Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Τελικά υπήρχε...

Στα μέσα Απριλίου το ThePressProject σε συνεργασία με την δημοσιογράφο Frances Coppola και το Forbes έφερε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του ανανεωμένου Μνημονίου μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης. 
  • Το κείμενο που μεταφράσαμε και ονομάσαμε Μνημόνιο 3.5 αμφισβητήθηκε και αγνοήθηκε αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ουδέποτε εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Από την πρώτη ημέρα της δημοσίευσής επισημάναμε ότι το Μνημόνιο 3.5 πρέπει να έρθει στη δημοσιότητα και προειδοποιήσαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να δούμε στη Βουλή μόνο τους εφαρμοστικούς του νόμους, κάτι το οποίο τελικά και έγινε. Η ελληνική κυβέρνηση που κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να ξεπεράσει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης Σαμαρά χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος Παπακωνσταντίνου και υπέγραψε το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο χωρίς να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα συνειδητή αφού στο κείμενο των 47 σελίδων αναφέρονται όχι μόνο οι στόχοι και οι τρόποι για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά επιπλέον και οι δεσμεύσεις της χώρας στην άσκηση της γενικότερης πολιτικής ενώ σε αυτό μπορούμε να βρούμε κα τις περιβόητες «διαζεύξεις», αυτά δηλαδή που θα κάνουμε σε περίπτωση που δεν θα πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή (κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, μεταξύ αυτών και των αναλυτών του ΔΝΤ, θεωρεί απόλυτα σίγουρο).

Έτσι εκτός από την οριστική πώληση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχει η ΔΕΗ -αν δεν βγει το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το αρμόδιο υπουργείο μέχρι τον επερχόμενο Οκτώβριο- στο συγκλονιστικό αυτό κείμενο μπορούμε να διαβάσουμε επιπλέον τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και την δέσμευση ότι κάθε φορά που η δικαιοσύνη θα απορρίπτει τα μνημονιακά μέτρα ως αντισυνταγματικά... απλά θα νομοθετούνται νέα μέτρα.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «συμπληρωματικό» μνημόνιο που απλά ανανεώνει μερικούς στόχους του προγράμματος και υποστηρίζουν ότι για αυτό το λόγο δεν ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συμπλήρωση π.χ. της φράσης «ως προαπαιτούμενο» στην παράγραφο που αφορά τις ομαδικές απολύσεις αποτελεί σημαντικότατη διαφοροποίηση από το προηγούμενο κείμενο.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να τηρήσει τη δέσμευσή του για διαπραγμάτευση σε άπλετο φώς. Αντί αυτού χρειάστηκε να περιμένουμε την συνεδρίαση του ESM για να μάθουμε τι έχει υπογράψει η χώρα μας. Φαίνεται ότι τα περιβόητα παραρτήματα σχετικά με τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που δεν ήρθαν στη Βουλή παρά την τελευταία στιγμή της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου ήταν επίσης κουτσουρεμένα σε σχέση με τα κείμενα που παρέδωσε η κυβέρνηση στους πιστωτές μας.

Τελικά λοιπόν το Μνημόνιο 3.5 όχι απλά υπήρχε αλλά περιλάμβανε εντός του όλα αυτά τα επικίνδυνα μέτρα και τις αποικιακού τύπου δεσμεύσεις που είχαμε αποκαλύψει. Ξέρετε, τότε που μας κατηγορούσαν για κινδυνολογία.

Δείτε εδώ το Μνημόνιο 3.5 όπως το αποκάλυψε/μετέφρασε/σχολίασε το TPP
Δείτε εδώ το υπογεγραμμένο «συμπληρωματικό» Μνημόνιο + τη λίστα αποκρατικοιπιήσεων
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: