Ο κωδικός «Unbekannt» των Ελβετών σκορπά πανικό στην Αθήνα

Παναγιώτης Στάθης
Αρκούσε παλαιότερα κάποιος, σε μια συγκέντρωση της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών, να ψιθυρίσει σε μια συζήτηση το όνομα του Έλληνα τραπεζίτη της Morgan Stanley Ζυρίχης, για να σπάσει τον πάγο: Ήταν αυτός ο κοινός κώδικας που τους έκανε να αισθάνονται πως βρίσκονται μεταξύ φίλων. Είναι, όμως, πλέον το ίδιο όνομα που τους κάνει να χάσουν το χρώμα τους. Ο Έλληνας τραπεζίτης της Ζυρίχης, όνομα γνωστό στις ελληνικές Αρχές, αφού έκανε την ίδια δουλειά στην υπόθεση Siemens αλλά και στα εξοπλιστικά, είναι πλέον ο συνδετικός κρίκος «ενοχής» για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής.
Είναι τα ονόματα των Ελλήνων που βρέθηκαν στις επαφές και στα ηλεκτρονικά αρχεία του, τα οποία τους έθεσαν υπό έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μια ιστορία παρασκηνίου με πολύ «μαύρο χρήμα», μεγάλα ονόματα, μίζες από εξοπλιστικά, αλλά και την υπόθεση Siemens, και έναν κοινό κωδικό: «Unbekannt», δηλαδή άγνωστος κατηγορούμενος, αλλά με πολλά ονόματα υποψήφια για να λάβουν τη θέση του «άγνωστου μέχρι τώρα» κατηγορουμένου.

Τρεις κατ΄ αρχάς

Μέχρι τώρα, ο πανικός που φτάνει κατά κύματα στην Αθήνα αφορά, όπως φαίνεται τουλάχιστον, τρία μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Αφετηρία της έρευνας που ήδη εξελίσσεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας ήταν οι καταγγελίες του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος υποστήριξε (και στους Ελβετούς που του πήραν κατάθεση) πως «ο εξάδελφός του Άκης Τσοχατζόπουλος λάδωνε μέχρι και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας για να τον βοηθήσει στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών, όπως λάδωνε μέχρι και την προϊσταμένη της ελβετικής εισαγγελίας για να μην ικανοποιεί τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών Αρχών». Εκεί, όμως, έσκασε η βόμβα που το ωστικό της κύμα φτάνει μέχρι την Αθήνα. Οι Ελβετοί, από αυτά που είπε ο Ζήγρας, έφτασαν σε Έλληνα τραπεζίτη στη Morgan Stanley της Ζυρίχης, ο οποίος ήταν ο τραπεζίτης με τους περισσότερους επώνυμους Έλληνες. Στο πελατολόγιό του υπάρχουν από εφοπλιστές, εργολάβους, επιχειρηματίες, μέχρι και πολιτικούς. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε «ανοίξει τρύπα» στο σύστημα των Ελβετών και, με τη βοήθεια δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων της χώρας, να οδηγούσε τα λεφτά στον δρόμο του ξεπλύματος. Τι έκαναν οι Ελβετοί; «Άνοιξαν» όλες του οι επαφές, ακόμα και τις τηλεφωνικές, εξακρίβωσαν τις συναντήσεις του και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη γκάμα προσώπων που γίνεται φύλλο και φτερό.

Τι ενδιαφέρει τους Ελβετούς

Θα ρωτήσει τώρα κάποιος: Και γιατί να ενδιαφερθούν οι Ελβετοί για το ξέπλυμα των Ελλήνων; Μα για τους Ελβετούς αυτές οι ιστορίες, δηλαδή το ξέπλυμα των μιζών από τα ελληνικά εξοπλιστικά, γίνονται ουσιαστικά η αφορμή για το ξήλωμα των μηχανισμών ξεπλύματος που λειτουργούσαν στη χώρα τους. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως οι Ελβετοί ανακριτές δεν ενδιαφέρονται για τα ποσά που ξεπλύθηκαν, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο ξεπλύθηκαν. Οι έρευνές τους δεν εστιάζονται στο ύψος των εμβασμάτων, αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού, τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, την αλληλογραφία ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη. Ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι εντολές και ιδίως ερευνούν τους ενδιάμεσους, τους «μπροστινούς», εν ολίγοις τους ανθρώπους-βιτρίνα αυτών των συναλλαγών.

Τρίτα πρόσωπα

Η διαδικασία, σύμφωνα με τους Ελβετούς, ήταν πολύπλοκη, αλλά όχι δύσκολη. Η δυσκολία στο τρικ ήταν να εμφανιστεί πως μια εντολή για ένα έμβασμα είχε δοθεί από ζωντανό πρόσωπο, από το πρόσωπο, δηλαδή, που είναι ο δικαιούχος. Οι έρευνες των Ελβετών καταλήγουν πως πολλές φορές αυτός που έκανε τις συναλλαγές δεν ήταν ο αληθινός δικαιούχος, αλλά κάποιος άλλος, ένας «unbekannt» – ενδιάμεσος. Το ίδιο τρικ γινόταν και με τα δικηγορικά γραφεία, τα οποία ήταν πάντα τα ίδια, κατά τους Ελβετούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά τους ίδιους, είναι πως επί σειρά ετών το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης είχε αλληλογραφία με τους κυρίους Νικόλαο και Παύλο Ζήγρα. Το πλήρες όνομα του Νίκου Ζήγρα είναι Νικόλαος-Παύλος. Στη συνέχεια, όταν ο Νίκος Ζήγρας αποτραβήχτηκε –όπως λέει–, η αλληλογραφία συνεχίστηκε μόνο στο όνομα Παύλος Ζήγρας, ήτοι στο δεύτερο όνομα του κυρίου Ζήγρα, το οποίο ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί ποτέ.

Ανοίγουν στόματα;

Ο πανικός στην Αθήνα, όμως, γίνεται μεγαλύτερος από τη στιγμή που διέρρευσε πως δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν από μόνοι τους να δώσουν αυθόρμητα κάποια στοιχεία για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τους Ελβετούς ανακριτές. Άλλωστε, πέρα των Ελλήνων επιχειρηματιών, που ουσιαστικά βρέθηκαν εξ αντανακλάσεως υπό έρευνα, στο στόχαστρο των Ελβετών είναι και μεγάλα ελβετικά δικηγορικά γραφεία, για τη συμμετοχή τους τόσο στη διαδικασία του ξεπλύματος όσο και μεταγενέστερα, κατά τη συγκάλυψη των αδικημάτων. Οι Ελβετοί δικηγόροι βλέπουν πλέον την αλληλογραφία τους να γίνεται φύλλο και φτερό, γεγονός καθόλου μα καθόλου ελπιδοφόρο για τους Έλληνες ενδιαφερομένους.

H μυστική θυρίδα του Άκη

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, σύμφωνα με πόρισμα των Ελβετών, εντοπίστηκε θυρίδα στην Credit Suisse στη Ζυρίχη, στην οποία φέρονται να τοποθετήθηκαν μέσω του Νίκου Ζήγρα από την πρώην σύζυγο του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, 620.000 δολάρια: Τον Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία και όπως αναφέρει το πόρισμα:

«Στο πλαίσιο της αξιολόγησης τραπεζικών στοιχείων και της ακρόασης προσώπων διαπιστώθηκε, ότι με την συμμετοχή του Νικόλαου-Παύλου Ζήγρα, η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, είχε τοποθετήσει ένα ποσό μετρητών ύψους δολαρίων ΗΠΑ 620.000 σε μια θυρίδα στην τράπεζα Credit Suisse Paradeplatz 8 στη Ζυρίχη. Τα μετρητά αυτά ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών μας, προϊόν δωροδοκίας και καταβλήθηκαν στα πλαίσια της προμήθειας των συστημάτων Tor – m1 από τη ρωσική εταιρεία Antey μέσω μεσαζόντων στον τότε Έλληνα υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα στην Credit Suisse (CS) ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία. Στη θυρίδα», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, «βρέθηκαν 580.000 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά καθώς και μια χειρόγραφη σημείωση, σύμφωνα με την οποία η κόρη της Γκούντρουν Μολντενάουερ, Αρετή Τσοχατζοπούλου, είχε αφαιρέσει από τη θυρίδα σε άγνωστο χρονικό σημείο το ποσό των 40.000 δολαρίων ΗΠΑ». Τα υπόλοιπα μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα κατασχέθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους Ελβετούς, «ο λογαριασμός στην CS, με τον οποίο συνδέεται η θυρίδα, τροφοδοτήθηκε με συνολικά 500.000 δολάρια ΗΠΑ από τη Morelia Trading. Τα χρήματα καταρχήν κατατέθηκαν και εν συνεχεία πιθανόν μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό CS στην CS Bermuda Life».

Πηγή: capital.gr Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 1ης Νοεμβρίου



Σχόλια