Τζάμπα ήρωες

τού Θεοδόση Εκίζογλου, 
  Το Σύστημα «Πολλές κυβερνήσεις - Μία πολιτική» έχει αναπτύξει και συνεχώς τελειοποιεί καταπληκτικές μεθόδους ώστε να ηρωοποιεί τούς εκάστοτε κυβερνώντες, ακόμα και που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας το ότι αυτοί δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα πλαίσια τού σχεδίου εκποίησης της χώρας. Ευθύς αμέσως θα παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις τεχνικές. 
Μία από αυτές, είναι η αρνητική δυσφήμιση. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την αρνητική πολιτική διαφήμιση, όπου η διαφημιζόμενη παράταξη δεν προβάλλει τις δικές της θέσεις αλλά τα αρνητικά τού αντιπάλου της προκειμένου να τον πλήξει.  Στην αρνητική δυσφήμιση συμβαίνει το εξής τετραπέρατο. Προκειμένου ένα πολιτικό πρόσωπο να «βγεί», όπως λέμε, «από πάνω» για κατάπτυστες δηλώσεις ή πράξεις που έκανε, κάποιοι «λαγοί» από τα ΜΜΕ και από διαδικτυακές σελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας, αναλαμβάνουν να παραφουσκώσουν τις δηλώσεις αυτές (ή τις πράξεις) αλλά το κάνουν εσκεμμένα σε τέτοιον υπερβολικό βαθμό, ακριβώς ώστε αμέσως λίγο μετά όλη αυτή η υπερβολή να καταρριφθεί ως παραπλανητική ή και ψευδής ακόμα. 

Έτσι, αυτό εκλαμβάνεται από το ευρύ κοινό ως προσπάθεια συκοφάντησης τού προς εξιλέωση πολιτικού προσώπου το οποίο τώρα όχι απλά δεν είναι υπόλογο για τα αρχικά που είπε, αλλά περνάει και στην αντεπίθεση. Η δουλειά όμως έχει γίνει και αυτό που τελικά έτσι μένει είναι να παραμερίζεται η ουσία και να ξεχνιούνται οι αρχικές δηλώσεις έτσι ώστε όλοι να ασχολούνται με το γεγονός της παραποίησή τους. Τόσο οι οπαδοί που πανηγυρίζουν για το ότι ο άνθρωπος που είχε την εμπιστοσύνη τους έπεσε θύμα λασπολογίας και άρα είναι άγιος, όσο και οι εναντιωμένοι σε αυτόν, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένα είδος κατηγορίας για συνενοχή στον υποτιθέμενο διασυρμό.

  Η τακτική αυτή της αρνητικής δυσφήμισης είναι τελευταία πολύ στην μόδα. Τα στελέχη της ψευδοαριστερής κυβέρνησης  του Αλέξη Τσίπρα την έχουν αναπτύξει πάρα πολύ καλά. 

  Πρόσφατα παραδείγματα από την τρέχουσα επικαιρότητα, είναι ένα περίεργο σχέδιο για την Παιδεία (http://bit.ly/1TP0R5q ) που μέσω μίας μυστήριας «επιτροπής διαλόγου» επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, και ενώ θα έπρεπε να μας απασχολεί το ίδιο αυτό το σχέδιο η όλη συζήτηση  μονοπωλήθηκε από δηλώσεις που δεν τις έκανε ποτέ http://www.protothema.gr/politics/article/582912/sta-sholeia-tis-epohis-fili-i-prosfonisi-ton-paidion-prigipissa-kai-vasilopoulo-apagoreuetai/ ότι, τάχα, δεν πρέπει να προσφωνούμε τα παιδιά μας ως «πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο» ώστε όλοι να ασχολούνται με το ότι «…ο καημένος ο υπουργός που άδικα τον λοιδορείτε, δεν είπε ποτέ να μην αποκαλείτε τα παιδιά σας πριγκίπισσες και βασιλόπουλα». Και έτσι, η συζήτηση τελείωσε κάπου εκεί. 

  Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ακατάπαυστα προκειμένου να καθαγιάζονται οι πολιτικοί.

  Άλλη τακτική είναι ο ανέξοδος ηρωισμός όπου το Σύστημα αποσύρει από την συζήτηση επώδυνα μέτρα τα οποία είχε πρόθεση να εφαρμόσει. Αυτό, προβάλλεται κατόπιν ως «διαπραγματευτική επιτυχία» και έτσι δημιουργούνται θετικές εντυπώσεις που είναι αρκετές ώστε τελικά να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις για όλα τα υπόλοιπα που δεν αποσύρθηκαν. 

  Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εκδήλωση τής πρόθεσης τής κυβέρνησης να ζητήσει πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα αναδρομικά. Ακολούθησαν δηλώσεις επί δηλώσεων και αφορισμοί επί αφορισμών από όλες τις πλευρές για αυτήν την απόφαση μέχρι που …στην ύστατη στιγμή, εκεί που έλεγες ότι «τελικά, δεν την γλιτώνουμε» ήρθε ο Super Man, ο «αριστερός» μας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτός ο Ρομπέν των Δασών και προστάτης τών κατατρεγμένων και μας έσωσε από τους κακούς, τούς bad guys,  ακυρώνοντας τον αναδρομικό χαρακτήρα της ρύθμισης.  Εδώ και το σχετικό δημοσίευμα από την «Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως»  http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/217324-Den-kobetai-anadromika-to-EKAS-me-parembase-toy-prothypoyrgoy 

  Ήρωας, ήρωας ο Αλέξης που για ακόμα μία φορά κατατρόπωσε τους κακούς τροϊκανούς και έτσι «...όχι ρε, δεν πέρασε το δικό τους». Τώρα, από κει και πέρα ποιός πρόσεξε το ότι αυτό δεν άλλαξε τίποτα στο γεγονός ότι οι συντάξεις θα μετατραπούν σε χαρτζιλίκι; 

  Πάντα, το Σύστημα θέλει εξ' αρχής να επιτύχει 7 πράματα (και, ως συνήθως, επιβαρυντικά για τα λαϊκά στρώματα). Οπότε, και γνωρίζοντας ότι η ανακοίνωση αυτού του στόχου θα προκαλέσει αντιδράσεις, δηλώνει ότι θέλει να πετύχει 10 στόχους (αντί των 7 που είχε στο μυαλό του).   Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, περνάνε …αυτοί οι δέκα(οπότε, σου λέει «ακόμα καλύτερα»). Όσο υπάρχουν αντιδράσεις κάνει εικονικές οπισθοχωρήσεις τις οποίες παρουσιάζει ως κοινωνική ευαισθησία και διαπραγματευτική νίκη απέναντι στους «δανειστές» που «…δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους».

  Με αυτόν τον τρόπο έχουμε υποστεί όλα όσα έχουμε υποστεί τα τελευταία έξι χρόνια …και συνεχίζουμε! 

  Και, τέλος …κάποια στιγμή το Σύστημα βαριέται να εφαρμόζει αυτά που παρουσιάστηκαν παραπάνω και θέλοντας ποικιλία στη ζωή του, εφαρμόζει την τακτική των εκλογών μόνο που αυτές θα πρέπει να είναι πρόωρες ώστε να εξαγνιστούν οι νυν κυβερνώντες διότι τους περιμένει δουλειά ακόμα και αν παραδώσουν την θέση τους στην αντιπολίτευση πού περίμενε στωικά όλον τον προηγούμενο καιρό.

  Με το που η ίδια η κυβέρνηση προκηρύσσει πρόωρες εκλογές (διότι σ' αυτό το περίεργο πολίτευμα που έχουμε, τα πάντα τα κάνει η κυβέρνηση) την ίδια ακριβώς στιγμή ξεκινάει να διαδίδει σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι «αν μας άφηναν λίγο ακόμα, θα είχαμε πραγματοποιήσει τις προεκλογικές μας υποσχέσεις». Ξαφνικά δηλαδή, το απόγευμα του Σαββάτου πριν την Κυριακή των εκλογών αν αυτές γίνονταν κανονικά, θα είχαν πραγματοποιηθεί όλα μέσα σε μισή μόνο ώρα. Αλλά όχι πιο πριν!

  Έτσι, μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό τού τοπίου, η κυβέρνηση αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι ως θύμα υπονόμευσης εκ των έσω ή θύμα τής λασπολογίας από μεριάς αντιπολίτευσης(αλήθεια, υπάρχει αντιπολίτεση στην Ελλάδα;) και με διακηρύξεις ότι δεν την άφησαν να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της.

  Δυστυχώς όμως το κόλπο «πιάνει». Έπιασε σε όλους τους προηγούμενους και το ίδιο θα συμβεί και με την τωρινή δεξιοδεξιά κυβέρνηση Τσίπρα – Σόιμπλε – Καμένου.  Οι οπαδοί των προηγούμενων συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αν π.χ. ο Σαμαράς έμενε λίγο ακόμα, θα τα είχε στρώσει όλα. 

  Μας κοροϊδεύουν όλοι και μάλιστα με τα πιό φτηνιάρικα τρικ. Και αν και είναι πολλοί, ουσιαστικά είναι ένας. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην πολιτική τους. Ό,τι και αν έχει αναδειχτεί στην κυβέρνηση στο τέλος η κυβέρνηση είναι μόνο μία: Μνημόνια. Θυμάμαι ότι παλαιότερα κοροϊδεύαμε τούς αμερικανούς που πιστεύουν τον κάθε ψευταρά υποψήφιο πρόεδρο αποκαλώντας τους «αμερικανάκια». Εμείς τώρα, τί ακριβώς είμαστε; 

  Χρησιμοποιούν όλοι τις ίδιες τακτικές κοινωνικής μηχανικής μόνο που κάθε φορά είναι και πιο εξελιγμένες. Και ίσως η προπαγάνδα να κάνει καλά την δουλειά της αλλά αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί να λειτουργεί ως απενοχοποιητική δικαιολογία για εμάς, ώστε να την επικαλούμαστε ως αιτία του ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την προσκόλλησή μας σε ένα Σύστημα που μας φτύνει στα μούτρα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποτελούμε τα θύματα της όποιας προπαγάνδας. 

  Πρέπει επιτέλους να βάλουμε στο μυαλό μας ότι κανένας από αυτούς τους τύπους δεν ήρθε για να μας σώσει. Ήρθαν για την πάρτη τους. Και αν δεν ήταν αυτός ο αρχικός τους σκοπός, αυτός τελικά έγινε. 

Οι ήρωες δεν είναι αυτοί. 

Οι ήρωες, πρέπει να είμαστε εμείς. 

διαβάστε όλα μου τα άρθρα στο http://porofaraggo.blogspot.gr
Πηγή
Δες κι' αυτό εδώ 

Σχόλια