Energa – Hellas Power: Όταν ένα σκάνδαλο «φωτίζει» το επόμενο…

Ζημιά ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκλήθηκε από το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μέσα στην βδομάδα το υπουργείο δικαιοσύνης. Με βάση κρατικά έγγραφα που παρουσίασε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους ανήλθε συνολικά στο ποσό των 256.521.323,96 ευρώ!

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο με τις εταιρείες παρόχους – ηλεκτρικού ρεύματος ξέσπασε στα τέλη του 2011 αρχές του 2012. Η «Hellas Power» και η «Energa», ήταν οι δυο εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού αφού με την ανοχή των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εισέπρατταν για σχεδόν ένα χρόνο χρήματα από τους πελάτες τους που αφορούσαν την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη, το χαράτσι των ακινήτων, το ΦΠΑ, το τέλος της ΕΡΤ κ.α, χωρίς να αποδώσουν ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο, τη ΔΕΗ, τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), τους ΟΤΑ! Χρήματα τα οποία μετέφεραν, ως διαμόνιοι επιχειρηματίες, απευθείας σε λογαριασμούς στην Ελβετία!


Τον Οκτώβριο του 2012, συνελήφθησαν οι Βασίλης Μηλιώνης εκπρόσωπος της Hellas Power και οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, εκπρόσωποι της Energa, που ήταν ιδιοκτήτες των δυο εταιρειών – παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Προηγουμένως είχαν γίνει ευρέως γνωστοί για τα πάρτι που διοργάνωναν στη Μύκονο και τον πολυτελή βίο τους, προϊόντα φυσικά των χρημάτων που εισέπρατταν από τον ελληνικό λαό και δεν απέδιδαν ποτέ στα κρατικά ταμεία! Μάλιστα οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, επιδόθηκαν μέσα στο καλοκαίρι σε νέο …χλιδάτο πάρτι στη Μύκονο, μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους!

Ωστόσο μετά την αρχική σύλληψης τους έληξε …άδοξα και η πολυδιαφημιζόμενη απόπειρα πώλησης ρεύματος από ιδιώτες, που πραγματοποιήθηκε με την έγκριση των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, υλοποιώντας το σχέδιο για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, που δήθεν θα αύξανε τον ανταγωνισμό και θα πρόσφερε φτηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές…

Μόλις πριν λίγες μέρες μάθαμε και επίσημα ότι το «γλέντι» που είχαν στήσει οι …επιχειρηματίες με τις ευλογίες των κυβερνώντων κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 256,5 εκατομμύρια ευρώ! Το συγκεκριμένο ποσό δεν καλύπτεται από τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων που ανέρχονται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βέβαια παρότι έχουν δεσμευτεί δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στο ελληνικό δημόσιο! Αλλά ακόμα και όταν αποδοθούν η χασούρα για τα κρατικά ταμεία θα ανέρχεται στο ποσό των 136,5 εκατ. Ευρώ! Χρήματα που θα ήταν αρκετά για να μην …αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει τον Ιούλιο μειώσεις 5,2% στις επικουρικές συντάξεις για «εξοικονομηθούν» περί τα 11 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ειδικά σε μια περίοδο που ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο ξεπούλημα της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» παραδίδοντας το 30% των υποδομών της ΔΕΗ και 2 εκατομμύρια καταναλωτές στους επόμενους ιδιώτες «επενδυτές». Μια πώληση που γίνεται και πάλι στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της μείωσης της τιμής του ρεύματος. Αυτά όμως στα «θα» των κυβερνητικών αξιωματούχων γιατί επί της ουσίας έρχεται να υλοποιήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης – ΕΕ για την εκχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους των χρυσοφόρων ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Βέβαια για να μην είμαστε και άδικοι, η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στα σχέδια της κυβέρνησης, μπορεί να συνδέεται και με την αύξηση των εσόδων του τουρισμού, αφού η Μύκονος είναι πάντα «έτοιμη» να διοργανώσει πάρτι και να υποδεχτεί κροίσους, έτοιμους να ξοδέψουν τα κέρδη που απέκτησαν από το ξεζούμισμα του λαού και των κρατικών ταμείων…

Σχόλια