Οι Κανταδ(ώ)ροι και οι γερμανικές μίζες στους εξοπλισμούς…

Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφεύγουν να υπεισέλθουν στην ουσία των συγκλονιστικών αποκαλύψεων του “υπαρχηγού” του Άκη Τσοχατζόπουλου και επί σειρά ετών αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, υπάρχουν σημεία που χρίζουν σημείωσης και επεξήγησης.
Ο Κάντας ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε σε έναν μεγάλο αριθμό συμβάσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων. Επειδή ο Κάντας ήταν μεσαίο στέλεχος στην ιεραρχία των “μαύρων πληρωμών”, βάσιμα εικάζει κανείς ότι οι εταιρείες που πούλησαν εξοπλισμούς στις ελληνικές κυβερνήσεις “λάδωσαν” και την ιεραρχία πάνω από τον Κάντα. Ήτοι, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.
  • Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα. Ο μέντορας των “58″ της νέας Κεντροαριστεράς Κώστας Σημίτης και οι ομοτράπεζοί του στο εντευκτήριο του Εκσυγχρονισμού [π.χ ο "μαζί τα φάγαμε" Πάγκαλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ων ουκ έστιν αριθμός] δεν ενεπλάκησαν -κατά δήλωσή τους- στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Δεν γνώριζαν ή δεν άκουσαν ποτέ τίποτε και για τα Leopard, τα Astrad, τα Kornett, τις φρεγάτες, τα Apachi και τις δεκάδες “δουλειές” για τις οποίες πήρε φαραωνικές μίζες ακόμα και ο Κάντας;
  • Επόμενη παρατήρηση: κατά ένα περίεργο τρόπο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων όπου έπεσαν μίζες αφορούν προμήθειες γερμανικών οπλικών συστημάτων. Ο Παπαχρήστος που συνελλήφθη ήταν αντιπρόσωπος της Kraus Maffei, όπως και ο Ευσταθίου και πολλοί άλλοι. Αυτοί, δηλαδή, που πολύ πριν ξεσπάσει (τυχαία και όχι στην Ελλάδα) το σκάνδαλο της Siemens “λάδωναν” επιτροπές, γραματείς, φαρισαίους, υπουργούς και όλα αυτά σε…κοινή πολιτική θέα ήταν Γερμανοί. Αυτό, για να κατανοήσει κάθε αφελής που οφείλεται το …δέος των ελλήνων πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έναντι της γερμανικής πολιτικής ελίτ.
  • ‘Αλλωστε – για να μην ξεχνιόμαστε – ο Χριστοφοράκος κόβει βόλτες “ανέγγιχτος” στην Maximillian Strasse και την Marien Platz του Μονάχου. Και μαζί του και εκατομμύρια “αναξιοποίητες” πληροφορίες.
Αφού, λοιπόν, τώρα μάθαμε -και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε- ποιοί “λάδωναν” τον Κάντα, μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε και ποιούς άλλους “λάδωναν” αυτοί που “λάδωναν” τον Κάντα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στους συνήθεις υπόπτους Άκη και Σμπώκο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr [ακολουθεί], η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000. Ο κ. Παπαχρήστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθη στο σπίτι του. Επίσης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν εκδοθεί εντάλματα και για άλλους εμπλεκομένους και αναμένεται απλώς η σύλληψη των ατόμων.
  • Στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι στα μέσα του 2000 ο κ. Παπαχρήστος του έδωσε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Για το πρόγραμμα των γερμανικών πυροβόλων που υπεγράφη το 2001 και κόστισε στο Δημόσιο 190,1 εκατ. ευρώ ο κ. Κάντας πήρε μίζα 750.000 ευρώ.
  • Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών είπε στην απολογία του ότι η KMW έδωσε μίζες που ανέρχονταν στο 0,5% της σύμβασης των αυτοκινούμενων πυροβόλων, συνολικά δηλαδή 9,5 εκατ.ευρώ από τα οποία οι 750.000 ευρώ πήγαν στον κ. Κάντα.
«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά περίπου από ένα εξάμηνο μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002. Σε αυτό το λογαριασμό ο κ. Παπαχρήστος μέσω μιας εταιρείας OXYLOS ιδιοκτησίας του, κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μία άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε άλλες 100.000 ευρώ στην DRESDNER BANK στο λογαριασμό που μου είχε ανοίξει ο Λυγινός (σσ. αναφέρεται σε Ελληνο-ελβετό υπάλληλο της Dresdner). Τα χρήματα νομίζω ότι ήρθαν και αυτά μέσω της OXYLOS και άλλες 100.000 ευρώ μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου», είπε ο κ. Κάντας στην απολογία του.

Νέες ποινικές διώξεις για αγορά γερμανικών όπλων από τον Άκη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών, την οποία ερευνούν ανακριτές και εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, καθώς σήμερα ασκήθηκαν από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, νέες βαρύτατες ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, σε βαθμό κακουργήματος.
  • Οι νέες διώξεις αφορούν σε δύο δικογραφίες που εκκρεμούσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και βρίσκονταν στα χέρια των επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου.
  • Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν και οι οποίες είναι για ενεργητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αφορούν στις εξής δύο δικογραφίες:
  • α) η πρώτη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων ΡΖΗ2000, για την οποία είχε υπογραφεί, τον Ιούλιο του 2001, επί θητείας δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Wegmann. Το τίμημα της σύμβασης αυτής ανέρχονταν στα 195.709.774 ευρώ.
β) η δεύτερη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 54 συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Stinger και του αναγκαίου εξοπλισμού τους. Για την προμήθεια αυτή είχε υπογραφεί το 2000 -και πάλι δηλαδή επί θητείας Τσοχατζόπουλου- σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Άτλας, έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ. πηγή

Σχόλια