Ευρώ η δραχμή; Οι συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος

blogger:
Aντιγράφω από το: "ΕΠΩΝΥΜΩΣ"
Αναλύει η ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ*  από την εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΣΗ" 17/18/-9-2016

.....
Μήπως, όμως, το ευρώ έχει μετατραπεί σε μηχανή πτωχεύσεων; Αν η γεννεσιουργός αιτία της κρίσης είναι το ενιαίο νόμισμα, προφανώς η κρίση δεν θα σταματήσει. Το καθεστώς ένταξης στην ΟΝΕ έχει καθηλώσει τις χώρε σε ένα είδος "Λατινικής Αμερικής της Ευρώπης", με επώδυνες κοινωνικές συνέπειες για τους πολλούς.
  • Ο κίνδυνος να μετατραπούν κάποιες από αυτές τις χώρες σε "Αργεντινή της Ευρώπης" με ενδημικές κοινωνικές κρίσεις, πολιτικές αναταραχές και οικονομικές χρεοκοπίες δεν είναι καθόλου θεωρητικός.
Στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και δη της Αργεντινής στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής της κρίσης, παραπέμπει ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χάρβαρντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, για να υπενθυμίσει πως "είναι μύθος ότι οι χώρες δεν χρεοκοπούν". Κατά την άποψή του, "η οικονομική κατάσταση ορισμένων ευρωπαϊκών  χωρών είναι εξίδου κακή με εκείνη της Αργεντινής στο 2002". Οι χώρες της ευρωζώνης μοιάζουν με αναδυόμενες οικονομίες: πρέπει να δανείζονται σε "ξένο νόμισμα" - το ευρώ - , τη νομισματική πολιτική του οποίου δεν ελέγχουν και, επομένως, πιο εύκολα ωθούνται σε χρεοκοπία! Μήπως, λοιπόν το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια μηχανή πτωχεύσεων, όπως καταγγέλεται από νομπελίστες  οικονομολόγους και άλλες διάσημες Κασσάνδρες;
Όντως, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν οι ένθερμοι υποστηρικτές του ευρώ γιατί έφτασαν τα πράγματα έως εδώ.
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να προσχωρήσει στο ευρώ, λένε. Και οι λοιπές περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν δομικά προβλήματα.
Πάντως ούτε και η Ιταλία ούτε η Γαλλία είναι ασφαλείς.
Επίσης, θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς πως η Γερμανία θα βρίσκεται για πάντα στο απυρόβλητο.
Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό το εναρκτήριο λάκτισμα που προκαλεί κατάρρευση. Η βαθύτερη αιτία, όπως είναι ίδια. Οι οικονομίες είναι πολύ διαφορετικές για να μπορεί να τις χειρίζεται μια κεντρική τράπεζα. Τα επιτόκια διαρκώς λάθος για όλους. Διαφέρει μόνον ο τρόπος που εκφράζεται αυτό το λάθος.
  • Στην Ελλάδα ήταν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
  • Στην Ιρλανδία η κατάρρευση των τραπεζών.
  • Στην Ισπανία η φούσκα των κατασκευαστικών.
  • Στην Ιταλία το υψηλό χρέος.
  • Στη Γαλλία ένα παρωχημένο και δαπανηρό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Και, ναι, στη Γερμανία το ιλιγγιώδες εμπορικό πλεόνασμα.
Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση ή που αντιμετωπίζει κρίση χρέους.
*********
Δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που βρίσκεται υποχρεωμένη να πίνει το αυτό το δηλητηριώδες κοκτέιλ σκληρής λιτότητας και διεθνούς ελέγχου.
Αλλά είναι η μόνη χώρα στην οποία η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας. Όμως, το αντι-ευρώ συναίσθημα εξαπλώνεται και στη χώρα που δημιούργησε το κοινό νόμισμα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του μάρκου, τη Γερμανία.
Οι αιρετικές απόψεις έχουν κερδίσει έδαφος ακόμα και στις κορυφές της επιχειρηματικής πυραμίδας.
"Σώστε τα λεφτά μας" είναι ο εμπρηστικός τίτλος του μπεστ σέλερ βιβλίου του κορυφαίου ευρωσκεπτικιστή  Χάνς - Όλαφ Χένκελ, πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών. 
  • Ο Χένκελ προτείνει διάσπαση της ευρωζώνης στα δυο: τη γερμανική, τη βόρεια ζώνη του σκληρού νομίσματος και τη γαλλική, νότια ζώνη, που θα υποτιμήσει το δικό της νόμισμα και θα αναδιαρθρώσει το χρέος της για να κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα.
Βεβαίως, οι πιο ψύχραιμοι και διορατικοί Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν άριστα ότι, αν κάποιος ωφελείται  κατ' εξοχήν από το ευρώ είναι η Γερμανία και ότι ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα είχε άκρως δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις εξαγωγές όσο και για την πολιτική εμβέλεια της χώρας τους.

* "Έψαχνα" την Ζ.ΖΗΚΟΥ, αφού παρακολουθώ την αρθρογραφία στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τριάντα  περίπου χρόνια. Όταν σταμάτησε να γράφει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σταμάτησα να την αγοράζω. Τα κατά παραγγελία άρθρα του Πάσχου μου προκαλούν αναγούλα. Τώρα τη μόνη εφημερίδα που αγοράζω είναι η ΕΠΕΝΔΥΣΗ κάθε Σάββατο (την απλή έκδοση, 1 ευρώ) και μόνο για να διαβάσω το άρθρο της κ. Ζήκου. Η κυρία Ζ.Ζήκου δεν κοροϊδεύει και τα κείμενά της πάντα μεστά. 
 ********
Δείτε και τις παρακάτω σχετικές εγγραφές:
  1. Legrain (πρώην σύμβουλος της ΕΕ): Η Marine Le Pen μπορεί να είναι τελικώς σωστή - H EE αποσυντίθεται

  2. J. Stiglitz: Η ευρωζώνη είναι προορισμένη να καταρρεύσει

  3. Διάλυση της Ευρωζώνης προβλέπει ο Greenspan 

  4. Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καταργήστε το ευρώ, απειλεί την Ευρώπη

  5. Το Spiegel «καρφώνει» Σόιμπλε: Εκβίασε τους Ελληνες, απέτυχε η πολιτική του

  6. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποτελεί μέλος του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης με τη μορφή που παρουσιάζει η αγορά εργασίας;

  7. Διάλυση ή νέος Μεσαίωνας οι δύο επιλογές της ΕΕ

  8. Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! 

    9.Κρίση της Ελλάδας, κρίση της Ευρώπης

    10. Η Γερμανία διαλύει ξανά την Ευρώπη

    11.  Mauldin: Η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή 

    12. Εφτασε η ώρα να σκεφτόμαστε εθνικά διότι η ενωμένη Ευρώπη είναι μία ουτοπία

Συμπερασματικά: "Ο κόσμος τ' όχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι". Όλα δείχνουν ότι ζούμε την αποδόμηση της ΕΕ και βλέπουμε ήδη τις προειδοποιητικές βολές και λέγονται πράγματα που ήταν επιμελώς μακριά από το φως:

  1. ...H Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%...

  2. .... «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», δήλωσε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ,...

  3. Έκθεση Bertelsmann - Jacques Delors: Το ευρώ είναι απίθανο να επιβιώσει στην επόμενη κρίση

Εν κατακλείδι: Οι κύριοι οικονομικοί παίκτες  προσπαθούν να πάρουν καλές θέσεις για την τελική μάχη, που όλοι φοβούνται, αφού ξέρουν ότι όλοι θα ματώσουν. Ίσως το πριόνισμα της γερμανικής ισχύος μαζί με τα πρόστιμα από τις Αμερικανικές αρχές να  έχουν σκοπό να "συνετίσουν"  τους γερμανούς και να τους φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού: "με τους γερμανούς διαπραγματεύεσαι μόνο από θέση ισχύος!" (Μεταγεννέστερη εγγραφή: 28/9/2016: Ο Soros και η Deutsche Bank . Μεταγενέστερη εγγραφή:30-9-2016:Η κρίση της Deutsche Bank απειλεί τις παγκόσμιες αγορές)

Πάντως σε ότι μας αφορά ο κίνδυνος η χώρα να λεηλατηθεί πλήρως πριν η ΕΕ διαλυθεί, είναι ορατός και ο πιο πιθανός αφού το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων "ρυμουλκούνται" από το (τα)  ...ευρώ. (Παράλληλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ φρόντισαν να δαιμονοποιήσουν και να απαξιώσουν όποια συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Κατά τα φαινόμενα η διάλυση της ΕΕ να βρει τη χώρα ως τη μόνη χώρα που δεν έχει κάνει προπαρασκευή,χωρίς σχέδιο! Δες σχετικά το παρακάτω Video στο 12ο λεπτό. Δώσε τόπο στην οργή στους ηλίθιους (μόνο;) δημοσιοκάφρους που δεν αφήνουν συστηματικά κανένα σοβαρό να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Οι άνθρωποι είναι εκεί για να ...πολεμούν τον ορθό λόγο!) 

Σχόλια