Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΓΚΑΟΥΛΑΪΤΕΡ

---000_stournastsiprass(Πεμ. 16/6/16 – 14:00)            
ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  
Πέρυσι τέτοιο καιρό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού παρακράτους στη μεγάλη μάχη του δημοψηφίσματος. Όπως ο ίδιος αναγνώρισε εκ των υστέρων, συνωμοτούσε στο παρασκήνιο, σε συνεργασία με άλλους κρατικούς παράγοντες, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ρήξης με το ευρωσύστημα, εναντίον της εκφρασμένης θέλησης του ελληνικού λαού.
Για τον σκοτεινό αυτό ρόλο που έπαιξε, όπως και για τη συνενοχή του στο μέγα σκάνδαλο της παράδοσης των συστημικών τραπεζών έναντι μηδενικού τιμήματος στους ολιγάρχες και τα κερδοσκοπικά funds, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έπρεπε ήδη να είχε κληθεί να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ταπεινωτική συνθηκολόγηση του επιτελείου Τσίπρα απέναντι στους τροϊκανούς, όχι μόνο απάλλαξε (ελπίζουμε προσωρινά) τον διοικητή της ΤτΕ από αυτόν τον εφιάλτη, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζεται, με περίσσεια θράσους, ως κήνσορας της ελληνικής πολιτικής ζωής, εκπροσωπώντας τους τροϊκανούς επικυρίαρχους.
Χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, είναι η τελευταία έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2015-16. Το εν λόγω ντοκουμέντο έχει μια ορισμένη αξία στο βαθμό που αποτυπώνει τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής: προβλέπει για άλλη μία χρονιά ύφεση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,3% το 2016 και ομολογεί, ουσιαστικά, ότι το περιλάλητο “πρωτογενές πλεόνασμα” κυριολεκτικά στάζει αίμα, αφού επιτεύχθηκε μόνο με αύξηση του εσωτερικού δανεισμού και διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, κάτι που σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλειά στο λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Αναγνωρίζει επίσης ότι όσο αυξάνονται ο ΦΠΑ και οι άλλοι φόροι, τόσο λιγότερα έσοδα καταλήγει να εισπράττει το κράτος, λόγω της συρρίκνωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων.
Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Στουρνάρας εγκαταλείπει το ρόλο του τεχνοκράτη, που παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας στον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, για να αναλάβει τον προσφιλή ρόλο του “γκαουλάιτερ” που διατυπώνει, σε αυστηρό τόνο, οδηγίες προς ναυτιλομένους. Αρχικά επαινεί την κυβέρνηση Τσίπρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (δηλαδή, για το ασφαλιστικό, τον κόφτη, το υπερταμείο του Σόιμπλε και τα άλλα οικονομικά εγκλήματα του τελευταίου διαστήματος). Για να μην πάρει όμως αέρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, ο Γιάννης Στουρνάρας, αναπαράγοντας τη φωνή των Κυρίων του, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε “καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση”.
Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ σπεύδει να υιοθετήσει ατόφια τη γραμμή Μητσοτάκη για τον ιδεώδη τρόπο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Αναπαράγοντας κατά γράμμα τη γραμμή του ΣΕΒ και της Νέας Δημοκρατίας, ζητά ένα άλλο μνημονιακό “μείγμα”, με λιγότερους φόρους (πρωτίστως για τις επιχειρήσεις) και περισσότερες περικοπές στο Δημόσιο- πράγμα που θα σημάνει απολύσεις, περαιτέρω αποδιάρθρωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας κ.α. Τέλος, σαν να μην έφτανε η συντριβή των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, ο κ. Στουρνάρας απαιτεί ένα νέο γύρο λεηλασίας υπέρ του κεφαλαίου, ζητώντας μείωση της “φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας” στην οποία περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.
Η εξοργιστική, για τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν και για την ίδια τη δημοκρατία, συμπεριφορά του Γιάννη Στουρνάρα καθιστά πραγματικό σκάνδαλο την παραμονή αυτού του ανθρώπου στο αξίωμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κυρίως, όμως, υπογραμμίζει από μία ακόμη σκοπιά την ανάγκη επανεθνικοποίησης αυτού του καίριου θεσμού, ώστε να παίζει το ρόλο του ως επιτελικός μηχανισμός στήριξης μιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι ως νευραλγικό κέντρο του ευρωπαϊκού παρακράτους.  
Α.Θ.  
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Σχόλια