Brexit

Krugman: Ναι στην παραμονή της Βρετανίας αλλά η ΕΕ χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση - 11 παρατηρήσεις. Θα ψηφίσω υπέρ της παραμονής στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά με κάποια αισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας αναφέρει ο Krugman

Το κομβικό θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα στην Βρετανία αν θα παραμείνει ή αν θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός ο Paul Krugman ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος προβαίνει σε 11 παρατηρήσεις για αυτό το μείζον θέμα.

«Δεν θα ήθελα να σας κρατήσω σε αγωνία:
Aν είχα μια ψήφο, θα ήθελα να ψηφίσω υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Αλλά δεν θα ήταν τόσο ενθουσιώδης λύση όσο θα ήθελα η αίσθηση του φόβου για το τι επιφυλάσσει το μέλλον θα παραμείνει.

1)Σε περίπτωση Brexit η Βρετανία αναφέρει ότι θα  κάνει μια  συμφωνία που διατηρεί ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση της Βρετανίας στην ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο.
Όμως αυτό είναι σχεδόν απίθανο με το Brexit.
Με βάση υπολογισμούς μου η Βρετανία θα χάσει το 2% του ΑΕΠ.
Η απώλεια δεν είναι μεγάλη - θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μεγαλύτερη – αλλά σίγουρα θα έχει μια αρνητική επίδραση.

2)Το City του Λονδίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα.
Το Brexit θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά, ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης.

3)Πολλοί στην Βρετανία ισχυρίζονται ότι αν απελευθερωθεί η χώρα από τους κανόνες της ΕΕ, θα μπορούσε να επιτύχει θεαματική ανάπτυξη μέσω της απορρύθμισης.
Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε με βουντού.

4)Αν παραμείνει στην ΕΕ η Βρετανία αναφέρουν ορισμένοι σε περίπτωση κρίσης ή κάποιας επιδείνωσης θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό πιο χαλαρό τρόπο.
Ίσως η λίρα θα υποχωρήσει,  αλλά για μια χώρα που δανείζεται στο δικό του νόμισμα και έχει υπερβολικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυτό θα είναι ένα καλό πράγμα.

5) Είναι επίσης αλήθεια ότι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit θα επιδράσει πολύ διαφορετικά σε διαφορετικές ομάδες στη Βρετανία.
Κάποια εισοδήματα θα πληγούν και κάποια θα οφεληθούν.

6)Η Βρετανία αποδεικνύει πόσο δυσλειτουργική είναι η ΕΕ.
7)Στο ευρώ θα είναι εμφανής η επίδραση.
Το ευρώ ήταν ένα λάθος και αυτό το λάθος επιδεινώνεται από το χειρισμό της κρίσης μετά το 2009.
Ένα μεγάλο τεχνικό πρόβλημα προσαρμογής μετά από μια ξαφνική διακοπή των ροών κεφαλαίων μετατράπηκε σε ένα παιχνίδι ηθικής που κατέληξε σε καταστροφική λιτότητα.
Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη εκτός της ΕΚΤ ότι οι σημαντικότεροι εμπλεκόμενοι έχουν διδαχθεί από την πανωλεθρία.

8)Η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να συμφωνήσει σε θέματα  μετανάστευσης - όχι μόνο την κρίση των προσφύγων - αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών  πρόνοιας, τις μεγάλες εσωτερικές ανισότητες εισοδήματος και τα ανοιχτά σύνορα.
Είμαι βέβαιος ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ισχυροποιούνται στην Βρετανία λόγω της πολιτικής των μεταναστών στην Ανατολική Ευρώπη.

9) Θα ήθελα να φανταστώ ότι μια οριακή νίκη του Brexit θα είναι μια ισχυρή αφύπνιση - αλλά έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες αφυπνίσεις τα τελευταία χρόνια και τίποτα δεν φαίνεται να συμβαίνει.

10)Το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει αποτελέσει σημαντικό καλό για πολλούς στην ΕΕ.
Η ΕΕ ήταν ανέκαθεν μια βασική δύναμη, όχι μόνο για την αύξηση του εμπορίου, αλλά και για τον εκδημοκρατισμό.
Αν το Brexit οδηγήσει στην καταστροφή του ευρωπαϊκού σχεδίου, θα ανοίξει μια πόρτα με πολλή ασχήμια.

11)Θα ψηφίσω υπέρ της παραμονής στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά με κάποια αισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας, γιατί αυτό που θα ήθελα την παραμονή στην ΕΕ είναι ένα σύστημα που χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.
πηγή
www.bankingnews.gr

Σχόλια