Όταν κάποιος επιμένει να ...(ξανα)γράψει ιστορία

Blogger: Η είδηση:

Παρέμβαση Κώστα Σημίτη: "To μέλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο" Πηγή   (Κρατήστε ότι είναι το μέλλον που αυτός προετοίμασε ως πρωθυπουργός 8 χρόνια!)

Για όσους δεν έχουν καλή μνήμη, αλλά και για του νεώτερους, θα φρεσκάρω μερικά στοιχεία για τον κύριο που παριστάνει τον ανήξερο κήνσορα. Δεν θα αναφερθώ στα μπουμπούκια του - Τσουκάτο και Μαντέλη που άνθισαν δίπλα του, διαλέγω:

Ποιός είναι ο λαλίστατος κ. Σημίτης;

"Ο Σημίτης υπήρξε πολιτικά μια τεράστια φούσκα, ένα ψέμα χαλκευμένο από τα μήντια και τη διαπλοκή, ένας ολίγιστος λογιστάκος που καταβαράθρωσε την οικονομία και τη χώρα κι ας λένε -ακόμη και τώρα- το αντίθετο οι ελάχιστοι οπαδοί του..."   

Θέλετε κι' άλλα:

1. Kώστας Σημίτης: Συνένοχος ή βλαξ; 

2. Ο κ. Σημίτης και η Siemens.

3. Μέχρι πότε θα κυκλοφορεί ελεύθερος ο Σημίτης;

4. Η θλίψη, η οργή και η υποκρισία του Κ. Σημίτη

5. Eσύ Σημίτη τί έκανες και τώρα νουθετείς; (και δεν ντρέπεσαι;)

6. Άφησα για το τέλος δυο κείμενα αρκούντως αντιπροσωπευτικά:

α. Από τη στήλη:
ΤΥΠΟΣ των ήλων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (8/10/2007)

Ο τραγικός Κ. Σημίτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
...Είχε κι ένα καλό η πολύμορφη κρίση στο ΠΑΣΟΚ: απομυθοποιήθηκε πλήρως και βυθίστηκε στα τάρταρα ο Κ. Σημίτης. Ενας υπερεκτιμημένος πολιτικός, ο οποίος κατασκευάστηκε, προβλήθηκε και στηρίχτηκε όσο κανένας άλλος από τα μήντια της διαπλοκής, τον ΣΕΒ και τους Ευρωπαίους, που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πειθήνιο γιέσμαν ο οποίος δεν τους δημιουργεί πρόβλημα... Η απουσία του Κ. Σημίτη από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ήταν -ίσως- το κύκνειο άσμα του. Διότι αποκάλυψε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ το πραγματικό, απωθητικό του πρόσωπο.  
  • Το υποκριτικό πρόσωπο ενός μέτριου λογιστή, ο οποίος μοστράριζε ικανότητες και ιδιότητες που δεν είχε. Ενας άνθρωπος με υπόκωφη πονηρία, την οποία προέβαλλε ως ηγετική μαεστρία.  
  • Ενας πολιτικός που έπαιζε στα δάχτυλα το παρασκήνιο, την ίντριγκα και τις σχέσεις με τη διαπλοκή και πόζαρε ως ανεπίληπτος ηγέτης. Ενας κυνικός που δεν ορρωδούσε προ ουδενός (παράδειγμα: η καρατόμηση Λαλιώτη, η ανοχή του σφαγείου που λεγόταν χρηματιστήριο, η ανακίνηση του θέματος των ταυτοτήτων για να καλυφθεί το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου κ.ά.) αλλά έδινε την εικόνα ενός ηγέτη χαμηλών τόνων, αξιοσέβαστου και σοβαρού... Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που κρύβεται και το βάζει στα πόδια ο Κ. Σημίτης. 
Μπορεί να μη θυμούνται τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που είχαν να λένε τα χειρότερα για την απουσία του, αλλά η πραγματικότης είναι εδώ: πονηρά, φοβικά και με ιδιοτέλεια λειτούργησε ο Σημίτης, όταν παρέδωσε το δαχτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου. Εβλεπε τη συντριβή να έρχεται, και αντί να πιει στωικά το πικρό ποτήρι της ήττας, το 'βαλε στα πόδια, ποντάροντας στα ντελίβερι μπόις της προπαγάνδας, που... αποθέωσαν την κατάπτυστη αυτή επιλογή... Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που τρομαγμένος από τις αντιδράσεις, έκανε πίσω στο Ασφαλιστικό. Είναι ο πολιτικός που δεν ήθελε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν είχε τα κότσια να πάει κόντρα στους εργολάβους, και αναγκάστηκε με μισή καρδιά να τους δεχθεί (αφού χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια)...  
  • Είναι ο άνθρωπος που μισούσε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά όποτε τους χρειαζόταν προεκλογικά, έβγαινε -ο θλιβερός- στο μπαλκόνι και υμνούσε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ... Κακός άνθρωπος και -πολιτικά- ολίγιστος ο Κ. Σημίτης, βγήκε προεκλογικά στο μπαλκόνι της Πάτρας και αποκάλεσε χοντρό τον αντίπαλό του, τον Μιλτιάδη Εβερτ. 
Αλλά τα τυφλωμένα μήντια ούτε είδαν ούτε άκουσαν τίποτε και γι' αυτό... Και να ήταν το μόνο... Υπέγραψε τις οδυνηρές για τη χώρα συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, και εκείνα τον αποθέωναν... Βυθίστηκε η χώρα στα Ιμια και στις γκρίζες ζώνες των βραχονησίδων, εκείνος -ψοφοδεής και ανύπαρκτος- ευχαριστούσε τους Αμερικανούς, και τα μήντια τού έπλεκαν το εγκώμιο... Αφησε την εκκρεμότητα με τη FYROM όπως τη βρήκε και πάλι εισέπραττε ύμνους... Δεν πήρε ποτέ τίποτε από την Ενωση (σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ομολόγησε και η Θάτσερ), αλλά τα παπαγαλάκια αποθέωναν τον «μεγάλο Ευρωπαίο»...
  • Ομως, όλα εδώ πληρώνονται: ο πρωθυπουργός, που δήθεν θα έμενε στην Ιστορία, ξεχάστηκε γρήγορα. Και θα είχε αγνοηθεί εντελώς, αν δεν έμπαινε -με το γνωστό ύφος και το αποκαλυφθέν, πια, ήθος- στη μάχη της διαδοχής, για να περισώσει το έργο του, ένα προπαγανδιστικό κατασκεύασμα που προβλήθηκε ως μέγα επίτευγμα *** Δεν επαρκεί ο χώρος. 
  • Αλλά τι νόημα έχει ένας λίβελος μπροστά στην πικρή -για τον υπερεκτιμημένο- πραγματικότητα...
============
Β. Αγνοείται η πολιτική ευθύνη
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Πολιτικός, φίλος του Κ. Σημίτη, μας έλεγε χθες το πρωί πως δεν ενθουσιάστηκε με τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ότι λυπάται για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ το 1999 στην υπόθεση Ζίμενς. Περίμενε κάτι πιο γενναίο, συμπλήρωσε όμως ότι είναι ηθικός και έντιμος ο πρώην πρωθυπουργός.
Το θέμα όμως δεν είναι η εντιμότητα του Κ. Σημίτη, αλλά η αποκάλυψη και παραδοχή ότι, όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, 1 εκατ. μάρκα από το μαύρο ταμείο της Ζίμενς εκταμιεύτηκε για το μαύρο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αν έφτασε εκεί όλο το ποσό ή το μισό δεν έφτασε ποτέ, γιατί μπορεί να σκόρπισε σε κάποιες ενδιάμεσες τσέπες. Το γεγονός είναι ότι η Ζίμενς έστειλε λεφτά στο ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι μεταξύ τους υπήρχε άμεση σύνδεση.

  • Και γι' αυτό το μεγάλο σκάνδαλο ο κ. Σημίτης δεν ανέλαβε καμιά πολιτική ευθύνη. Λες και ο ίδιος τότε απλώς προήδρευε. Το μόνο που είπε είναι ότι λυπάται.
Εχει πολιτική ευθύνη γιατί ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν ήξερε τι γινόταν, οι ευθύνες του ήταν πάλι μεγάλες γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Ευθύνεται γιατί αυτός είχε επιλέξει τον Θ. Τσουκάτο για συνεργάτη του και του είχε αναθέσει να είναι το μάτι και το αυτί του μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Τσουκάτος εκείνη την περίοδο ήταν ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του, που έκανε όλη τη δουλεια στο ΠΑΣΟΚ για να κερδίζει ο Σημίτης τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, τα συνέδρια και τις εκλογές. (Σ.σ. Ενάμιση χρόνο μετά τον απομάκρυνε κι αφού στο μεταξύ είχαν μεσολαβήσει ένα συνέδριο, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τον είχε ανταμείψει για τις υπηρεσίες του με εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.)
Επομένως, η πολιτική ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού είναι αυταπόδεικτη, αλλά δεν την ανέλαβε ποτέ. Ο κόσμος όμως ζητάει από το ΠΑΣΟΚ εξηγήσεις κι αφού ο Κ. Σημίτης δεν το κάνει οφείλει να το κάνει η σημερινή ηγεσία -ας μην έχει άμεση ευθύνη- και όλοι θα κριθούν στο τέλος, ο καθένας από την προσωπική στάση του.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=33964096,50244032,55656256,63538368,5095680,19158656,41354624,99866944,27048960,6033344

  
==========
ΥΓ. Ο κ. Π. Σώκος γράφει μόνο αυτά αφού τότε δεν ήξερε (ξέραμε) αυτά!


  • 16/10/2013 Ο Βασίλης Καπερνάρος στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου

    Τώρα ξέρετε για τον Σημίτη και φυσικά έχετε γνώση της αξιοπιστίας του. Κι' αυτή τη φορά κάνει παιχνίδι...εκτελεί τας εντολάς όπως έχει μάθει...ποτέ δεν υπήρξε αυτόφωτος.... 

    Του συστήνω να διαβάσει κάποτε στη ζωή του. Και τώρα δεν είναι αργά. Ίσως έτσι φτιάξει την "άμυνά του" απέναντι στις κατάρρες κατεστραμμένων πολιτών που τα εγκληματικά του λάθη και η ανικανότητά του διέλυσαν τη ζωή τους.  Ας αρχίσει από τον Μάρκο Αυρήλιο.

      "Δες απο ψηλα τα αναριθμητα κοπαδια, συναξεις αναριθμητες, τα πλεουμενα καθε λογης σε φουρτουνιασμενα ‘η ηρεμα νερα, τις εναλλαγες των πλασματων που γεννιουνται, ζουν μαζι, χανονται. Συλλογισου και τη ζωη που εζησαν καποιοι αλλοι σε καιρους αλλοτινους, κι αυτην που θα την ζησουν υστερα απο σενα κι αυτην που ζουν σημερα σε τοπους ξενους. Κι ακομη, ποσοι ειναι που δεν εχουν ακουσει καν το ονομα σου και ποσοι που αμεσως μετα θα το ξεχασουν, ποσοι αυτοι που τωρα σε υπερυψωνουν και ισως αμεσως μετα θα σε κακολογουν. Και συλλογισου ακομη οτι τελικα ουτε η υστεροφημια ουτε η δοξα ουτε οτιδηποτε αλλο παρομοιο ειναι πραγματα για τα οποια αξιζει να μιλαει κανεις". ( Μαρκος Αυρηλιος.)

Σχόλια