπήρχε. Δυστυχώς, όμως, τότε κύριε Χατζηνικολάου, για να θυμίσω, οι ηγεσίες παρασύρθηκαν από τους δημοσκόπους, οι οποίοι έβλεπαν το ‘ΝΑΙ’ με πάνω από 60%, δια περιπάτου, και όταν εγώ είπα, ότι καλό θα είναι να απέχουμε, μου είπαν όλοι: ‘Μα τί, εδώ βγαίνουμε με πάνω από 60% . Θα απέχουμε και δώρο στον Τσίπρα θα κάνουμε;’ Γι’αυτό ακριβώς συμμετείχαμε. Και θέλω να σας πω και κάτι, το οποίο το λέω για πρώτη φορά: Πιστεύω κύριε Χατζηνικολάου, ότι και ο Τσίπρας παρασύρθηκε από τους δημοσκόπους. Πίστευε, ότι θα βγει το ‘ΝΑΙ’ και νόμιζε, ότι θα του λύσει τα χέρια, γιατί γυρίζοντας πίσω ο Τσίπρας, όπως είχα πει και στη Βουλή, Δευτέρα – Τετάρτη- Παρασκευή ήταν έξω από την Ευρώπη, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο ήτανε μέσα και Κυριακή συσκεπτόταν με τους άλλους τί θα κάνει. Είχε γοητευθεί από τον Βαρουφάκη, αλλά ταυτόχρονα έβλεπε, ότι ήταν και πολύ δύσκολο το εγχείρημα και γι’αυτό φαίνεται, ότι ερχόμενος μέσα στο αεροπλάνο (αυτό το αεροπλάνο, είναι τραγικό πολλές φορές, το ίδιο έγινε και με τον Γιώργο Παπανδρέου) μέσα στο αεροπλάνο είπε: ‘Αφού βγαίνει το ‘ΝΑΙ’ από το δημοψήφισμα, θα μου δώσει τη δυνατότητα να πω, ότι ακολουθώ το λαό’«
Χατζηνικολάου«Πολιτικό άλοθι»
Μεϊμαράκης«Πολιτικό άλοθι. Άρα θα πει στη Ζωή και στο Λαφαζάνη και στους άλλους: ‘Τί άλλο θέλετε να κάνουμε, αφού ο λαός είπε ΝΑΙ;’ Και έτσι θα τελείωνε το ζήτημα. Και μας παρέσυραν όλους, κατά τη γνώμη μου οι οι δημοσκόποι. Έλα όμως που βγήκε το ανάποδο και έλα που πράγματι, τελικά, φαίνεται, ότι είχε δίκιο ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου που λένε, ότι όταν πήγανε στο Μαξίμου τον είδαν σκυθρωπό και δεν ήξερε τί να κάνει, γιατί του βγήκε το ‘ΟΧΙ’  και μάλιστα ψηλά. Και πρέπει να σας πω, ότι εκείνη την ημέρα όλες οι ηγεσίες είχαμε και ψυχολογικά, εάν θέλετε, καταρρεύσει και πολιτικά. Τα δε exit polls εκείνης της ημέρας στα κόμματα έδιναν, ότι, εάν γίνουν εκλογές, θα πάρει 15-16% η Νέα Δημοκρατία και πάνω από 40% ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαμε, όπως θυμάσθε, την ίδια ώρα, πριν καν βγουν τα αποτελέσματα, ο κύριος Σαμαράς παραιτήθη, μου έκανε την τιμή και μου ανέθεσε την ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ….»
Χατζηνικολάου: «Τώρα ρωτώ για λόγους ιστορικούς: Σας κάλεσε και σας το πρότεινε; Έχω πληροφορηθεί, ότι εσείς αρχικά αρνηθήκατε, ότι ήσασταν στην αρχή αρνητικός. Και θέλω να ρωτήσω και τί στάση τήρησε στο θέμα αυτό, την ίδια περίοδο, ο άλλος πρώην πρωθυπουργός, Κώστα Καραμανλής»
Μεϊμαράκης: «Πρέπει να σας πω κύριε Χατζηνικολάου, ότι οι ώρες εκείνη τη στιγμή ήταν κρίσιμες και έπρεπε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και έπρεπε ταυτόχρονα να βρούμε τη λύση, με την οποία το ‘ΟΧΙ’ θα γινόταν ‘ΝΑΙ’ και αυτό γινόταν κιόλας την ώρα που τα τελικά επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Πρέπει να σας πω ότι έπαιξε πολύ θετικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επικοινώνησε και με το εξωτερικό και με τους θεσμικούς παράγοντες, όπως κατ’επανάληψη έχει γραφτεί. Επικοινώνησα και εγώ με πολλούς θεσμικούς ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι με έπεισαν, ότι έπρεπε να αναλάβω αυτήν την κρίσιμη ώρα, γιατί απ’ό,τι βλέπαμε δεν υπήρχε και κανείς άλλος. Ο κύριος Σαμαράς ήθελε να αποχωρήσει, ούτως ή άλλως, και ταυτόχρονα είχα και τη διαβεβαίωση, ότι θα προχωρούσαμε σε σύσκεψη αρχηγών, στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και είχε βγει προς τα έξω, ως φήμη, ότι και ο κύριος Βαρουφάκης θα άλλαζε, ο οποίος εθεωρείτο ο κατεξοχήν υπεύθυνος για το ότι πηγαίναμε στα βράχια. Προ αυτού του αδιεξόδου, συναισθανόμενος την εθνική μου υποχρέωση και την εθνική μου συνείδηση, ανέλαβα. Κανείς άλλος εκείνη την ώρα δεν ήθελε να αναλάβει, γιατί απ’ό,τι μαθαίνω γίνανε προτάσεις. …… Όπως θυμάσθε, λοιπόν, την ώρα που βγαίναν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ανακοινώθηκε και η σύνοδος αρχηγών, στην οποία πήγα, αφού είχα συνεννοηθεί, όπως σας λέω, και με Ευρωπαίους παράγοντες και με εδώ στην Ελλάδα και καταφέραμε το ‘ΟΧΙ’ να ερμηνευθεί ως ‘ΟΧΙ’ στη συγκεκριμένη πρόταση Γιούνκερ και ότι εμείς μετά θα εξουσιοδοτήσουμε τον κύριο Τσίπρα να πάει να διαπραγματευθεί τη νέα πρόταση, η οποία θα ήταν καλύτερη και με κάποιο καλύτερο κοινωνικό πρόσημο. Και αυτό έγινε, όπως θυμάσθε. Ήρθε στη Βουλή και πήρε 251 ψήφους, δηλαδή έγινε σχεδόν εθνικός ηγέτης. Του δώσαμε όλη μας την εμπιστοσύνη για να πάει να διαπραγματευθεί εκ μέρους της Ελλάδας».
THEODORAKHS
Αξίζει τώρα να υπενθυμίσουμε τί είχε ισχυρισθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης (δείτε και εδώ):
«Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Τσίπρας όχι και σε πολύ καλή κατάσταση επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης τού έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά. Κάποια στιγμή είπα: “Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ναι ή ένα όχι”.
Ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει του στιλ “δεν θα μας πει εμάς η Ευρώπη”. Κοίταξε τον Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι. Λέω ξανά: “Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη”. Ο ΠτΔ ανακοινώνει ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ και να του πει “αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών”. Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι.
“Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες”, προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια). Στην αρχή πήγε να υπαγορεύσει κάτι ο Τσίπρας.
Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο “ναι” και όχι μισόλογα. Διαβάζω έναν σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο ΠτΔ είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το “όχι” του Τσίπρα “ναι”. Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη. Απόσπασμα από τις σημειώσεις μου μετά την 8ώρη σύσκεψη των αρχηγών, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος».
BAROYFAKHS-10
Συνεχίζουμε το παρόν άρθρο, υπενθυμίζοντας τί είχε πει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για το ζήτημα του δημοψηφίσματος (δείτε και εδώ):
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «… Την άλλη μέρα ο κ. Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conferenceroom στο ξενοδοχείο όπου για να μας ανακοινώσει οτι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Εμένα μου έχουν πει ότι δεν σας το ανακοίνωσε εκείνη την στιγμή, ζήτησε την γνώμη σας, ότι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κ. Σαγιά»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Όχι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από κανέναν Και μάλιστα έδωσε εντολή να μείνουμε στις Βρυξέλλες εγώ και ο κ Χουλιαράκης, εντολή να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κανέναν έως ότου κάνει το κυβερνητικό συμβούλιο εκείνο το βράδυ το οποίο ήταν ξεκάθαρο πως θα κάνει αυτό… ’Όποιος σας έχει πει κάτι αντίθετο δεν είναι καλά πληροφορημένος ή ψεύδεται»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Εκείνη την ώρα ξέρατε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Προφανώς. Προφανώς. κοιτάτε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό γιατί αυτές ήταν πολύ σημαντικές στιγμές εκείνης της περιόδου. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το. Εγώ διαφωνώ αλλά είσαι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά καν’ το με μια έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό, βγές στην τηλεόραση. Μάλιστα του είχα ετοιμάσει ένα λόγο.. τον οποίο είχα γράψει με πόνο καρδιάς γιατί δεν θα τον έβγαζα ποτέ. Ποιός ήταν ο στόχος; Ότι χάσαμε την μάχη αυτή , ότι υποχωρούμε και ότι από αύριο ξεκινάμε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια διαφωτισμού των ευρωπαίων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωζώνη και το σύστημα διακυβέρνησής της. Και του είχα πει Αλέξη δεν πρέπει να σύρουμε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα. Αυτά πριν, μέρες πριν, μία εβδομάδα πριν, του έλεγα να μην κάνουμε δημοψήφισμα, γιατί έβλεπα ότι εκεί πήγαινε το πράγμα, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός τιμήσει το ΟΧΙ να πάρουμε αυτό το ΟΧΙ και να το μετατρέψουμε σε μια έντιμη συμφωνία. Να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το Όχι για να πούμε το ΝΑΙ θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την Αριστερά. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορώ να πω ότι συνθηκολογώ. Οπότε προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα. ‘Ήλπιζα ότι όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα θα ήμασταν ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Εσείς περιμένατε ότι μόλις προκηρυχθεί το δημοψήφισμα πρώτον οι αγορές θα αντιδρούσαν με πανικό το οποίο δε συνέβη όπως ξέρουμε εκείνη τη Δευτέρα και δεύτερο ότι θα σας ερχόταν μια καλύτερη συμφωνία μέσα σε εκείνη την εβδομάδα. Αυτή δεν ήταν η προσδοκία;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Η προσδοκία μου ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαμε το εργαλείο των 27 δις ομολόγων smp ήταν η ειδοποιός διαφορά. ‘Έκρινα ότι μας έκλειναν τις τράπεζες, και αυτό δεν το ήθελε ο κ. Ντράγκι, πιέσθηκε να μας κόψει τον ΕΛΑ , ήταν σε δύσκολη θέση. ‘Έκρινα λοιπόν ότι αν κάναμε αυτό που είχαμε αποφασίσει ως διαπραγματευτική ομάδα, ούτε καν να προχωρήσουμε αναδιάρθρωση ομολόγων αλλά να ανακοινώσουμε την αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων και ότι θα βάλουμε μπροστά το παράλληλο σύστημα πληρωμών θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη …πριν το δημοψήφισμα θα υπήρχε η συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι που περιμέναμε»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Πήγατε στον κ Τσίπρα και του είπατε να ξεκινήσετε αυτόν τον σχεδιασμό;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Όχι μόνο στον κ. Τσίπρα, στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και μειοψήφησα, ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο. Μην με ρωτήσετε ποιοί ήταν οι τέσσερις και ποιοί ήταν οι δύο»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Η αίσθηση σας ήταν ότι ήθελε να κερδίσει το δημοψήφισμα με μεγάλη, μικρή διαφορά ή δεν τον ενδιέφερε;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Δεν πρόκειται να μπω σε αξιολόγηση τι μπορώ να πω….. Είχαμε πάρει μια απόφαση, ο ελληνικός λαός με εξέπληξε , εγώ μέχρι και την Κυριακή περίμενα ότι θα κερδίσει το ΝΑΙ . Είναι απίστευτος αυτός ο λαός, να έχεις κλειστές τράπεζες, ένα ολόκληρο σύστημα, μια σιδερόφρακτη τρόικα να σε απειλεί με αρμαγεδόνα, τα μέσα ενημέρωσης να δημιουργούν μια κατάσταση εμφυλιοπολεμική να του λένε ότι δεν θα ξημερώσει επόμενη μέρα, και ο ελληνικός λαός ψήφισε 62%. Ουσιαστικά, να επανακτήσουμε έλεγχο σε μια διαδικασία η οποία συρρικνώνει την Ελλάδα …»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Πείτε μας την εικόνα που αντικρίζετε εσείς μπαίνοντας στου Μαξίμου εκείνο το βράδυ γιατί έχει μια ιστορική σημασία;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Με τη Δανάη την σύζυγό μου είχαμε βγει στους δρόμους, με τον κόσμο, νιώθαμε την απίστευτη δυναμική. Νιώσαμε αυτό που είχαμε νιώσει στην συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής, η οποία με εξέπληξε όσον αφορά τον παλμό της. Πρέπει να σας πω ότι όλες οι στενοχώριες, στρες, εξαγνίστηκαν για 1-2 ώρες, ένιωθα πως κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς, ως άτομα, συνέβαινε κάτι σημαντικό για την Ευρώπη ολόκληρη, είπαν όχι στον ορθολογισμό- το τελεσίγραφο. Όταν μπήκα στο Μαξίμου πριν καν δω κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι είδα κάποιον, να αντιληφθώ ότι είδα κάποιον ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα, όχι απέναντι μου αλλά και απέναντι μου. Αλλά γενικότερα, η αναντιστοιχία του κλίματος του δρόμου με το Μαξίμου»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Δηλαδή υπήρχε φόβος ανησυχία;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Ήταν ένα συναίσθημα το οποίο το ένιωσα. Ένιωσα πως μπήκα σε μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι 2 μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας«
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Αυτό σας το είπε τόσο ξεκάθαρα;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Καταλάβατε, σας είπε, αντιληφθήκατε εάν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ ή με κάποιον στην Ουάσινγκτον, που τον τρόμαξε;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Είχαμε μια μακρά συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακριβώς τί είπαμε. Υπήρχε μια αίσθηση σε εμένα ότι ήθελε να με πείσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει το όχι σε ναι ουσιαστικά. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, υπήρξε μια αίσθηση παράδοσης. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο»
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: «Αυτό έγινε πιο αργά;»
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Όχι, δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα μεταξύ 1-2-3 το πρωί. Του είπα ότι, «Αλέξη γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός. Εντάχθηκα για να αλλάξουμε την ρότα αυτού του καραβιού. Το να παραμείνω στο καράβι που πάει στα βράχια μόνο και μόνο για να είμαι μέσα στα πράγματα δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός, θα σε διευκολύνω παραιτούμενος. Και ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε το 60% για να πετύχουμε τη σταθεροποίηση. Αυτό είναι το βασικό». Με αυτό που έχουμε υπογράψει και με αυτό που θα φέρει το ασφαλιστικό που εφαρμόσαμε στο ΦΠΑ, αν είναι δυνατό να βάζεις ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες στο 23%, είναι ένα σύστημα παραμέτρων που δεν λύνεται μέσα στο 3ο μνημόνιο. Είναι ο λόγος που δεν το υπέγραψα και ο λόγος που παραιτήθηκα»
ZOH-16
Σημαντικές για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και για την προαποφασισμένη παραβίαση του αποτελέσματός του, εφόσον υπερίσχυε το «ΟΧΙ» είναι και οι αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα πλαίσια συνέντευξής της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (δείτε και εδώ):
– «Είχα συζητήσει με τον Τσίπρα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2015 σε περίπτωση που οι δανειστές πίεζαν πολύ. Ο Τσίπρας μου είπε αν φτάσουμε σε αδιέξοδο τότε κάνεις εκλογές ή δημοψήφισμα αλλά τι νόημα έχουν οι εκλογές όταν υπάρχει νωπή ισχυρή εντολή. Μου είπε «αν κερδίσουμε το δημοψήφισμα, τότε εντάξει. Αν το χάσεις;»
– Του απάντησα πως αν χαθεί το δημοψήφισμα τότε πρέπει να παραιτηθεί. «Δεν φαντάζομαι ότι εφαρμόζεις μνημόνιο επειδή έχασες δημοψήφισμα. Οφείλεις να παραιτηθείς καθώς δεν έιναι πρόγραμμά σου» του ανεφερα και συμφώνησε
– Με την προκήρυξη δημοψηφίσματος ανακουφίστηκα θεωρώντας ότι δεν έκανα λαθος στην εμπιστοσύνη που του έδειξα
Εκανα λάθος γιατί ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα προκειμένου να δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει τα πάντα ενώ έχει πουλήσει την πατρίδα το βράδυ του δημοψηφίσματος
– Σε συνάντηση με Τσίπρα, Μαντά, Φίλη και οικείο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο Τσίπρας ήταν φοβισμένος. Εγώ είχα αισιοδοξία ότι θα νικήσουμε. Έδειχνε να το θέλει αλλά να ανησυχεί για την έκβαση. Τελικά δεν πίστευε στην  υπεροχή του «ΟΧΙ» και ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα οριακό αποτέλεσμα ως πρόσχημα
Ηταν πένθιμο το κλίμα  το βράδυ του δημοψηφίσματος. Υπήρχε κατηφής ομήγυρη στο Μ. Μαξίμου. Ηταν όλοι κατηφείς.
– Είχα μιλήσει μετά το κλείσιμο της κάλπης και την δημοσιοποίηση του exit poll με τον Π. Παυλόπουλο. Η αίσθηση ήταν για οριακό αποτέλεσμα της τάξης 51-49. Μου είπε «εγώ ψήφισα Ναι και θα εργαστώ για εθνική απάντηση και ομοψυχία».
– Μετά μίλησα με Τσίπρα –  δεν τον ρώτησα τι ψήφισε δυστυχώς- και μου είπε ότι θα κάνει δήλωση που δεν θα μου αρέσει. Του είπα ότι πρέπει να αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων. Προφανώς είχε άλλο στο μυαλό του. Να αναστήσει τα μνημονιακά κόμματα που είχαν υποστεί ήττα.
– Το απόγευμα στις 9.7 με κάλεσε στο Μαξίμου για να ζητήσει με κατεπείγουσα διαδικασία η Βουλή να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για συμφωνία που ήταν ίδια περίπου με αυτή που απερρίφθη στο δημοψήφισμα.
–  Δεν μου εξήγησε τι έγινε ούτε είχε την διάθεση. Στην συζήτηση μας οι εξηγήσεις δεν ήταν πειστικές. Μου έλεγε ότι η εξουσιοδότηση είναι η άμυνα, η ασπίδα γιατί πιστεύει ότι δεν θα έχουμε συμφωνία και δεν επιθυμεί το φταίξιμο να πέσει στην Ελλάδα.
Του είπα ότι τέτοια εξουσιοδότηση ακυρώνει το δημοψήφισμα«
JUNKER-2
Για όσους τυχόν εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το τί συνέβη μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, παραθέτουμε όσα αφοπλιστικά δήλωσε ο ίδιος ο Γιούνκερ, του οποίου το σχέδιο συμφωνίας απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα (δείτε και εδώ): «Είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα. Από τη μια οι Έλληνες να απορρίπτουν ένα κείμενο … και ένα μήνα αργότερα η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα».
Εδώ θα διαβάσετε το σχέδιο συμφωνίας του Γιούνκερ, που απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό, με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

  • O Πρώην Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρης Κλούρας στον Λυκαβηττό (5.7.2016) ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΙ ΤΟΥΣ

Σχόλια