Ιρλανδία: Πήγαν στη φυλακή τραπεζίτες, εδώ άσπιλοι-αμόλυντοι

Τρεις υψηλόβαθμοι Ιρλανδοί τραπεζίτες καταδικάστηκαν σήμερα σε κάθειρξη μεταξύ δύο και τρεισήμισι ετών για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών, στην πλέον προβεβλημένη δίωξη που σχετίζεται με την τραπεζική κρίση του 2008, μεταδίδει το ΑΠΕ και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  • Και το ΑΠΕ συνεχίζει: «Τα τρία στελέχη θα είναι από τους πρώτους υψηλόβαθμους τραπεζίτες παγκοσμίως που θα φυλακιστούν για τον ρόλο τους στην κατάρρευση μιας τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις έχει εξοργίσει τους Ιρλανδούς φορολογουμένους, που αναγκάστηκαν να πληρώσουν 64 δισεκ. ευρώ –σχεδόν το 40% του ετήσιου ΑΕΠ– μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων που οδήγησε στη μεγαλύτερη διάσωση κρατικής τράπεζας στην ευρωζώνη.
Πάμε όμως και στην ουσία: «Η κατάρρευση αυτή οδήγησε την Ιρλανδία σε τριετές πρόγραμμα διάσωσης το 2010 και το υπουργείο Οικονομικών είπε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστούν άλλα 15 χρόνια για να ανακτηθούν τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://mignatiou.com/2016/07/irlandia-sti-filaki-tris-trapezites-gia-tin-ikonomiki-katarrefsi-tou-2008/

  • Το ερώτημα που εγείρεται αφορά ασφαλώς την ελληνική υπόθεση. Αν στην Ιρλανδία όπου το πρόβλημα ήταν πολύ μικρότερο από το ελληνικό, πόσο εύλογο είναι να θεωρήσει κανείς ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερη μάλιστα κλίμακα;
  • Κι αν αυτό ισχύει, πόσοι άραγε θα πρέπει να πάνε φυλακή και πόσο μεγαλύτερες ποινές να τους επιβληθούν; Ή μήπως η είδηση αποτελεί μια πρόγευση από το κοντινό μας μέλλον; Διότι μην κανείς ότι δεν έχει ποτέ ακούσει να παίρνουν δάνεια όσοι έχουν τις κατάλληλες «συστάσεις», όχι δηλαδή με κριτήριο την πιστοληπτική φερεγγυότητα…

Σε ένα τόσο τραπεζοκεντρικό σύστημα, όπως λένε για την ελληνική οικονομία γενικά, το πρόβλημα λογικά είναι πολλαπλάσιο. Και το ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αλλάζουν βίαια αυτή την εποχή, με όσους ταΐζονταν από την πλούσια διαφημιστική πίτα τραπεζών που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα – πως είναι δυνατόν! – να κλαψουρίζουν είναι μάλλον άλλο ένα σημάδι για όσα θα δούμε… στην ταινία προσεχώς.
 Πηγή
Blogger: Στην Ελλάδα όμως:
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - «H Ελλάδα αλλάζει χέρια»


Σχόλια