Συνέντευξη Ζωή Γεωργαντά: "Δια χειρός Στουρνάρα μπήκαμε στο ΔΝΤ"


Η γυναίκα που αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο της τεχνητής - και κατόπιν άνωθεν εντολών - διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, ώστε να υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποδεχτεί το ΔΝΤ, την τρόικα και τα μνημόνια σε μια συνέντευξη - καταπέλτη Στο ΧΩΝΙ!
Μιλά για την εμπλοκή του νυν υπουργού Οικονομικών στην αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων!
Ποιοι και γιατί θέλουν να θαφτεί η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου και την έλευση του ΔΝΤ
Την εμπλοκή Βρυξελλών, Λουξεμβούργου αλλά και του διευθυντή της Eurostat, Βάλντερ Ραντερμάχερ, στο θάψιμο της υπόθεσης διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009, καταγγέλλει μέσα από Το ΧΩΝΙ το πρώην μέλος ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και καθηγήτρια Στατιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζωή Γεωργαντά, ύστερα από το πόρισμα της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας που «βγάζει λάδι» τους Ανδρέα Γεωργίου-πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνο Μολφέτα-διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών και Αθανασία Ξενάκη-διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, και η οποία οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου.
Mάλιστα, η γυναίκα που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο δεν διστάζει να εμπλέξει και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο ζήτημα της παραποίησης στατιστικών στοιχείων ήδη από το 1997, οπότε και διετέλεσε πρόεδρος στο Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Mεταγεννέστερη εγγραφή 23-8-2013: 


Νέες τρικυμίες στο κλυδωνιζόμενο καράβι του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να ανοίξει ξανά τον φάκελο της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και έδωσε πάτημα για τα πιο δυσβάσταχτα μέτρα που
ελήφθησαν ποτέ σε βάρος των πολιτών.

Αυτοί βεβαίως που βρίσκονται σε δεινή θέση και είναι -προς το παρόν- πολιτικά και ηθικά έκθετοι δεν είναι άλλοι από τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις ή με παραλείψεις ύψωσαν ασπίδα προστασίας στον υπόδικο για την υπόθεση πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου.

Αποκορύφωμα μάλιστα της «πράσινης» προστασίας στον Ανδρέα Γεωργίου ήταν η εξεταστική επιτροπή που στήθηκε στις αρχές του 2012. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ακόμα την πλειοψηφία στη Βουλή, έτρεξε να κλείσει άρον άρον με μια εξεταστική εξπρές το ζήτημα του ελλείμματος του 2009, ώστε να προλάβει τις εκλογές του 2012 και να έχει το πάνω χέρι στο πόρισμα. Οπερ και εγένετο, αφού στο πόρισμα το ΠΑΣΟΚ απεφάνθη ότι η μόνη που φταίει για το έλλειμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία.

  • Το ζήτημα με τη Στατιστική Αρχή ξεκινά στα τέλη του 2009, όταν με την έλευσή του στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παύει από πρόεδρο της Αρχής τον Εμ. Κοντοπυράκη. Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2010, με απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διορίζεται ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναθεωρεί το έλλειμμα εκτινάσσοντάς το στο 15,6%. Η αντίδραση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι οργισμένη, καθώς κατηγορούν τον κ. Γεωργίου για αυταρχισμό και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ αποκαλύπτεται ότι κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχε ενημερωθεί για την αναθεώρηση του ελλείμματος, η οποία οδήγησε στα σκληρότατα μέτρα του μεσοπροθέσμου και τη βίαιη αλλαγή της ζωής των πολιτών.
  • Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών θα προσπαθούσε να λύσει το θέμα με ήρεμο τρόπο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτό που τελικά έγινε ήταν να στηθεί μια επιχείρηση προστασίας του Ανδρέα Γεωργίου από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη μανία κατά όσων αμφισβήτησαν το αλάθητο του Γεωργίου. Οι καταγγελίες των τότε μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκαλούν πάταγο: «Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά μας έκλεινε την πόρτα και μας έλεγε να μη μιλάμε. Πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λέει ο κ. Γεωργίου» είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Ζωή Γεωργαντά.

Το καλοκαίρι του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών, παραδίδοντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερος υποστηρικτής του κ. Γεωργίου. Και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τροπολογία η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης», ο κ. Βενιζέλος έπαυσε «πραξικοπηματικά, κατά την αντιπολίτευση», όλα τα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που είχαν έρθει σε κόντρα με τον κ. Γεωργίου, καθιστώντας τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «μόνο και απόλυτο άρχοντα» στην Αρχή.
  • Από το κάδρο των προστατών του κ. Γεωργίου δεν λείπει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν την ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου, ο τότε πρωθυπουργός παρενέβη δημοσίως για να τον υπερασπιστεί: «Η ηγεσία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Σήμερα αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 μένουν στο απυρόβλητο» ανέφερε η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου στις 22 Ιανουαρίου του 2013.
  • Την ίδια ώρα διεθνείς παράγοντες και ΜΜΕ, φίλα προσκείμενοι στην τρόικα, στις Βρυξέλλες και την κυρία Μέρκελ, έδιναν την απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν και να αγιοποιήσουν τον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Επικίνδυνα ειλικρινή» τον χαρακτήριζαν εφημερίδες της Γερμανίας, ενώ με επιστολές τους στη Βουλή ο πρώην επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ παρείχαν την απόλυτη κάλυψη στον κ. Γεωργίου.
  • Οπως και να 'χει, η ανάσυρση του φακέλου της υπόθεσης από τον Αρειο Πάγο αλλάζει τα δεδομένα. «Το απόστημα σπάει», όπως εύστοχα έγραψε η «δημοκρατία», και όλοι τώρα εκτός από τις τυχόν ευθύνες του κ. Γεωργίου αναζητούν απαντήσεις και για τη μανία υπεράσπισης που κατέλαβε πολλούς τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Ο Στουρνάρας
Ενώ ο κ. Γεωργίου διώκεται ποινικά από τη Δικαιοσύνη, αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν δίστασε από του βήματος μάλιστα της Βουλής να τον «δικαιώσει» για το διογκωμένο έλλειμμα του 2009, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργίου στη Eurostat ήταν τα πραγματικά και ότι έχει απόλυτο δίκιο.

Γιώργος Λυκουρέντζος
-------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΛΣΤΑΤ!
ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Όπως αποκάλυψε από την Παρασκευή το Ολυμπία, έγινε πριν από λίγο η παρέμβαση από το ανώτατο όργανο των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με τις εξελίξεις και την διαφαινόμενη απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτή την στιγμή η επιστολή παραδίδεται στην κυρία Ευτέρπη Κοτζαμάνη που είναι δεδομένο ότι θα κάνει τις ενέργειες της άμεσα και αποτελεσματικά.

Ειδική μνεία γίνεται και στην αποκάλυψη του Ολυμπία σχετικά με την ανεξήγητη επιλεκτική αξιοποίηση σημαντικότατων καταθέσεων βασικών μαρτύρων, όπως π.χ. της κατάθεσης του προκατόχου του κ. Γεωργίου, Εμμ.  Κοντοπυράκη, την οποία έκανε η ανακρίτρια. (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ.)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 26.8.2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια του υπ’ αρίθμ. 983/19.8.2013 εγγράφου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση της διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

“Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκτιμώντας ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των – αποτυχημένων, ακόμη και κατά την ομολογία του ίδιου του ΔΝΤ – Μνημονίων  και, ακολούθως, η έκτοτε διαρκής λήψη αντιαναπτυξιακών και κοινωνικώς ανάλγητων μέτρων οδηγούν στην ολοκληρωτική καταστροφή της Χώρας και στην πλήρη εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου, ζητά την ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση όσων καταγγέλλονται σχετικά με την ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πράξεων που αφορούν σκόπιμη και μεθοδευμένη, κυρίως λόγω έλλειψης οιασδήποτε διαπραγματευτικής αντίστασης με βάση την πρακτική που είχε παγίως υιοθετηθεί προηγουμένως, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%.

Κατόπιν σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (29η Σεπτεμβρίου 2011), οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης πρότειναν την ποινική δίωξη, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως υπόπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων – ιδίως λόγω μη προβολής αυτονόητων διαχρονικών επιχειρημάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα – τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, οι προαναφερόμενοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί έφτασαν στο σημείο να υποβάλουν ως και την παραίτησή τους, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις στο έργο τους. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» (18-8-2013, φ. 1085, σελ. 6, «Αποκάλυψη-βόμβα: Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει: Μου ζήτησε η Ανακρίτρια να συναντηθούμε σπίτι της!»), η πολιτικώς ενάγουσα και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Καθηγήτρια κα Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, κα Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων ότι «της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο». Επίσης δε της καταλογίζει ότι διέπραξε ανεξήγητη επιλεκτική αξιοποίηση σημαντικότατων καταθέσεων βασικών μαρτύρων, όπως π.χ. της κατάθεσης του προκατόχου του κ. Γεωργίου, Εμμ.  Κοντοπυράκη, αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η σημερινή ΕΛΣΤΑΤ αποδέχθηκε, εντελώς παθητικά και αντίθετα με την πάγια εθνική πρακτική, τη διόγκωση του ελλείμματος. Η ως άνω καταγγελία της κας Ζωής Γεωργαντά αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν από την όλη δικογραφία προκύπτει ανενδοιάστως πως ο κ. Γεωργίου όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στις άνωθεν απαιτήσεις για διόγκωση του ελλείμματος, αλλά με δική του πρωτοβουλία – γνωστή τοις πάσι – φρόντισε ν’ απαλλαγεί απ’ όλα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία είχαν διατυπώσει αντίθετη άποψη.

Μετά και από αυτές τις καταγγελίες, δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε αμέσως και, κατ’ αρχήν θετικά, στη σχετική αίτηση-αναγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διαβιβάζοντας το έγγραφό του στους Προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, προκειμένου να προβούν σ’ όλες τις νόμιμες ενέργειες σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών της κας Γεωργαντά στο σύνολό τους και την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών της ως άνω Ειδικής Ανακρίτριας για τον τρόπο που περαίωσε την κύρια ανάκριση. Και μάλιστα με την εντελώς ασυνήθιστη σε τόσο σοβαρές υποθέσεις διαδικασία των τυπικών κλήσεων.

Επιπλέον, η κα Γεωργαντά επανήλθε, με νεότερη συνέντευξή της, στο περιοδικό «Επίκαιρα», όπου και σχετικό ρεπορτάζ (22-8-2013, τ. 201, σελ. 8-13), στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την Ειδική Ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη στο σπίτι της τελευταίας παρόν ήταν ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο παρουσίασε ως φίλο της η δικαστικός. […] Ο άγνωστος, που μιλούσε σπαστά ελληνικά και αυτοσυστήθηκε ως Ελληνοαμερικανός, θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη σταδιοδρομία της κας Γεωργαντά, για την παραμονή της στις ΗΠΑ, τις επιστημονικές έρευνές της και γενικά το background της. Στις ερωτήσεις της κας Γεωργαντά για την ταυτότητά του … της είπε πως ζει στην Αστόρια, ενώ στην ερώτησή της για την επαγγελματική ενασχόλησή του απάντησε λακωνικά “σύμβουλος”» (σελ. 12)!

Όλ’ αυτά, λαμβάνοντας υπόψη όσα καταγγέλλονται στην ανωτέρω συνέντευξη και τις λοιπές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  για άνωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στην ΕΛΣΤΑΤ, που εξαρχής αποσκοπούσαν στην τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, είναι αδιανόητο να παραμείνουν χωρίς ενδελεχή και τεκμηριωμένη δικαστική έρευνα.

Με δεδομένη τη σημασία της εν λόγω υπόθεσης ως προς τη διακρίβωση των συνθηκών, υπό τις οποίες η Πατρίδα μας και ο Ελληνικός Λαός οδηγήθηκαν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, καθώς και των σκοπών, με βάση τους οποίους εξακολουθούν να λαμβάνονται συγκεκριμένες, άκρως επικίνδυνες,  αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, ανταποκρινόμενοι στον κατά το Σύνταγμα και το νόμο θεσμικό τους ρόλο να μεριμνούν για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις, συνδράμοντας το έργο της Δικαιοσύνης, με κάθε θεσμικώς προβλεπόμενο και επιβεβλημένο τρόπο.http://olympia.gr/2013/08/26/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85/

  • Αν όσα καταγγέλλει η κα Ζωή Γεωργαντά έχουν την παραμικρή βάση και υπήρξε πράγματι τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, και μάλιστα αυτής της έκτασης και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των αντίστοιχων εγκλημάτων καθώς και όσοι εμπλέκονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στη μετέπειτα συγκάλυψή τους, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε, πολλώ δε μάλλον, για δικαστικούς λειτουργούς, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.  Η δε δικαστική έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο που οδηγεί στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας.

Ο Ελληνικός Λαός έχει το απαράγραπτο δικαίωμα να μάθει και να υπερασπισθεί την αλήθεια. Και, όπως είναι αυτονόητο και όπως ήδη εκτέθηκε, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα παρακολουθήσει, εκ καθήκοντος, μέχρι τέλους την έκβαση αυτής της υπόθεσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ”

Σχόλια