Αυτό το μήνυμα δεν αγνοείται

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.

Δυναμική και αυθόρμητη, ενωτική και αχρωμάτιστη αλλά κυρίως ουσιαστική ως προς το μήνυμα που έστειλε προς την Κυβέρνηση ήταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, κάνοντας τους αδρανείς Χιώτες για πρώτη φορά να σηκωθούν από τον καναπέ και να διαδηλώσουν ενάντια στην επιχειρούμενη μετατροπή του νησιού σε ένα απέραντο hotspot.
Ρεπορτάζ: Παντελής Κ. Φύκαρης

Εκατοντάδες κόσμου που ξεπέρασε τους 3.000 κατέκλεισε από νωρίς την κεντρική πλατεία του νησιού. Άτομα κάθε κοινωνικής τάξης και πολιτικής προσέγγισης, κάθε ηλικίας και από κάθε σημείο του νησιού ένωσαν τη φωνή τους στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Χίος που ουδέποτε υπήρξε αφιλόξενη και ξενοφοβική δεν  θα επιτρέψει σε κανέναν να τη θυσιάσει στον βωμό του μεταναστευτικό και της ευρωπαϊκής αδράνειας.
Αυτή είναι η καθημερινότητά μας
Κάτοικοι των Καμποχώρων, του Βροντάδου,  του Κάστρου και της πόλης περιέγραψαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας των εκατοντάδων αποκλεισμένων μεταναστών και προσφύγων στο νησί από το τέλος του περασμένου Μαρτίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.
«Τα χωριά μας έχουν μετατραπεί σε γκέτο παραβατικών με τους κατοίκους να αγωνιούν καθημερινά. Κάτοικοι απειλούνται με μαχαίρια όταν διανοηθούν να προστατέψουν την περιουσία του, καθημερινές διαρρήξεις, κλοπές ζώων και κτηνοτροφικών μονάδων, καταπάτηση και λεηλασία αγρών, συχνές πυρκαγιές περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. συνθέτουν την καθημερινή εικόνα του Χαλκειούς που έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Μετανάστες υπό την επήρεια αλκοόλ τρομοκρατούν οδηγούς και πετροβολούν διερχόμενα οχήματα», ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Καμποχώρων.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε  σημαντικά προβλήματα από τη γειτνίασή μας,  που ξεκινούν από την καταστροφή και υποβάθμιση περιβάλλοντος,  την έλλειψη ιδιωτικού χώρου, τη διαρκή αγωνία για την υγεία μας και φθάνουν μέχρι την πλήρη απώλεια του αισθήματος της ασφάλειας», προσέθεσε με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Κάστρου.
«Αν πράγματι υπήρχε πολιτικό φορέας που εκφράζει τις αγωνίες μας σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Δεν συνδεόμαστε με κανένα κόμμα και καμία δημοτική παράταξη. Ξεκινάμε τη σημερινή κινητοποίηση καταδικάζοντας την αιτία του μεταναστευτικού προβλήματος, τον πόλεμο. Αυτόν τον πόλεμο που άλλοι τον ξεκινούν και άλλοι τον πληρώνουν. Η Χίος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού μαζί με τη Λέσβο. Αμέσως μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φθάσαμε από τα 185 άτομα τον μήνα μέχρι και 2.500 την ημέρα», ανέφερε ο Μ. Σιδεράτος εκ μέρους της παγχιακής επιτροπής αγώνα και συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν είναι δυνατό οι ξένες δυνάμεις να μας επιβάλλουν στον τόπο μας τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα μας ζητάνε τη δημιουργία ακόμα δύο νέων hotspot. Σήμερα τους λέμε καμία νέα δομή στη Χίο. Αν δεν ξηλωθούν οι Φαβέλες της πόλης, το κέντρο του Μερσινιδίου και το ανεξάρτητο κρατίδιο της ΒΙ.ΑΛ. η κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει. Καλούμε τις τοπικές αρχές να συμπαραταχθούν με τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Το νησί μεταβάλετε σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και σε γκρίζα ζώνη. Τι δηλώνει άλλωστε η παρουσία της Europol, της Frontex και του ΝΑΤΟ;».
Η παρουσία των αιρετών

Παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης όσο και ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς παρακολούθησαν την κινητοποίηση από τις παρυφές της πλατείας Βουνακίου αρκούμενοι μόνο να δηλώσουν ότι βρέθηκαν εκεί προκειμένου να ακούσουν τους προβληματισμούς και τα αιτήματα της κοινωνίας. Το «παρών» έδωσε και βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης που σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «σήμερα διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το νησί. Η Χίος φιλοξενεί τον δωδεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον εθνικό μέσο όρο».
Η πορεία και τα κλειστά καταστήματα

Αμέσως μετά τις ομιλίες οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Βουνακίου προς το ξενοδοχείο Χανδρής. Για πρώτη φορά μάλιστα καφετέριες και λοιπά καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι το μέγεθος της συμμετοχής του κόσμου ήταν τέτοιο που ενώ η κορυφή της πορείας βρίσκονταν στο ξενοδοχείο «Χανδρής» η ουρά της ήταν στην αρχή της λεωφόρου Αιγαίου.

Στις επιτυχίες των διοργανωτών πιστώνεται και το γεγονός ότι για πρώτη φορά απομονώθηκαν οι ελάχιστες ακραίες φωνές που μεθοδικά δημιουργούσαν επεισόδια σε κάθε κινητοποίηση, δίνοντας έτσι την εικόνα ότι η Χίος μπορεί ενωμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει.
Το παγχιακό συλλαλητήριοο καλύφθηκε από δεκάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού ανάμεσα στα οποία το A.P., το Reuters και το Anadolu Agency της Τουρκίας.

----------
Πηγή
  1. Λέσβος: ΜΚΟ, αναρχικοί και μετανάστες εναντίον κατοίκων

  2. «Αντιρατσιστικές» υστερίες: Τρομοκρατία και «άλλοθι» για την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιστάσεων…

  3. Π.Κονδύλης – Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

 

 

Σχόλια