Ρέντσι: «Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου, η Ευρώπη κινδυνεύει»

«Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ότι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο», έγραψε σε tweet του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της συνόδου της Μπρατισλάβα. Συνέχεια εδώ
Blogger: Ο Ματέο Ρέντσι νοιώθοντας το πολιτικό του τέλος ...ξερνάει αλήθειες. Μικρά σκιρτήματα βέβαια πριν το τέλος του. Αλλά έστω κι' έτσι είναι ένα δείγμα ότι στην Ιταλία το πρόβλημα (του ευρώ) δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να "σωθεί"...
------------
Δείτε την ίδια είδηση  με ...άλλο μάτι...

Την αντίθεσή του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο πέρας της Συνόδου.
"Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Angela Merkel
και τον Francois Hollande αν δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομία και τη μετανάστευση ", είπε χαρακτηριστικά.
"Δεν πρόκειται περί διαμάχης, η Ιταλία δεν βλέπει τα ζητήματα αυτά με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι ", πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή:  capital.gr
-----------------
Mεταγεννέστερη εγγραφή: 18/9/2016

Renzi (Ιταλία): Χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ η Μπρατισλάβα - Κάναμε απλά κρουαζιέρα στο Δούναβη

H Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%
Καυστικός για μία ακόμη φορά απέναντι στην ΕΕ ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi μετά τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα την οποία χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία».
Με αναφορά στα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera υπογράμμισε, πως «εκφράστηκα με σκληρό τρόπο, όταν στο κείμενο που παρουσιάσθηκε δεν βρήκα ούτε μια σειρά η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, αλλά ούτε την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη.
Για να δοθεί νέα ώθηση, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία την οποία ακολουθεί η Ευρώπη, όχι να αλλάξουμε το μέγαρο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος.
Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία -η οποία πρέπει να τύχει επαλήθευσης- με την Τουρκία.
Πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε, ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Obama να πετύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν έχει κάποιο θέμα με τους Merkel και Hollande, αλλά συμπληρώνει:
«η Ιταλία δίνει την συμβολή της όταν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.
Αν θέλουμε να περάσουμε τα απογεύματα γράφοντας κείμενα χωρίς ψυχή και ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».
Με αναφορά στην καγκελάριο Merkel, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει: «δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Merkel όταν μιλά για πνεύμα της Μπρατισλάβα.
Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης.
Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί.
Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνο να κάνω έναν γύρο με βάρκα».
Ο Matteo Renzi καθιστά σαφές, παράλληλα, πως «η Ιταλία, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό της του 2017, θα σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά προσθέτει ότι «όπως προβλέπουν οι κανόνες, θα τεθούν εκτός δημοσιονομικού συμφώνου οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και εκείνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την οποία η Ευρώπη δεν καταφέρνει να διαχειριστεί». Υπενθυμίζει και πάλι, δε, ότι «η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, αφού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6% και βρίσκεται στο 9%».
«Δεν ζητά κανείς από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερες επενδύσεις.
Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.
Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη», συμπληρώνει.
Σε σχέση, τέλος, με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο Renzi ζητά να υπογραφούν οι συμφωνίες με την Αφρική που είχαν αποφασιστεί στην σύνοδο της Μάλτας, πέρυσι, να αναγκασθούν όλες οι χώρες μέλη να συμβάλουν στις επανεγκαταστάσεις «από την στιγμή που πολλοί φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα», και να τύχουν τις πρέπουσας διαχείρισης οι επαναπατρισμοί «τους οποίους, προς το παρόν, υλοποιεί η Ιταλία, ενώ η Ευρώπη οργανώνει συνέδρια».

www.bankingnews.gr

Σχόλια