Columbia University: Δεν μπορεί η ανάπτυξη του πλανήτη να στηρίζεται στις κεντρικές τράπεζες και τα hedge funds.

Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια ταραχώδη έναρξη το 2016. Οι χρηματιστηριακές αγορές πέφτουν κατακόρυφα. Οι αναδυόμενες οικονομίες δέχονται πιέσεις λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Οι προσφυγικές ροές αποσταθεροποιούν την Ευρώπη. 

Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε σημαντικά ενώ
το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο ενώ οι ΗΠΑ είναι σε πολιτική παράλυση. Λίγα κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια οικονομία σε όρθια θέση.
Για να ξεφύγει η παγκόσμια οικονομία από το χάος, τέσσερις αρχές πρέπει να διέπουν την διεθνή προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα αναφέρει το Columbia University

Πρώτον, η παγκόσμια οικονομική πρόοδος θα πρέπει να εξαρτάται από την υψηλή παγκόσμια αποταμίευση και τις επενδύσεις. 

Δεύτερον, οι επενδυτικές ροές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε παγκόσμιο και όχι μόνο εθνικό επίπεδο. 

Τρίτον, η πλήρης απασχόληση εξαρτάται από τα υψηλά ποσοστά επενδύσεων που συνδέονται με τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης. Τέταρτον, οι υψηλές ιδιωτικές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις εξαρτώνται από τις υψηλές δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Πρώτον.
Παγκόσμιος στόχος πρέπει να είναι η οικονομική πρόοδος, που σημαίνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, ο στόχος αυτός έχει κατοχυρωθεί από όλα τα μέλη – και τα 193 - των Ηνωμένων Εθνών. 

Η πρόοδος εξαρτάται από ένα υψηλό ποσοστό των παγκόσμιων επενδύσεων: ανάπτυξη,  τεχνολογία, και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην οικονομική ανάπτυξη, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα: 
  • Χωρίς υψηλά ποσοστά επενδύσεων σε τεχνογνωσία, σε δεξιότητες, η παραγωγικότητα τείνει να μειώνεται (κυρίως μέσω της απόσβεσης), συμπαρασύροντας προς τα κάτω το βιοτικό επίπεδο.
  • Τα υψηλά ποσοστά επενδύσεων με τη σειρά τους εξαρτώνται από τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης.
  • Παρομοίως, οι κοινωνίες που αναβάλλουν την άμεση κατανάλωση, ώστε να αποταμιεύουν και να επενδύουν για το μέλλον θα απολαμβάνουν υψηλότερα μελλοντικά εισοδήματα και καλύτερο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
 (Όταν οι αμερικανικές οικονομολόγοι συμβουλεύουν την Κίνα να ενισχύσει την κατανάλωση απλώς πλασάρουν τις κακές συνήθειες της αμερικανικής κουλτούρας, η οποία αποθηκεύει και επενδύει πολύ λίγα για το μέλλον της Αμερικής).

Δεύτερον οι επενδυτικές ροές  είναι παγκόσμιες. 

Μια χώρα όπως η Κίνα, με υψηλό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας η οποία υπερβαίνει τις εθνικές επενδυτικές ανάγκες, μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις σε άλλα μέρη του κόσμου που αποταμιεύουν λιγότερο.

Ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει με ταχείς ρυθμούς ενώ οι Κινέζοι αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση του.

Τρίτον, ένα υψηλό συνολικό ποσοστό αποταμίευσης δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ένα υψηλό ποσοστό των επενδύσεων.

Αν τα κεφάλαια αποταμιεύονται στις τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους οργανισμούς (όπως οι συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία) μπορούν να χρηματοδοτήσουν παραγωγικές δραστηριότητες.

Τέταρτον, οι επενδύσεις με υψηλή κοινωνική απόδοση - όπως η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για τις πόλεις και συστήματα υγείας που βασίζονται στην τεχνολογία – εξαρτώνται και τις δημόσιες πολιτικές.

Το παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα είναι ότι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί του κόσμου – ειδικά για το συνταξιοδοτικό -  δεν κατευθύνουν σωστά τις αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
  • Γενικότερα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. (blogger: κι' ερχόμαστε στα καθ' υμάς: Ποιες κυβερνήσεις; αυτές που δεν έχουν καμία ισχύ; Οι αχυράνθρωποι που απλά εκτελούν τις εντολές ενός τραπεζοϊερατίου; 
  • Να η καρδιά του προβλήματος. Πίσω ολοταχώς στην ανάκτηση όλων εκείνων των εργαλείων που έχει ένα κράτος! Προσοχή όχι σ' ένα κράτος που θα υπηρετεί την ολιγαρχία, αλλά τους πολλούς!)
  • Οι κεντρικές τράπεζες και τα hedge funds δεν μπορούν να πετύχουν μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
Μόνο μακροπρόθεσμες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, θα συμβάλλουν στην σταθερότητα και ανάπτυξη. 

Πηγή: bankingnews.gr

Σχόλια