Βαρουφάκης: «Έχουμε μια φαρσοκωμωδία».

Για τη νέα παράσταση που ανεβάζουν από κοινού η κυβέρνηση Σαμαρά με την τρόικα, καθώς και για τους νόμους που ψηφίζονται και αποσύρονται (ΕΝΦΙΑ – 100 δόσεις), την ίδια πολιτική που έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά και το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης.


Ο Γιάννης Βαρουφάκης, επικαλέστηκε τον Ρώσο συγγραφέα, Νικολάι Γκόγκολ και
το σπουδαίο έργο του «Ο Γενικός Επιθεωρητής», το οποίο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Είναι σαν ένα συνεχιζόμενο έργο του Γκόγκολ, για τον κυβερνητικό ελεγκτή που πάντα έρχεται και ποτέ δεν έρχεται και όταν έρχεται συμβαίνουν αυτά, τα οποία είχαν υποσχεθεί ότι θα συμβούν. Έχουμε μια φαρσοκωμωδία όπως του Γκόγκολ».

  • «Δεν έχει αλλάξει κάτι. Πριν έναν χρόνο, πριν δύο χρόνια ήταν το ίδιο ακριβώς σκηνικό, αλλά είναι απολύτως λογικό. Όταν δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, όταν εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε ή να προσπαθούμε δήθεν να εφαρμόσουμε τα ίδια ανεφάρμοστα μέτρα, θα έχουμε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο οικονομολόγος, για να προσθέσει ότι «το να περιμένουμε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα μόνο ανοησία δείχνει». 

Ο οικονομολόγος, σημείωσε ότι «δεν έχει σημασία πώς θα ονομάσουμε το νέο Μνημόνιο», επαναλαμβάνοντας την άποψή του για το ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. «Από τη μια πλευρά έχουμε την κυβερνητική άποψη ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο. Από την άλλη την άποψη της αντιπολίτευσης, με την οποία όπως ξέρετε συντάσσομαι και εγώ, ότι αυτό που παρουσιάζεται ως λύση είναι μέρος του προβλήματος που είναι ένα τοξικό φάρμακο που κάνει χειρότερο κακό από ότι η αρρώστια», σημείωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, για να προσθέσει ότι «πρέπει ο αναποφάσιστος (ψηφοφόρος) να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια του».

  • «Η κατάσταση είναι πολύ απλή για όσους θα έχουν επιζήσει μετά από 20 χρόνια. Το πρώτο Μνημόνιο ήταν η μεταφορά των ζημιών που θα είχαν οι γερμανικές, γαλλικές Τράπεζες, αν η Ελλάδα πτώχευε επισήμως. Η μεταφορά των ζημιών από τα βιβλία των Τραπεζών στις πλάτες καταρχάς των Ελλήνων φορολογουμένων και στην συνέχεια των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αυτό ήταν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης, για να προσθέσει ότι «η τρόικα λειτουργεί για λογαριασμό των δανειστών. Δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική ανάπτυξη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κρατήσει τις ισορροπίες στην Βόρεια Ευρώπη και να θυσιάσει την Ελλάδα αν χρειάζεται».


  • Ο Γιάννης Βαρουφάκης, τόνισε ότι «η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πει όχι σε αυτό. Δεν το έκανε το 2010, δεν το έκανε το 2012, δεν θέλει να το κάνει και σήμερα. Παραμένουμε στο δόγμα Παπακωνσταντίνου ότι αν είμαστε καλά παιδιά, αν είμαστε υποδειγματικοί κρατούμενοι, κάποια στιγμή θα μας βγάλουν από την φυλακή. Ε, δεν θα μας βγάλουν», για να προσθέσει ότι «δείτε τι συμβαίνει και στην Γαλλία. Ολόκληρος ο κόσμος κοιτάει την Ευρώπη σαν τον μεγάλο ασθενή». 

Κλείνοντας, ο Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας για το αν η σημερινή κυβέρνηση θα συμβιβαστεί στις απαιτήσεις της τρόικα, τόνισε ότι

  • «δεν έχω καμία αμφιβολία, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Είναι σαν να βουλιάζει το πλοίο και να τσακωνόμαστε για το πώς θα διαρρυθμίσουμε τις σεζλόνγκ πάνω στο κατάστρωμα», για να προσθέσει ότι «όσο υποκρινόμαστε ότι δεν είναι ναυάγιο, τόσο θα βουλιάζουμε και τα θύματα είναι αυτοί που είναι στα χαμηλότερα στρώματα και όχι στην πρώτη θέση. Αυτοί που ήταν οι λιγότερο ένοχοι για το ναυάγιο εισπράττουν αυτή την στιγμή το μέγιστο κόστος».

Πηγή: periodista.gr

Σχόλια