Σάββας Ρομπόλης: Το «λάθος» της Ντέλιας και ο «πόλεμος» γενεών στο ασφαλιστικό


Το έλλειμμα στα ασφαλιστικό ταμεία δεν είναι 10% ήτοι 18 δις αλλά μόλις 4 δις, λέει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στον 9.84 και υπογραμμίζοντας, πως το «λάθος» της Βελκουλέσκου είναι η ακραία συνταγή του ΔΝΤ που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τη συμμετοχή του κράτους στο ασφαλιστικό, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Απορώ, συνέχισε, που κανένας από το ελληνικό κράτος ή πολιτικό σύστημα, δεν βγήκε δημόσια να υποδείξει στη κ. Βελκουλέσκου, το «λάθος» υπολογισμό που κάνει για το έλλειμμα.
Ο Σάββας Ρομπόλης κατέδειξε γιατί το 2035 οι νέοι ασφαλισμένοι θα καλύπτουν το μέγιστο των παλαιότερων ως συνταξιούχων, ενώ για τις δικές τους συντάξεις όταν θα έρθει η ώρα από τις 200 μονάδες προσφοράς, ζήτημα είναι αν θα λαμβάνουν τις 50. Μίλησε ακόμη για την πρωτοφανή δημογραφική γήρανση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, όπως και για το ενδεχόμενο από το 2023 να ξεκινά το baby boom, δηλαδή μεγαλύτερη αριθμητικά έξοδο προς σύνταξη ασφαλισμένων αναλογικά με τους ασφαλισμένους στη χώρα. Πηγή
H OΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ 
blogger: 
Το ασφαλιστικό μαζί με το δημογραφικό είναι οι δυο βόμβες, σε πλήρη συσχέτιση μεταξύ τους, που θα διαλύσουν ότι έχει απομείνει απ' αυτή τη χώρα. Αν προσθέσει  κανείς την φυγή περίπου 500 χιλιάδων ενεργών ελλήνων - των  εξειδικευμένων - η εξίσωση σωτηρίας της χώρας δεν λύνεται.  Η χώρα ιζηματοποιείται (ιζηματοποιήθηκε ήδη) ταχύτατα και θα χάσει κάθε δυνατότητα ανάνηψης από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων (ρευστότητας). Όσοι μένουν απλά θα μοιράζονται ένα "προϊόν" διαρκώς συρρικνούμενο μέχρις ...ότου  αντιδράσουν μη έχοντας τίποτα να χάσουν  (..αν αντιδράσουν...).
Δείτε τι έγινε σε Λετονία και Εσθονία και θα καταλάβεται αυτό που συμβαίνει. 

Σχόλια