Επαγγελματίες βουλευτές και «πλυντήριο»

Σταύρος Χριστακόπουλος

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικός μου» έλεγε ο Χαρδούβελης σε όποιον έσπευδε να του τον χρεώσει. «Προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή σε αλλαγές. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες» είπε χθες στη Βουλή ο ίδιος ομολογώντας ότι ο φόρος – ταφόπλακα για την κυβέρνηση είναι, στην τελική του μορφή, δικό του προϊόν.«Να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης» είπε ξεσπώντας σε δάκρυα η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή όταν διαπίστωσε ότι οι εκλογές έχουν ήδη χαθεί και «θα μείνω άνεργη». Η ίδια βεβαίως συμπληρώνει ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά τι να το κάνεις; Ως επάγγελμα βλέπει την εκπροσώπηση του ελληνικού λαού, κατά τη δική της ομολογία. Ως εκ τούτου η έξοδος από το κοινοβούλιο θα την αφήσει «άνεργη».

Ως επάγγελμα όμως βλέπουν την παρουσία τους εκεί και άλλοι πολλοί αντιπρόσωποι του έθνους. Προκειμένου, λοιπόν, να προστατεύσουν τη «δουλειά» τους, βάζουν στην άκρη κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, λένε διαρκώς ψέματα στον κόσμο, μηχανεύονται κόλπα για να σωθούν από την προσωπική τους εκλογική καταστροφή.

  • Μια πλουσιοπάροχα – για τα μέτρα της εποχής – αμειβόμενη εργασία είναι για πολλούς το βουλευτιλίκι, μαζί με όλα του τα «παρελκόμενα». Τα φράγκα που βγάζουν κάμποσοι εκεί ενδεχομένως δεν θα τα βρουν ως κανονικοί εργαζόμενοι ή επαγγελματίες στη νεκρή ελληνική αγορά – χώρια τα ωφελήματα που… «αυτοδικαίως» παρέχει μια θέση στην πολιτική εξουσία.
  • Γι’ αυτό, άλλωστε, οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» κόμπαζαν – στα σοβαρά – το τελευταίο διάστημα ότι θα βρουν όχι μόνο τους 180 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και 190 ή περισσότερους. Διότι, έλεγαν οι φωστήρες, «ποιος θα αφήσει τις βουλευτικές αποδοχές για άλλον ενάμιση χρόνο; Είναι λεφτά που σήμερα δεν βρίσκονται».

Να, όμως, που οι 180 δεν βρίσκονται ούτε έτσι. Επειδή η κατακραυγή για τη στήριξη αυτής εδώ της κυβέρνησης θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε, όσα και αν εξασφαλίσουν, να μην ξεπλένουν τη λέζα.

● Για κάποιους, λαϊκοδεξιούληδες, μια συντριβή της Ν.Δ. δίνει περιθώριο επιβίωσης εκτός αυτής, αφού τα διάφορα δεξιόστροφα σχήματα ενδέχεται να επιζήσουν εκλογικά ειπράττοντας μέρος της λαϊκής οργής και άρα να διασφαλίσουν την παρουσία τους στη Βουλή.
● Για άλλους, κεντροαριστερούληδες, τα πράγματα είναι ακόμη απλούστερα. Όσοι εκτιμούν ότι το επόμενο γκουβέρνο – «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» – έχει προοπτική όχι μόνο να εκλέξει δεκάδες νέους βουλευτές, αλλά και να πληρώσει σημερινές πολιτικές επιταγές με θέσεις στο Δημόσιο ή αλλού, βγάζουν από τώρα αριστερό «φλας».

Όμως, το παράδειγμα των σημερινών πανικόβλητων βουλευτάδων – για τον λόγο που προαναφέραμε, ο οποίος είναι σε σοβαρό βαθμό ενδεικτικός της ποιότητας του ενεργού πολιτικού προσωπικού – καλό θα είναι να λειτουργήσει ως καμπανάκι και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο να γίνει υποδοχέας κάποιων που εγκαίρως και δημοσίως αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και δεσμεύονται με αξιοπιστία σε μια άλλη πολιτική και άλλο να γίνει «πλυντήριο».

Λεπτή και με ρίσκο η διάκριση, αλλά απαραίτητη – κυρίως για την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση και το πολιτικό υπόδειγμα που πολλοί ελπίζουν ότι θα δημιουργήσει. Πηγή

Σχόλια