Θ. Πανταλάκης: Ο τραπεζίτης των 8 εκατ. ευρώ...

...που θέλουν να βάλουν στην προβληματική Attica Bank

 Όταν ένας έμπειρος τραπεζίτης, γνώστης του πιστωτικού συστήματος και της οικονομίας, διορισμένος από το δημόσιο σε κρατική τράπεζα βγάζει 8 εκατ. ευρώ από τη χώρα του στη δυσκολότερη περίοδο για τη χώρα και τα στέλνει στο εξωτερικό, αλήθεια τι μήνυμα στέλνει για τη χώρα του; 

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Πανταλάκη, σήμερα μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιρειών του ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, Καλλιτσάντση, Κούτρα,  τον οποίο έχουν προτείνει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος για διευθύνοντα σύμβουλο στην άκρως αρρωστημένη τράπεζα Attica Bank.
Εκτός από μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιριών του μίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μέλος μειοψηφίας στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Πανταλάκης διαθέτει σήμερα εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, προωθώντας διάφορες εταιρείες σε τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια για χρηματοδότηση (μια από αυτές τις εταιρείες είναι σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο και η Toorbee στελέχη της οποίας έχουν απευθυνθεί σε ελληνικές τράπεζες με συστάσεις Θεόδωρου Πανταλάκη. Πρόκειται για νεοσύστατο τουριστικό γραφείο με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, που θέλει να αναπτυχθεί στον κλάδο των ταξιδιών και τουρισμού και να φέρει στην Ελλάδα τουρίστες από την Κίνα).

Και μπορεί ο κ. Πανταλάκης για να δικαιολογήσει την μεταφορά των 8 εκατ. ευρώ σε περίοδο κρίσης το 2012 στο εξωτερικό να δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή, ότι τα χρήματα αυτά θα τα χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση η οποία δεν προχώρησε και τα γύρισε πίσω, όμως ουδείς μπορεί να σβήσει την κίνηση αυτή, όπως επίσης να ξεχάσει ότι ο κ. Πανταλάκης ήταν επί χρόνια σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών κι έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες στην οικονομική ζωή του τόπου.

- Η ιστορία της Γενικών Αποθηκών, της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, που έγινε πύραυλος στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Πανταλάκης ήταν εκείνη την εποχή υποδιοκητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Γενικής Αποθηκών. Η Γενική Αποθηκών ήταν μία από τις μετοχές-φούσκες της εποχής εκείνης διότι η διοίκησή της ύφαινε μεγαλόπνοα σχέδια, που διέρρεαν στον τύπο, τα οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

- Η  ιστορία της Αγροτικής Τράπεζας. Οπως είπε ο ίδιος ο κ. Πανταλάκης πρόσφατα στη Βουλή, κλήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου στο τέλος του 2009 να τεθεί επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας για να την εξυγιάνει. Οχι  μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά η τράπεζα οδηγήθηκε σε αυτό που λέμε resolution, δηλαδή εκκαθάριση. Οπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, τα δάνεια των κομμάτων περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν εξυπηρετούμενα αλλά πήρε προβλέψεις 55 εκατ. ευρώ για να προστατεύσει την τράπεζα. Διαταγή πληρωμής όμως δεν έβγαλε 

Εκ του αποτελέσματος την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα πριν η τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση (Ιούλιος του 2012), ο κ. Πανταλάκης μαζί με τα καθήκοντά του στην ΑΤΕ, εστίαζε την προσοχή του στην προσωπική του περιουσία και στο πως θα επενδύσει 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Περισσότερα για την ΑΤΕ και τον τέως διοικητή της μπορείτε να βρείτε στη συνδρομητική ηλεκτρονική ιστοσελίδα insidestory.gr

Σχόλια