Παραιτηθείτε: μια ακόμη ιστορία για εξημερωμένους αγρίους

Την μνημονιακή τους αποφορά δοκίμασαν να χρωματίσουν με διαφορετικά αρώματα τα δύο κυρίαρχα κόμματα με αφορμή το «Παραιτηθείτε».
Παρότι ο Φίλης με δηλώσεις τύπου «στα όρια της συνταγματικής ανοχής» και κατσαρολών  έκανε ότι περνούσε από την μπάκα του για να ενισχύσει το «κίνημα» και είχε όλη τη στήριξη των καναλιών στο εγχείρημα του τα οποία προσπαθούν να δείξουν στον Παππά και την κυβέρνηση ποιος είναι το αφεντικό λες και δεν το γνωρίζουν, το «παραιτηθείτε» απέτυχε να συγκινήσει έναν ήδη παραιτημένο λαό, πετυχαίνοντας παρά ταύτα να απασχολήσει την ανίατα κουτσομπόλα κοινή γνώμη για μερικές μέρες.
Ένας ακόμη αντιπερισπασμός μας τελείωσε κι η πραγματικότητα παραμένει, δυναστικότερη από ποτέ, πληβειοποιώντας τη  μεσαία τάξη.
Η αδιαφορία των Συριζανέλ για έσοδα εκ των έσω είναι εντυπωσιακή:
  • 15000 υποθέσεις φοροδιαφυγής αναμένεται να παραγραφούν μαζί με τα εκατοντάδες εκατομμύρια απαιτητά πιθανά έσοδα τους το 2017 εξαιτίας νομοθετικής απραξίας.
Την ίδια στιγμή κάτι κινείται στη δικαιοσύνη και για αυτό γενικώς αποσιωπείται:
Η εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ραϊκου άσκησε ποινική δίωξη για βαριές κακουργηματικές πράξεις κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων στελεχών του.
Η υπόθεση αφορά την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του δημοσίου την περίοδο 2012-2014 σε δύο εταιρίες εκ των οποίων στη μία, τη Eurobank  Properties, βασικός μέτοχος ήταν ο Λάτσης, υπόθεση στην ανάδειξη της οποίας συνέβαλε ο αναγκασθέντας σε παραίτηση από τη Δεύτερη φορά αριστερά πρώην γγ Δημοσίας Περιουσίας Δημήτρης Κλούρα.
Ας μην μας εκπλήσσει η επιμονή των δανειστών για πώληση του Ελληνικού και οι θριαμβολογίας της κυβέρνησης για την επίτευξη της.
Το εισαγγελικό πόρισμα συνολικά 200 σελίδων περιγράφει πως: «τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν, λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής.
Οι εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και επαπειλούνταν ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δύο εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση αναφέρονται επίσης, σε "επαχθείς μισθωτικούς όρους" που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Επισημαίνουν, μάλιστα, συγκεκριμένες περιπτώσεις ακινήτων και μισθωμάτων που κατέβαλε το Δημόσιο, όπως συνολικό ποσό 6,6 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).
Επισημαίνουν, ακόμα, ότι σημειώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις υποτίμηση της "εύλογης αξίας των ακινήτων" με αποτέλεσμα τη μείωση του τιμήματος που εισέπραξε το Δημόσιο. Χαρακτηριστικά, στο πόρισμα γίνεται λόγος στις περιπτώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Γενικού Χημείου του Κράτους, στις οποίες οι εισαγγελείς θεωρούν ότι δεν εκτιμήθηκε η αξία της γης, καθώς απέμενε συντελεστής δόμησης. Κρίνουν, ακόμη, ότι δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης, όπως στην περίπτωση του υπουργείου Παιδείας.
Η δίωξη στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την μη απόδοση τόκων, που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.
Η υπόθεση ανατέθηκε στον Ανακριτή Διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ερευνήσει και την υπόθεση μη αποδοθέντων τόκων για τη σύμβαση που αφορά το GOLDEN HALL, που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Για την υπόθεση διώκονται μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για υπεξαίρεση, ωστόσο έχει διαχωριστεί η δικογραφία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να ελεγχθεί αν προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση και του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.»
Να σημειωθεί πως και το Golden Hall ανήκει στην Lamda Development του Λάτση για τα επόμενα ... 90 χρόνια!
Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πως οι δανειστές έχουν επιλέξει τον πιο αξιόπιστο επιχειρηματία για τα real estates την επόμενη μέρα μετά την ολική κατάρρευση του ελληνικού κράτους.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται το ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτό της υπεξαίρεσης και της απιστίας ζημίας άνω των 580 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε περικοπούλες εκατοντάδων χιλιάδων μικροσυντάξεων.
Επειδή όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι τα μέλη του ΔΣ καμιά ποινική ή αστική ευθύνη δεν έχουν για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Και σαν να μην έφτανε αυτή η ασυλία, οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη ασυλία στελεχών όχι μόνο του παλιού ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του ΥπερΤΑΙΠΕΔ. Προληπτική ασυλία για τα μελλοντικά εγκλήματα.
Δεν θα είναι ή πρώτη φορά που οι θεσμοί φροντίζουν για τους ανθρώπους τους: Το 2013 και μετά από επιμονή των «θεσμών», ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ολίγων ειδική φωτογραφική διάταξη που καθάριζε τον Ανδρέα Γεωργίου -τον άνθρωπο που από τη θέση του στο ΔΝΤ τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για να επανεξετάσει το ελληνικό έλλειμμα, εκτοξεύοντας το και ανοίγοντας τις πύλες της κολάσεως για τη χώρα- που τον καθάριζε από κατηγορίες για παράνομη πρόσληψη δικηγόρου. Κάποιοι φοράν αντηλιακό υψηλής προστασίας απέναντι στης δικαιοσύνης τον ήλιο τον νοητό καλοκαιράκι που ναι κιόλας.
Υψηλής προστασίας κι όχι ολικής. Ο Γεωργίου καταδικάστηκε μόλις προσφάτως σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά πρώην συναδέλφων του παρότι υπέρ του κατέθεσαν στελέχη της Eurostat καθώς ο ίδιος δεν καταδέχεται την ελληνική δικαιοσύνη και δεν εμφανίστηκε στη δίκη.
Παράλληλα η επιτροπή ανταγωνισμού προχωράει με τη διερεύνηση για το καρτέλ που στήθηκε με τις ευλογίες των κυβερνήσεων από τους μεγαλοεργολάβους του δημοσίου τις προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι προφανές ότι οι θεσμοί, όχι απλά δεν βοήθησαν στην κάθαρση αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουν, λες και το σάπιο ελληνικό σύστημα εξουσίας δεν έκανε από μόνο του αρκετά καλή δουλειά σε αυτό το θέμα.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι να σημειώσουμε ότι ο Γεωργίου μαθήτευσε στο κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Amherst ακριβώς όπως και οι δύο πρωθυπουργοί που εκλέχτηκαν στα χρόνια της θητείας του, οι Παπανδρέου και Σαμαράς.
Κολλέγιο Αθηνών κάναν κι ο τρίτος πρωθυπουργός της περιόδου, ο Λουκάς Παπαδήμος ενώ δημοσίευμα αναφέρει πως κι ο τότε υπουργός οικονομικών και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, φίλος και συμφοιτητής του φίλου της οικογένειας Παπανδρέου και μετέπειτα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, φίλου με τη σειρά του τωρινού ΥΠΟΙΚ Ευριπίδη Τσεκελώτου. Όλο το σύστημα εξουσίας σε κάθε εκδοχή του, μια παρέα…
Από τον τωρινή του θέση ο Στουρνάρας επαναφέρει σήμερα τις θέσεις του «ακραίου» Γιάνη Βαρουφάκη: Δηλώνει πως η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 καθιστά το μνημόνιο 3 μη βιώσιμο ενώ ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% είναι και εφικτό και βιώσιμο για την ελληνική οικονομία.
Για δες: Το πλεόνασμα 3,8% ήταν βιώσιμο για τον Στουρνάρα όταν ήταν ΥΠ.ΟΙΚ δεν είναι όμως τώρα που είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Στουρνάρας επιμένει επίσης στην επιμήκυνση του χρέους ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη φορολογία που είναι ένας από τους αρκετούς κινδύνους της ελληνικής οικονομίας.
Μετά από 7 χρόνια όπου το σύστημα εξουσίας έχει φορτώσει στον ελληνικό λαό όχι μόνο τα δικά του οικονομικά εγκλήματα αλλά και τα εγκλήματα του ευρωτραπεζικού συστήματος, ανοίγουν δειλά δειλά  κουβέντες που αρχικά ήταν απαγορευμένες.
Ένας τρόπος υπάρχει για να πάρουμε κάτι από τις ζωές που μας κλέψανε πίσω. Δεν είναι το παραιτηθείτε, ούτε καν το γαμηθείτε. Αυτά είναι ευχολόγια σε παθητική φωνή. Χρειαζόμαστε την ενεργητική.

Σχόλια