Eurasia Group: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της - Το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα λειτουργήσει

Η προθυμία και η ικανότητα των Ελλήνων να πληρώσουν τους επιπλέον φόρους θα είναι περιορισμένη - Η λιτότητα έχει φθάσει σε σημείο ρήξης στην Ελλάδα.
Οι φόβοι αυξάνονται σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου ότι η Ελλάδα οδεύει προς την πλήρη οικονομική κατάρρευση, καθώς αγωνίζεται να αποπληρώσει μία σημαντική δόση του διεθνούς πακέτου διάσωσης που της έχει παρασχεθεί.
Όπως προβλέπει σε έρευνά του το Eurasia Group, την οποία παρουσιάζει η Daily Express, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε θέματα συμβουλευτικής πολιτικού κινδύνου, η χώρα θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική αναταραχή μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η Ελλάδα, η οποία έχει βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης, εξακολουθεί να αγωνίζεται, και σε μεγάλο βαθμό να αποτυγχάνει, για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πέρυσι έμοιαζε πιθανό να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε., προτού υπάρξουν μια σειρά κινήσεων διάσωσης για να κρατηθεί η χώρα στη «ζωή».
Ωστόσο, οι οικονομικοί αναλυτές του Eurasia Group προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον, καθώς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού καλυτερεύσουν για τη χώρα της Μεσογείου.
Μια ανακοίνωση της Eurasia Group λέει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης».
  • Η επόμενη ένεση μετρητών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ καλύπτει μόλις τα 7,2 δισ. ευρώ που αφορούν τις πληρωμές χρεών που οφείλονται από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ελάχιστα χρήματα για να στηριχθεί πραγματικά η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
  • Η εταιρία προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αυτό το έτος ύψους 3,5%.
  • Πέραν από τα οικονομικά προβλήματα, η αναταραχή είναι πιθανό να θέσει υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση, με έναν ανασχηματισμό να σχεδιάζεται.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανό να ξεκολλήσει όσον αφορά την προσπάθεια να προχωρήσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Η Eurasia σημειώνει ότι αυτά περιλαμβάνουν:
«Αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη συλλογική δράση και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνδικάτων.
Όλα αυτά θα απειλήσουν τις προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα συνδικάτα».
Όποια και αν είναι η συμφωνία που θα προκύψει από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, το συλλογικό όργανο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι είναι «απίθανο να βοηθήσει την πραγματική οικονομία».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τους πιστωτές της χώρας να προσπαθήσουμε και να επανασχεδιάσουν βασικά μέρη της συμφωνίας διάσωσης, μειώνοντας το στόχο για το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσιονομικό πλεόνασμα «μη ρεαλιστικούς και κοινωνικά ανέφικτους».
Ο Mujtaba Rahman, του Eurasia Group, συμφώνησε, λέγοντας ότι το 3,5% «πιθανότατα δεν είναι εφικτό».
Οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσίπρας έχουν έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας, με τον διοικητή της ΤτΕ να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι κατευθύνεται προς μία «ανεξέλεγκτη κρίση», καθώς ο δεύτερος πέρυσι έπαιξε «κορώνα-γράμματα» με το Grexit να αποτελεί μία σημαντική πιθανότητα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το Μάιο μέσω του κοινοβουλίου ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων.
Και ο Rahman καταλήγει:
«Η προθυμία και η ικανότητα των Ελλήνων να πληρώσουν αυτούς τους επιπλέον φόρους θα είναι περιορισμένη.
Η λιτότητα έχει φθάσει σε σημείο ρήξης στην Ελλάδα».

Πηγήwww.bankingnews.gr
-----------------

Ο εφιάλτης της αποτυχίας επανέρχεται – Σοβαρός κίνδυνος να «σκάσουν» 3-4 μεγάλα κανόνια προκαλώντας σοκ στις τράπεζες 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ της υπερφορολόγησης μιλάει για αναπτυξιακή προοπτική δύο έννοιες ασύνδετες.
«Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός και το γνωμικό αυτό αντικατοπτρίζει απόλυτα την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδος.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ της υπερφορολόγησης μιλάει για αναπτυξιακή προοπτική δύο έννοιες ασύνδετες.
  • Πουθενά στον πλανήτη δεν απέδωσε το μείγμα ακραίας φορολόγησης και ανάπτυξης.
  • Ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα με τέτοιο φορολογικό καθεστώς;
Ήδη κορυφαίοι προειδοποιούν.
Η υπερφορολόγηση δεν θα στηρίξει την ανάπτυξη (Καραμούζης Eurobank), δεν υπάρχει λύση για το χρέος (ΤτΕ έκθεση νομισματικής πολιτικής) και η υποδόση για τα ληξιπρόθεσμα στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί με ρήτρα τεχνικού μνημονίου.
  • Η Alpha bank επίσης προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η ακραία φορολόγηση θα πλήξει την κατανάλωση.
Το ακόμη χειρότερο ποντάρουν πολλοί στα κεφάλαια της υποδόσης για τα ληξιπρόθεσμα αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήξει στην ανάπτυξη καθώς οι ιδιώτες που θα πάρουν κεφάλαια από τις υποχρεώσεις που έχει το δημόσιο θα τα επιστρέψουν πάλι στο δημόσιο.
Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται καμία αλλαγή, το απόστημα δεν έχει σπάσει.
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα προβλέπουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του Brexit και με δεδομένες τις σοβαρές παθογένειες της οικονομίας είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το 2016 θα έχουμε ακόμη μια χρονιά ύφεσης και το 2017 η ανάπτυξη θα είναι νωχελική.
Όμως όλο αυτό το μίζερο σκηνικό, το οποίο η αξιολόγηση δεν κατάφερε να το ανατρέψει, η Ελλάδα πήρε την αξιολόγηση αλλά δεν κέρδισε αξιοπιστία επαναφέρει ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο…
Ο κίνδυνος να «σκάσουν» 4-5 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία θα προκαλέσουν νέο κύμα προβλέψεων, προβληματικών δανείων και ζημιών για τις τράπεζες.
Υπάρχουν όντως 3-4 περιπτώσεις που αν σκάσουν ενταφιάζουν τα κέρδη των τραπεζών για το 2016 και 2017 και ουσιαστικά ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς των τραπεζών.
Μόνο δύο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου είναι δανειακά ανοίγματα 860 και 180 εκατ δηλαδή συνολικά 1,040 δισεκ. ευρώ.
Και ενώ ο κίνδυνος αυτός είναι όχι απλά πραγματικός αλλά ορατός κορυφαίος τραπεζίτης μάλιστα δηλώνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότατα ότι θα σκάσουν δάνεια που θα προκαλέσουν σοκ» ένας άλλος κίνδυνος έχει ανακύψει στις ελληνικές τράπεζες.
Ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς ο Δραγάτσης ζητάει από τις τράπεζες να του παραδώσουν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 30 εκατ ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες παγιδεύονται επικίνδυνα καθώς καμία διοίκηση δεν θα ασχοληθεί με την δήθεν ανάπτυξη όταν η δικαιοσύνη ψάχνει να βρει ενόχους…για τα NPLs.
O κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί σε αδιέξοδο εκ νέου και να αποτύχει λόγω αδιεξόδου είναι πλέον ορατός.
Ο εφιάλτης της αποτυχίας επανέρχεται και αν χτυπήσει η σφοδρότητα του χτυπήματος στην άρρωστη ελληνική οικονομία θα είναι τρομακτική.

ΠΗΓΗwww.bankingnews.gr

Σχόλια