Η νέα ανάπτυξη του ....δάσους.

Δασικό νομοσχέδιο: Silver alert για Κοκκινοσκουφίτσα και κακό λύκο…
Βάλια Μπαζού
Το ΥΠΕΚΑ ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά με το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προκειμένου να εξυπηρετήσει μεμονωμένα συμφέροντα, να ικανοποιήσει διάφορα ρουσφέτια που εδώ και καιρό γλυκοκοιτάζουν τα δάση, υποσχόμενα επενδύσεις και ανάπτυξη στους ιθαγενείς.
Μεμονωμένα συμφέροντα από τουριστικά fund και μεταλλευτικές επιχειρήσεις μέχρι «οικιστές» εντός δασών, οικοδομικούς συνεταιρισμούς εντός δασών και κτηνοτροφικές μονάδες.
Το δεδομένο είναι ότι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αποχαρακτηρίζεται άγνωστος αριθμός δασών και δασικών εκτάσεων. Και λέμε άγνωστος γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν είναι σε θέση να απαντήσει πόσοι οικισμοί εντός δασών νομιμοποιούνται, πόσες δασικές εκτάσεις μετονομάζονται σε αγροτικές και πόσοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα μπορούν να κτίσουν και μέσα σε δάση.

Δάσος - τσιμέντο 5 αστέρων!

Πλέον στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μπορούν να κτίζονται τα πάντα και συγκεκριμένα:
Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων
Ξενοδοχειακά καταλύματα 4 και 5 αστέρων
Μονάδες ιαματικής θεραπείας
Γήπεδα γκόλφ
Κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού
Κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας
Ειδική τουριστική υποδομή
Εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων
Σχοινοσιδηρόδρομοι, καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι και τηλεσκί
Στο σχέδιο νόμου υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Όπου σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι ένα νέο «προϊόν» όπως λένε στην πιάτσα που περιλαμβάνει ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μονάδες ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
Λατομεία
Μια δεύτερη ομάδα συμφερόντων που ευεργετείται με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είναι οι λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής ωραία:
- Δεν κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά οι λατομικές ζώνες, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους, καθώς είχε ήδη συντελεστεί νόμιμη αλλαγή χρήσης! Όπου οι λατομικές ζώνες μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
- Όσοι έχουν λατομεία ή μεταλλεία εντός δασών και δασικών εκτάσεων μπορούν να δηλώσουν αδυναμία αποκατάστασης του τοπίου που κατέστρεψαν (σ.σ γιατί η αποκατάσταση χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη και να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη) και αντί της αποκατάστασης να αναδασώσουν μια άλλη περιοχή μετά από υπόδειξη της δασικής υπηρεσίας!
- Και στη συνέχεια τα μεταλλεία και τα λατομεία που έπαυσε η λειτουργία τους και δεν αποκαταστάθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Αποχαρακτηρισμοί – νομιμοποιήσεις
-Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που πριν το Σύνταγμα του 1975 είχαν εκχερσωθεί, χαρακτηρίζονται αγροτικές εκτάσεις και έναντι τιμήματος μπορούν να εξαγοραστούν ακόμα και από μη κατ΄επάγγελμα αγρότες.
-Νομιμοποιούνται οικισμοί που οριοθετήθηκαν εντός δασών και δασικών εκτάσεων μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και πριν την εφαρμογή του Ν998 για τα δάση. Για τους οικισμούς αυτούς - άγνωστος για το ΥΠΕΚΑ ο αριθμός- ακυρώνονται αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών.
-Δίνεται το πράσινο φως για εγκατάσταση εντός δασών και δασικών εκτάσεων μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και νομιμοποιούνται οι υφιστάμενες.
- Οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέχουν δάση και δασικές εκτάσεις εντός των οποίων δεν μπορούν να κτίσουν έχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να ανταλλάξουν τις δασικές εκτάσεις με δημόσιες χορτολιβαδικές!
Και η δεύτερη,  να αποδώσουν στο δημόσιο ποσοστό τουλάχιστον 50% της υπό ρύθμιση έκτασης, η οποία θα χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή και θα τίθεται στην αρμοδιότητα και τη διαχείριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Όσον αφορά στις δασικές, αναδασωτέες εκτάσεις αλλά ακόμα και τους αρχαιολογικούς χώρους, , η διαδικασία της ρύθμισης επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση να αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της διαδικασίας της Τράπεζας Γης ποσοστό τουλάχιστον 50% της υπό προστασία ιδιωτικής έκτασης!
Υ.Γ.: Και κάτι τελευταίο για να καταλάβουμε το μέγεθος της προχειρότητας. Με το άρθρο 28, παράγραφος 29 του σχεδίου νόμου, τροποποιούνται άρθρα του νομοσχεδίου για τη «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή!
Πηγή: topontiki.gr
=============

Σχόλια