Σχέδια αποχώρησης απο την Ελλάδα εκπονούν φαρμακευτικοι όμιλοι - Σε κίνδυνο 10.000 θέσεις εργασίας.

Αν υλοποιηθούν θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας και ο τομέας της Υγείας θα μοιάζει με των χωρών της Αφρικής.
Σύσκεψη 30 στελεχών του φαρμακευτικού κλάδου έγινε πρόσφατα στην Αθήνα
Τα ανώτατα στελέχη συμφώνησαν να
κάνουν μια συνάντηση για να μιλήσουν για όλα και κυρίως να εξετάσουν το μέλλον των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η ατζέντα είχε ως βασικό θέμα την παραμονή τους ή την αποχώρηση τους απο την εγχώρια αγορά του φαρμάκου .
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αλλά και των πολυεθνικών εταιρειών που εκπροσωπούν πρωτότυπα φάρμακα άμεσης προτεραιότητας ενω η αποτελεσματικότητά τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ωστόσο το ισχυρό φαρμακευτικο χαρτοφυλάκιο υπο τις τρέχουσες οικονομικες εξελίξεις χάνει τη δυναμική του απο πολλους παράγοντες που διαμορφώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απο τον ΕΟΠΥΥ ειναι ένα απο τα πολλά δεν είναι όμως το μείζον λενε τα ίδια στελέχη.
Οι τελευταίες καταβολές είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014.
Η καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης.
Όπως και η πολιτική μείωσης σης του περιθωρίου κέρδους που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η αναγκαιότητα για τη μυστική συνάντηση ήταν η στρατηγική μείωσης των τιμών των φαρμάκων.
Αυτό ήταν το καυτό θέμα της ατζέντας.
Η στρατηγική μείωση της ονομαστικής τιμής ενός φαρμάκου στην Ελλάδα δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα σε μια πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει το ίδιο φάρμακο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η Ελλάδα οταν μειώνει τις τιμές στην φαρμακευτική αγορά περνούν τα εγχώρια σύνορα και στη συνέχεια αποτελούν συγκρίσιμο μέγεθος με τις τιμές άλλων χωρών. Παράδειγμα οταν μειωθεί η λιανική τιμή του φαρμάκου εως και 20% εισέρχεται ως νέο δεδομένο στον παγκόσμιο φαρμακευτικό χάρτη.
Η πολυεθνική εταιρεία που θα αποδεχθεί τη μείωση σε μια χωρα είναι υποχρεωμένη να την αιτιολογήση ή να τη συγκρίνει με τις τιμές άλλων χωρών. Ετσι δημιουργείται έμμεσα πίεση για μείωση των τιμών σε μεγάλο αριθμό χωρών.
Η παρουσία μιας φαρμακευτικής εταιρείας σε μια χώρα που συνεχώς μειώνονται οι τιμές την οδηγούν σταδιακά να λαβει μια σοβαρή και σκληρή απόφαση εναντι των ασθενών που παραμένουν στη ζωή χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.
Οι εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα πριν τη μεγάλη απόφαση. Να αποχωρήσουν απο την Ελλάδα ετσι ώστε η αναγραφόμενη τιμη του φαρμάκου να διαγραφεί από το ιστορικό της εταιρείας για αποφύγει τη σύγκριση με άλλες χώρες.
Σχετικές αποφάσεις δεν εληφθησαν ενω έδωσαν υπόσχεση για νέα συνάντηση των στελεχών αν οξυνθούν τα προβλήματα στον κλάδο.
Η εγχώρια αγορά του φαρμάκου υπολογίζεται πλέον στα 2,5 δισ ευρώ εκ των οποιων τα 2 δισ ευρώ προέρχονται απο τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετείχαν στη μυστική σύσκεψη. Στο ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι πολυεθνικοί φαρμακευτικοί όμιλοι απο τη χώρα , ο τομέας της περίθαλψης θα πέσει στα επίπεδα των χωρών της Κεντρικής Αφρικής.
Επίσης η αποχώρησή τους θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους απο 10.000 εργαζόμενους ενω ο τζίρος των 2 δισ ευρω θα χαθεί απο την αγορά ενω θεωρείται δύσκολο να αναπληρωθεί. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2016 απο τις μητρικές εταιρείες των πολυεθνικών εταιρειών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Πηγή:  bankingnews.gr
Blogger: Αν για κάποιους η φυγή των επιχειρήσεων θεωρείται υπόθεση τωρινή, σ' αυτό το Blogg την έχουμε εντοπίσει από το 2009, δες....

Σχόλια