Αυτό το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ

Τον Γιάννη Στουρνάρα καλεί να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τα ιλιγγιώδη ποσά ύψους 1,116 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν από το 2004 έως το 2012 ως «έξοδα δημοσίου χρέους» σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Μόνο τη χρονιά του PSI η δαπάνη προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ. ΑΠΕ) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο Στρασβούργο και συναντάται σήμερα με τον Ολι Ρεν, είχε προαναγγείλει την κατάθεση της ερώτησης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του, καταθέτοντας στοιχεία (πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και εταιρειών) σημειώνει ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των Μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των Μνημονίων και έχει δεκαπλασιαστεί το 2012.
Δισ. με ονοματεπώνυμο
«Το 2012 -χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκατ. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. ― και 1,5 εκατ. ― ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλος για τη διεκπεραίωση του PSI», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως σημειώνει το 1 δισ. 116 εκατ. ― αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, ρωτά τον υπουργό Οικονομικών:
1 Για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά τη μνημονιακή τριετία 2010-2012.
2 Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών-συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό.
3 Για τις εταιρείες που έχουν οριστεί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου ανά κατηγορία προσφερομένων υπηρεσιών και κατ' έτος (αναλυτική κατάσταση).
4 Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία.
«Θα κληθεί το ΔΝΤ για το λάθος»
Στο Στρασβούργο, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τους δύο συνεισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζουν τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόνισε ότι η τρόικα είναι θεσμός χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και παρέδωσε στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κληθεί το ΔΝΤ στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για το λάθος στον πολλαπλασιαστή.
«Τους παραδώσαμε τη "Μαύρη Βίβλο" του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Και τους εξηγήσαμε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει το λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», είπε ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος από τη συνάντηση και πρόσθεσε:
«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε.
Τους ζητήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει».Πηγή

Σχόλια