MME και "νέο" περιβάλλον. (Άδειες και ΣΥΡΙΖΑ)

Ενδιαφέρουσες απόψεις από έναν επιστήμονα και πρώην πολιτικό με συντηρητικές καταβολές. (Βίντεο). Γνήσιο τέκνο της συντηρητικής παράταξης με μακρά πολιτική παρουσία –από το 1963 σαν διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου μέχρι το 1993 ως υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ-  ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης, και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης.

Θεωρείτε όμως ένας σοβαρός επιστήμονας, ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους και γνώστης όσο ελάχιστοι του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της χώρας μας.
Θήτευσε εξ’ άλλου κατά διαστήματα σαν  Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος-Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΡΤ και με εισήγηση του δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Παρουσιάζεται απελευθερωμένος από τα κομματικά δεσμά ενώ οι συνεντεύξεις του συνήθως δεν περνούν απαρατήρητες.
Εδώ ας πούμε θα τον ακούσετε να διατυπώνει απόψεις για το πολίτευμα της Ελλάδας που δεν εκφράζονται από κανέναν αστό πολιτικό ή διανοούμενο, ενώ σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Hot Doc» διαβάζουμε:

Δηλώνω εξαρχής ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αναχρονιστικό και συνάμα αντιδραστικό. Είναι αναχρονιστικό, διότι ανάγεται στις διανοητικές επεξεργασίες και ανάγκες του ι8ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αγωνιούσαν να αποτινάξουν τη φεουδαρχία. Επομένως, δεν απαντά στα σημερινά προβλήματα, ούτε ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες.

Είναι αντιδραστικό, διότι χρησιμοποιείται ως όχημα για να εμποδιστεί η κοινωνία να χειραφετηθεί, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, και κυρίως για να ποδηγετηθεί από τη διεθνή των αγορών.

Από την άλλη, η νεοτερικότητα, από άγνοια αλλά και από βαθιά ολιγαρχική αφετηρία, επιχειρεί να το νομιμοποιήσει, διατεινόμενη ότι πέτυχε το θαύμα: ότι το σημερινό σύστημα είναι και αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό, τη στιγμή που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, και πάντως τα δύο αυτά συστήματα είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Παρόμοιες ρηξικέλευθες απόψεις διατύπωσε και σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Επίκαιρα»:

- Κύριε Κοντογιώργη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ;

- Έριξαν ένα «πολιτικό πτώμα» στην εκλογική αρένα για να δείξουν ότι κάνουν κάθαρση. Έτσι νομίζουν πως θα ξεπεράσουν το γεγονός ότι η Βουλή, αφού νομοθέτησε την ασυλία του πολιτικού αδικήματος, λειτουργεί ως θεσμός λεύκανσης των συμμοριών που δημιουργεί και συγκαλύπτει η δυναστική κομματοκρατία.

- Υπάρχουν πολλοί «Άκηδες» που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι;

- Προφανώς ναι. Διαφορετικά, θα έπρεπε η «μισή» Βουλή να συλληφθεί για ενεργό διαφθορά κι η άλλη «μισή» για συνέργεια στη θεσμική και πολιτική της κάλυψη.

- Να καθίσουν στο σκαμνί και όσοι μας έφεραν εδώ;

- Το πολιτικό προσωπικό πρέπει να πονέσει για να καθαρθεί το πολιτικό σύστημα. Θα έλεγα ότι πρέπει να πάνε στη φυλακή όλοι οι πρωθυπουργοί της περιόδου του ευρώ.

Κάναμε αυτή την μεγάλη εισαγωγή για να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να προσπεράσουμε –επειδή προέρχονται από ένα άτομο με συντηρητικές καταβολές- τις απόψεις που διατύπωσε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι για το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τις οποίες παρακολουθούμε στο παρακάτω βίντεο.

Ο Γ. Καραγιώργης αιτιολογεί την άποψη του γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με εκτελεστικό όργανο τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά δεν επιδιώκει να υπάρξει μια δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση η οποία θα εξυπηρετεί την πολιτική ζωή και το δημόσιο συμφέρον αλλά ενδιαφέρεται πώς θα χειραγωγήσει και θα ελέγξει απόλυτα το νέο τηλεοπτικό τοπίο που σχεδιάζει να διαμορφώσει, σχηματίζοντας μια νέα μορφή διαπλοκής.
Πηγή
--------------------

Τηλεοπτικές άδειες και ο νέος κύκλος αυταρχισμού
Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της χώρας το οποίο ωστόσο δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή ενώ ακόμα και όσοι τολμούν να το εξετάσουν, το προσεγγίζουν από τελείως λανθασμένη προοπτική με αποτέλεσμα κανείς να μην αναδεικνύει την πραγματικότητα.
Αναφέρομαι στο ζήτημα των τηλεοπτικών άδειων, τη διευθέτηση του οποίου φέρεται πως έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Ένα ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα αλλά και την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης - ελευθερίες για τη διεκδίκηση των οποίων δόθηκαν μεγάλοι αγώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα ζήτημα δηλαδή Δημοκρατίας, που πιθανώς για ύποπτους λόγους, κανείς δεν αντιμετωπίζει ως τέτοιο.
Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε είτε κατόπιν δικής της επιφοίτησης είτε έπειτα από γνωμοδότηση κάποιας σχετικής αρχής δήθεν ειδικών στο θέμα, πως «η αγορά και ο πληθυσμός της χώρας μας δικαιολογούν την ύπαρξη τεσσάρων (4) τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας»! Τις προϋποθέσεις για το ποιος μπορεί να λάβει τις άδειες καθώς και τη σχετική διαδικασία του διαγωνισμού την αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος όπως γίνεται πάντα σε αυτή τη χώρα δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Επίσης, αυτός ο «άσχετος με το αντικείμενο» υπουργός είναι που θα αποφασίσει εν τέλει και για το ποιοι θα λάβουν τις τέσσερις άδειες που ο ίδιος μοιράζει.
Εδώ λοιπόν τίθεται πραγματικά ένα ζήτημα ελευθερίας και Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο να αποφασίζει ένας άνθρωπος για το πόσα κανάλια θα λειτουργούν σε μια χώρα. Εύλογα διερωτάται κανείς με ποιο δικαίωμα με ποια ικανότητα αποτολμά κάτι τέτοιο; Κανείς δεν έχει αυτή τη νομιμοποίηση και αν υπήρχε συνταγματικά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία πολύ πιθανόν ο υπουργός να την έβρισκε απέναντι του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός αυτός αποφάσισε μόνος του και χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν πως στην Ελλάδα αναλογεί ένα τηλεοπτικό κανάλι ανά 2,5 εκ. κατοίκους - τα λιγότερα δηλαδή παγκοσμίως. Απλά κοιτώντας τις γειτονικές μας χώρες βλέπουμε πως στην Αλβανία αναλογεί μία άδεια ανά 933.000 κατοίκους, στη Βουλγαρία μία ανά 1,5 εκ. κατοίκους, στα Σκόπια ανά 420.000 κατοίκους, στην Ιταλία ανά 2 εκ. κατοίκους και στην Τουρκία με 50 ιδιωτικά εθνικά δίκτυα, αναλογεί μία άδεια ανά 1,5 εκ. κατοίκους.
Αυτό το οποίο δεν γνωρίζει, ή εσκεμμένα παραβλέπει η κυβερνητική ομάδα είναι πως ζητήματα τέτοιου τύπου όπως ελευθερίας έκφρασης και ιδιωτικών επιχειρήσεων, δεν τα αποφασίζει κάποια κλειστή σέκτα ή το «κόμμα» όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε σκοτεινά και οπισθοδρομικά καθεστώτα, αλλά ο υγιής ανταγωνισμός σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις συνήθειες της εκάστοτε χώρας. Άγνωστες βέβαια έννοιες για τη συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική ομάδα του Μαξίμου. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε η αυταρχική ηγεσία της χώρας να επιτρέψει στους πολίτες να είναι αυτοί οι οποίοι με τις επιλογές τους θα επιλέξουν τους νικητές τις διαδικασίας (χωρίς γελοία αριθμητικά όρια στον αριθμό των αδειών) και να οδηγήσουν οι ίδιοι στην πτώχευση και την ανυπαρξία τα κανάλια τα οποία λασπολογούν και παραπληροφορούν, και όχι να βαφτίζει ψεύτες και λασπολόγους κατά το μικροκομματικό του δοκούν το εκάστοτε κυβερνητικό επιτελείο! Με άλλα λόγια, θα έπρεπε η αυταρχική ηγεσία της χώρας να διοικεί και να εκτελεί και όχι να αποφασίζει και να διατάζει.Επιπροσθέτως, τις ανάγκες και τις συνήθειες της κοινωνίας μας δεν μπορούν να τις προαποφασίσουν οι πολιτικοί για εμάς, πόσο μάλλον οι συγκεκριμένοι πολικοί, με τις συγκεκριμένες επαχθείς πολιτικές που εφαρμόζουν στη χώρα μας!
Δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος από μεριάς κυβέρνησης για το ανωτέρω απλό σκεπτικό, ή ορθότερα, δεν υπάρχει καμία λογική στην πρόταση της. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζει και προδιαγράφει ένα ανελεύθερο και ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο σκοπεύει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, σχετικά με το τι είναι αυτό ακριβώς μας χρειάζεται και σε ποιο βαθμό το χρειαζόμαστε, επιλέγοντας είτε τους «δικούς του» νικητές της διαδικασίας αδειοδότησης, είτε αυτούς που θα δεχθούν να υποταχθούν πρώτοι στις κομματικές βουλές και ορέξεις.

Σχόλια