Στη φυλακή στέλνει η Ισλανδία ακόμη έναν τραπεζίτη που ευθύνεται για την κρίση!

Στη φυλακή αποφάσισε να στείλει η ισλανδική Δικαιοσύνη τον πρώην γενικό διευθυντή της Landsbanki, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας μέχρι την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.
Ο Σίγκουρσον Άρνασον κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου με
τη διατήρηση των μετοχών της τράπεζας σε τεχνητά υψηλό επίπεδο.

Ο Άρνασον καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, εκ των οποίων θα εκτίσει τουλάχιστον τους τρεις μήνες. Σε ποινές φυλάκισης εννέα και τριών μηνών καταδικάστηκαν επίσης δύο πρώην στελέχη της τράπεζας.
Η Landsbanki είχε αγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών και είχε χορηγήσει «θαλασσοδάνεια», σε επενδυτές χαμηλής φερεγγυότητας προκειμένου να υπάρχει κίνηση των μετοχών της. Η φούσκα όμως της Landsbanki, όσο και των ανταγωνιστριών της Kaupthing και Glitnir, έσκασε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, οδηγώντας τις τράπεζες αυτές σε κατάρρευση.

Η εξέλιξη προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη αποδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ελεύθερη πτώση του ισλανδικού νομίσματος, με την ισλανδική κυβέρνηση να αφήνει τα τραπεζικά ιδρύματα να πτωχεύσουν πριν προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη της χώρας ερευνά τους υπαίτιους της κρίσης. Τον Δεκέμβριο του 2013, τρία πρώην ανώτατα στελέχη της Kaupthing καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επειδή είχαν αποκρύψει ότι επενδυτής από το Κατάρ είχε αγοράσει το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χάρη σε δάνειο που του είχε χορηγήσει η ιδία.
  • Ακόμα και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Γκέιρ Χίλμαρ Χόρντε, είχε οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου, ο οποίος κρίθηκε μεν ένοχος για την κατηγορία ότι δεν συγκάλεσε υπουργικά συμβούλια για να αποφασιστεί από κοινού η πολιτική αποφυγής της κρίσης, χωρίς όμως να του επιβληθεί ποινή.... 
Πηγή:  logiosermis
Βlogger: 



Σχόλια