Ξαφνικά λοιπόν, μια Παρασκευή απόγευμα μάθαμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αγοράσει τα “καλά”- “υγιή” στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ για τα υπόλοιπα, τους σκελετούς στην ντουλάπα της δεύτερης θα φτιαχτεί μια κρατική “κακή τράπεζα”, που θα τα φορτωθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να τσιμπήσει μερικά κρατικά φιλέτα: στις αρχές της “μνημονιακής περιπέτειας¨είχε προσπαθήσει να πάρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική, χωρίς επιτυχία.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι: οι τραπεζίτες μας πρώτα κερδοσκόπησαν εις βάρος του δημοσίου, δανειζόμενοι με εγγυήση τα ομολογά του από την ΕΚΤ με 1% και δανείζοντας κατόπιν το ελληνικό δημόσιο με τεραπλάσια και πενταπλάσια επιτόκια. Έπειτα κατάφεραν να μείνουν πλήρως ανέλεγκτοι για τη διαχείριση των τραπεζών τους και να πάρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις και ζεστό χρήμα από το ελληνικό δημόσιο, που επιβάρυνε το χρέος της χώρας. Πέτυχαν να επιβάλλουν έναν πρωθυπουργό του γούστου τους, ώστε να μην υποστούν τον παραμικρό, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο μετά το PSI+, χάρη κυρίως στους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Σαμαρά. Μας “έσωσαν από την ανευθυνότητα” της αριστεράς στις 17 Ιούνη και διασφάλισαν την “αντικειμενική” μας ενημέρωση από τα γνωστά ΜΜΕ. Ε, τώρα ήρθε η ώρα να μας “ευεργετήσουν”.
Έτσι λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τα “υγιή” στοιχεία της Αγροτικής. Πώς; Όχι φυσικά με δικά της λεφτά. Αυτό θα ήταν αναχρονιστικό. Με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο και που τα έδωσε στην Πειραιώς για την ανακεφαλαιοποίησή της. Σας ακούγεται περίεργο ή ύποπτο; Ελάτε τώρα...
Από τότε που κρίθηκε, το 2008, στις ΗΠΑ και κατόπιν παγκοσμίως ότι οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, ο τραπεζικός τομέας, η αιχμή του δόρατος του παγκοσμίου παρασιτισμού, ο “πυροκροτητής” της παγκόσμιας κρίσης, εξαιρείται των κανόνων του “καπιταλιστικού παιχνιδιού” όπως το ξέραμε στη Δύση. Πάνε οι εποχές που κάποιος ιδιώτης μάζευε ή δανειζόταν κεφάλαια και αγόραζε κάτι, από άλλους ιδιώτες ή από το δημόσιο.
Τώρα πλέον, οι μέθοδοι που δοκιμάστηκαν πετυχημένα στην Α. Ευρώπη και πέτυχαν τη συγκρότηση μιας κυρίαρχης παρασιτικής και εξαρτημένης από το διεθνές κεφάλαιο ολιγαρχίας, κατά τη διάρκεια της “αποσοβιετοποίησης” που τόσο πολύ θαυμάζουν γνωστά φερέφωνα του κατεστημένου, έρχονται και στην Ελλάδα. Επομένως είναι “λογικό” να δανείζεται το δημόσιο για να σώσει τους τραπεζίτες από τις συνέπειες των επενδύσεών τους, οι τελευταίοι να διατηρούν πλήρως τον έλεγχο των τραπεζών τους και μετά, με τα λεφτά του δημοσίου να αγοράζουν ό,τι αξίζει από το ελληνικό δημόσιο και να του αφήνουν- στο κράτος δηλαδή- τον κατιμά και τους σκελετούς στην ντουλάπα.
Άλλωστε οι προβλέψεις περί αυτών των μεθόδων υπάρχουν στο μνημόνιο ΙΙ και στο τελευταίο πακέτο “ανάπτυξης” της τάξης των 15 δις σε βάθος περίπου δεκαετίας, που ανακοίνωσε ο περιχαρής κος Χατζηδάκης και από το οποίο τα μισά χρήματα θα τα δώσει το ελληνικό δημόσιο στους ιδιώτες για να αγοράσουν τα περιουσιακά του στοιχεία κοψοχρονιά.
Πώς λέγεται λοιπόν η διαδικασία κατά την οποία με λεφτά του κράτους- για να το θέσουμε απλά- ένας ιδιώτης αγοράζει ό,τι αξίζει από το κράτος, χωρίς να αναλαμβάνει κανένα μάλιστα από τα προβληματικά στοιχεία του κράτους;
Βάσει των καναλιών μας εθνική ευεργεσία. Βάσει των νόμων του καπιταλισμού αποεπένδυση έως και σκανδαλώδης διαχείριση. Βάσει της ακριβέστερης κατά την άποψή μου περιγραφής, η παραπάνω διαδικασία είναι η γιγάντωση και πλήρης εδραίωση του ολιγαρχικού παρασιτισμού στην οικονομία και στην πολιτική. Μια χούφτα άνθρωποι, με τα πολιτικά και μιντιακά τους φερέφωνα και φυσικά χάρη στο μνημονιακό πλαίσιο υφαρπάζουν τον πλούτο του δημοσίου δηλαδή του λαού, από τη γη έως την ενέργεια και από τα νερά έως τις κομβικές υποδομές, σε εξευτελιστικές τιμές και συχνά μάλιστα χωρίς να βάζουν φράγκο από την τσέπη τους. Φροντίζει για τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο.
Δίπλα στα παραπάνω υποθέτω ότι είναι αφελές να αναρωτηθεί κανείς πότε και με ποια διαδικασία αποφασίσθηκε ο χωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή τράπεζα”, με ποιές μελέτες και με ποιά κριτήρια, πότε ενημερώθηκε η Βουλή κτλ, πότε αποφασίστηκε συνακόλουθα να πουληθει το υγιές τμήμα και εν προκειμένω στη συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα.
Ποια είναι η θέση των μετόχων της Αγροτικής, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία; τι θα γίνει με την αγροτική γη και με αγροτικούς συνεταιρισμούς; Η απάντηση είναι προφανής: ό,τι αξίζει θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των στοιχείων της Πειραιώς. Τα υπόλοιπα θα πουληθούν σε τιμή ευκαρίας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αγροτική τράπεζα δημιουργήθηκε ακριβώς για να εγγυάται την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ότι ο αγρότης όπως και η γη του δε θα ήταν έρμαια του όποιου ιδιώτη τραπεζίτη. Αυτό που επετεύχθη στον 20ο αιώνα ξηλώνεται στον 21ο. Ποιός εγγυάται ότι δε θα υπάρξει ένα κύμα κατασχέσεων αγροτικής γης μεσοπρόθεσμα; και ποιος θα πάρει αυτήν την κατασχεμένη γη αργότερα και για ποιό σκοπό; μήπως κάποια άλλη εταιρεία για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ή για άλλες επενδύσεις, περαιτέρω συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: τι ακριβώς θα μείνει στην “κακή” αγροτική τράπεζα; μήπως ορισμένα από τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα, που άρα μέσα σε μια διαδικασία εκκαθάρισης θα “ρυθμιστούν” μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια;
Κυρίως όμως, το ξεπούλημα της αγροτικής τράπεζας καταδεικνύει γιατί συγκροτήθηκε η κυβέρνηση της μνημονιακής παλινόρθωσης και ζωγραφίζει την εικόνα της Ελλάδας που φιλοδοξεί να δημιοργήσει το κατεστημένο χάρη στα μνημόνια, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή: πλήρης και απόλυτη κυριαρχία του παρασιτισμού. Ξεπούλημα στο παρασιτικό, μεταπραττικό και μεγάλο εν γένει κεφάλαιο, τόσο στο ντόπιο, όσο και στο επικυρίαρχο ξένο κεφάλαιο, κάθε κομβικού τομέα της εθνικής οικονομίας και κάθε κερδοφόρου δραστηριότητας με αντίστοιχη απόσυρση του κράτους. Εγκατάλειψη και διάλυση κάθε δημοσίου κοινωνικού δικτύου και θεσμού προστασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδιωτικές, παρασιτικές δραστηριότητες στο πεδίο του κατεδαφιζομένου κοινωνικού κράτους, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τα πλουσιότερα στρώματα, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκούνται στη φιλανθρωπία όπως και σε νέου περιτυλίγματος και παλαιότατης νοοτροπίας, δίκτυα εξάρτησης.
Η απόφαση άρον- άρον ξεπουλήματος της αγροτικής τράπεζας λοιπόν λειτουργεί τόσο χρηστικά, όσο και “εκπαιδευτικά”. Χρηστικά, στην κατεύθυνση διευθετήσεων του τραπεζικού κεφαλαίου και της πολιτικής ελίτ, με τους μπόλικους σκελετούς στην ντουλάπα. Παράλληλα διαλύει κάθε πιθανότητα συγκρότησης δημοσίου τραπεζικού πυλώνα.
“Εκπαιδευτικά”, προκειμένου η ελληνική άρχουσα τάξη να στείλει το μήνυμα στους πάτρωνές της στο εξωτερικό και στο λαό στο εσωτερικό ότι θα “τρέξει” τις βίαιες αναδιαρθρώσεις υπέρ του παρασιτισμού, χωρίς τον παραμικρό πολιτικό δισταγμό και κινούμενη στα όρια της τυπικής νομιμότητας ή και πέραν αυτών.
Για τους πολλούς φτώχεια, για τους λίγους υπερκέρδη. Για τους πολλούς η ενοχοποίηση του “όλοι μαζί τα φάγαμε”, για τους λίγους επιβράβευση του ίδιου του παρασιτισμού που γέννησε την κρίση. Καλώς ορίσαμε λοιπόν, στο κυρίως μέρος της κρίσης και της στρατηγικής της “ανατολικοευρωπαιοποίησης”.
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα άλλωστε: ακόμα και όταν πέσει αυτή η συγκυβέρνηση, ακόμα και αν κυβερνήσει μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων, ποια εργαλεία θα διαθέτει; Ο στόχος του κατεστημένου είναι μέσα από την εδραίωση του παρασιτισμού να έχει ακυρώσει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής. Γι' αυτό πρέπει η αριστερά και οι εν γένει προοδευτικές δυνάμεις να καταστήσουν σαφές ότι οι συμφωνίες ξεπουλήματος θα ακυρωθούν. Ότι ο δημόσιος πλούτος και τα δημόσια αναπτυξιακά εργαλεία θα ανακτηθούν με κάθε κόστος. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής πολιτικής.
Θα είναι βεβαίως δύσκολος ο αγώνας της εσωτερικής “από- αποικιοποίησης” και των συγκρούσεων με στοιχεία του ξένου παράγοντα, ωστόσο είναι αναγκαίος για να πετύχουμε εναλλακτική βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας.
πηγή
κι' άλλα εδώ
--------------------
Μετωπική Νικολόπουλου σε Προβόπουλο για το σκάνδαλο της Αγροτικής: Δεν μπορεί ένας διορισμένος να παιρνει αποφάσεις εθνικής σημασίας.
Ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, δέχθηκε σήμερα εργαζομένους της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, τους οποίους άκουσε με προσοχή και αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση τους να είναι μαζί τους στην κινητοποίηση, αύριο Δευτέρα στις 08.00 π.μ. έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, στην συνέχεια τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Έχω ζητήσει να πληροφορηθώ όλες τις πτυχές του ζητήματος.
Γνωρίζω όμως πολύ καλά την διαχρονική θέση της Νέας Δημοκρατίας που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα – στις 14 Ιουνίου 2012 – με τον δημόσιο λόγο του Προέδρου μας Αντ. Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη.
Σας μεταφέρω λοιπόν αυτολεξεί τα λόγια του Πρωθυπουργού μας:
«Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει.
Γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση».
Θέλω να πιστεύω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως η Αγροτική Τράπεζα θα συνεχίσει να
υπάρχει, αλλά και πως οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς και τα αρμόδια όργανα, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο ή η Διυπουργική και όχι διορισμένοι, όπως ο κ. Γ. Προβόπουλος.
Επαναλαμβάνω πως η Αγροτική Τράπεζα αποτελεί ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού λαού,
• Έχει το μεγαλύτερο δίκτυο σε κάλυψη στην Ελληνική Επικράτεια με έμφαση στην Ελληνική Περιφέρεια,
• Διαθέτει πάνω από € 1 δις ακίνητης περιουσίας, συνδέεται μέσω υποθηκών με το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και
• Διαθέτει την πιο εξειδικευμένη γνώση, σε θέματα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα.
Τονίζω προς άρση κάθε «ύποπτης» πολιτικής παρεξήγησης πως:
Σε κάθε περίπτωση στηρίζω τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και την προτεραιότητα μείωσης της ανεργίας, μέσα από έργα ανάπτυξης με έμφαση σε περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, τάσσομαι υπέρ της ενεργοποίησης της ΑΤΕbank ως βάση δημιουργίας ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού κρατικού πυλώνα, που θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Κυβέρνησής μας και που ακατάπαυστα θέτει ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς :
Την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Το μέτωπο των συγκρούσεων πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σωστά οροθετημένο. Δεν είναι μόνο τα μνημόνια αλλά και οι χρηματοοικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κύκλοι που βρίσκονται πίσω από αυτό».
πηγή
-----------------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή:
Τι έλεγε η Deutche Bank για τις Ελληνικές τράπεζες; Άκρως αποκαλυπτικό…
Διαβάστε με προσοχή και θα καταλάβετε το μέγα σκάνδαλο που θα κάνει τον Κοσκωτά να θυμίζει κλοπή τσίχλας από περίπτερο. Δείτε ΠΟΙΑ τράπεζα σώθηκε,.Με ΠΟΙΑ λογική είναι πλέον εύκολο να καταλάβει κανείς…
Τι λέει η Deutsche Bank για το PSI των ελληνικών τραπεζών
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011
Τις πιθανολογούμενες επιπτώσεις από το PSI στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η Deutsche Bank σε έκθεση της με ημερομηνία 22 Ιουλίου.
Η τράπεζα παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σενάριο για τον αντίκτυπο από μείωση 21% της παρούσας καθαρής αξίας (NPV) στα ποσοστά βασικών ιδίων κεφαλαίων (core capital ratios) των τραπεζών.
Στο πλαίσιο της ανάλυσης της η Deutsche Bank καταλήγει ότι οι περισσότερες τράπεζες
πληρούν τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του 7% της Βασιλείας ΙΙΙ, ωστόσο καμία δεν φτάνει το ελάχιστο επίπεδο του 10% στον δείκτη Core Tier 1 όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2012.
Η επακόλουθη έλλειψη διαμορφώνεται στα 4,0 δισ. ευρώ, αναφέρει η DB, ενώ προσθέτει ότι στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να καλυφθεί από τις σχεδιαζόμενες δράσεις 3,5 δισ. ευρώ που περιγράφονται στα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την Εθνική Τράπεζα).
Το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών, μείωσης των risk-weighted assets (RWA) και/ή περαιτέρω υποστήριξης από το κράτος, αναφέρει η DB.
Τέλος, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι του δείκτη στο 10% αναμένεται να καταστούν σαφέστερες μετά τη γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών για το PSI, τα διαγωνιστικά τεστ για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, μετά από haircut 21% η υστέρηση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έναντι του στόχου του 10% για το δείκτη Core Tier 1 έχει ως εξής:
Alpha: -220 εκατ.
EFG: -508 εκατ.
Τρ. Πειραιώς: -1,078 δισ.
ΑΤΕ: -918 εκατ.
Τρ. Κύπρου: -575 εκατ.
Marfin: -727 εκατ.
Σύνολο: -4,025 δισ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή εκδόθηκε διορθωτικά προηγούμενης έκθεσης της DB στην οποία εσφαλμένα είχαν συμπεριληφθεί τα στοιχεία του συνόλου των χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν υπάγονται στο PSI (όπως π.χ. τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου).
Στην έκθεση εξαιρείται η Εθνική Τράπεζα, για την οποία η Deutsche Bank δεν συντάσσει εκθέσεις λόγω ασυμβιβάστου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να τσιμπήσει μερικά κρατικά φιλέτα: στις αρχές της “μνημονιακής περιπέτειας¨είχε προσπαθήσει να πάρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική, χωρίς επιτυχία.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι: οι τραπεζίτες μας πρώτα κερδοσκόπησαν εις βάρος του δημοσίου, δανειζόμενοι με εγγυήση τα ομολογά του από την ΕΚΤ με 1% και δανείζοντας κατόπιν το ελληνικό δημόσιο με τεραπλάσια και πενταπλάσια επιτόκια. Έπειτα κατάφεραν να μείνουν πλήρως ανέλεγκτοι για τη διαχείριση των τραπεζών τους και να πάρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις και ζεστό χρήμα από το ελληνικό δημόσιο, που επιβάρυνε το χρέος της χώρας. Πέτυχαν να επιβάλλουν έναν πρωθυπουργό του γούστου τους, ώστε να μην υποστούν τον παραμικρό, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο μετά το PSI+, χάρη κυρίως στους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Σαμαρά. Μας “έσωσαν από την ανευθυνότητα” της αριστεράς στις 17 Ιούνη και διασφάλισαν την “αντικειμενική” μας ενημέρωση από τα γνωστά ΜΜΕ. Ε, τώρα ήρθε η ώρα να μας “ευεργετήσουν”.
Έτσι λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τα “υγιή” στοιχεία της Αγροτικής. Πώς; Όχι φυσικά με δικά της λεφτά. Αυτό θα ήταν αναχρονιστικό. Με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο και που τα έδωσε στην Πειραιώς για την ανακεφαλαιοποίησή της. Σας ακούγεται περίεργο ή ύποπτο; Ελάτε τώρα...
Από τότε που κρίθηκε, το 2008, στις ΗΠΑ και κατόπιν παγκοσμίως ότι οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, ο τραπεζικός τομέας, η αιχμή του δόρατος του παγκοσμίου παρασιτισμού, ο “πυροκροτητής” της παγκόσμιας κρίσης, εξαιρείται των κανόνων του “καπιταλιστικού παιχνιδιού” όπως το ξέραμε στη Δύση. Πάνε οι εποχές που κάποιος ιδιώτης μάζευε ή δανειζόταν κεφάλαια και αγόραζε κάτι, από άλλους ιδιώτες ή από το δημόσιο.
Τώρα πλέον, οι μέθοδοι που δοκιμάστηκαν πετυχημένα στην Α. Ευρώπη και πέτυχαν τη συγκρότηση μιας κυρίαρχης παρασιτικής και εξαρτημένης από το διεθνές κεφάλαιο ολιγαρχίας, κατά τη διάρκεια της “αποσοβιετοποίησης” που τόσο πολύ θαυμάζουν γνωστά φερέφωνα του κατεστημένου, έρχονται και στην Ελλάδα. Επομένως είναι “λογικό” να δανείζεται το δημόσιο για να σώσει τους τραπεζίτες από τις συνέπειες των επενδύσεών τους, οι τελευταίοι να διατηρούν πλήρως τον έλεγχο των τραπεζών τους και μετά, με τα λεφτά του δημοσίου να αγοράζουν ό,τι αξίζει από το ελληνικό δημόσιο και να του αφήνουν- στο κράτος δηλαδή- τον κατιμά και τους σκελετούς στην ντουλάπα.
Άλλωστε οι προβλέψεις περί αυτών των μεθόδων υπάρχουν στο μνημόνιο ΙΙ και στο τελευταίο πακέτο “ανάπτυξης” της τάξης των 15 δις σε βάθος περίπου δεκαετίας, που ανακοίνωσε ο περιχαρής κος Χατζηδάκης και από το οποίο τα μισά χρήματα θα τα δώσει το ελληνικό δημόσιο στους ιδιώτες για να αγοράσουν τα περιουσιακά του στοιχεία κοψοχρονιά.
Πώς λέγεται λοιπόν η διαδικασία κατά την οποία με λεφτά του κράτους- για να το θέσουμε απλά- ένας ιδιώτης αγοράζει ό,τι αξίζει από το κράτος, χωρίς να αναλαμβάνει κανένα μάλιστα από τα προβληματικά στοιχεία του κράτους;
Βάσει των καναλιών μας εθνική ευεργεσία. Βάσει των νόμων του καπιταλισμού αποεπένδυση έως και σκανδαλώδης διαχείριση. Βάσει της ακριβέστερης κατά την άποψή μου περιγραφής, η παραπάνω διαδικασία είναι η γιγάντωση και πλήρης εδραίωση του ολιγαρχικού παρασιτισμού στην οικονομία και στην πολιτική. Μια χούφτα άνθρωποι, με τα πολιτικά και μιντιακά τους φερέφωνα και φυσικά χάρη στο μνημονιακό πλαίσιο υφαρπάζουν τον πλούτο του δημοσίου δηλαδή του λαού, από τη γη έως την ενέργεια και από τα νερά έως τις κομβικές υποδομές, σε εξευτελιστικές τιμές και συχνά μάλιστα χωρίς να βάζουν φράγκο από την τσέπη τους. Φροντίζει για τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο.
Δίπλα στα παραπάνω υποθέτω ότι είναι αφελές να αναρωτηθεί κανείς πότε και με ποια διαδικασία αποφασίσθηκε ο χωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή τράπεζα”, με ποιές μελέτες και με ποιά κριτήρια, πότε ενημερώθηκε η Βουλή κτλ, πότε αποφασίστηκε συνακόλουθα να πουληθει το υγιές τμήμα και εν προκειμένω στη συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα.
Ποια είναι η θέση των μετόχων της Αγροτικής, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία; τι θα γίνει με την αγροτική γη και με αγροτικούς συνεταιρισμούς; Η απάντηση είναι προφανής: ό,τι αξίζει θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των στοιχείων της Πειραιώς. Τα υπόλοιπα θα πουληθούν σε τιμή ευκαρίας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αγροτική τράπεζα δημιουργήθηκε ακριβώς για να εγγυάται την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ότι ο αγρότης όπως και η γη του δε θα ήταν έρμαια του όποιου ιδιώτη τραπεζίτη. Αυτό που επετεύχθη στον 20ο αιώνα ξηλώνεται στον 21ο. Ποιός εγγυάται ότι δε θα υπάρξει ένα κύμα κατασχέσεων αγροτικής γης μεσοπρόθεσμα; και ποιος θα πάρει αυτήν την κατασχεμένη γη αργότερα και για ποιό σκοπό; μήπως κάποια άλλη εταιρεία για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ή για άλλες επενδύσεις, περαιτέρω συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: τι ακριβώς θα μείνει στην “κακή” αγροτική τράπεζα; μήπως ορισμένα από τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα, που άρα μέσα σε μια διαδικασία εκκαθάρισης θα “ρυθμιστούν” μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια;
Κυρίως όμως, το ξεπούλημα της αγροτικής τράπεζας καταδεικνύει γιατί συγκροτήθηκε η κυβέρνηση της μνημονιακής παλινόρθωσης και ζωγραφίζει την εικόνα της Ελλάδας που φιλοδοξεί να δημιοργήσει το κατεστημένο χάρη στα μνημόνια, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή: πλήρης και απόλυτη κυριαρχία του παρασιτισμού. Ξεπούλημα στο παρασιτικό, μεταπραττικό και μεγάλο εν γένει κεφάλαιο, τόσο στο ντόπιο, όσο και στο επικυρίαρχο ξένο κεφάλαιο, κάθε κομβικού τομέα της εθνικής οικονομίας και κάθε κερδοφόρου δραστηριότητας με αντίστοιχη απόσυρση του κράτους. Εγκατάλειψη και διάλυση κάθε δημοσίου κοινωνικού δικτύου και θεσμού προστασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδιωτικές, παρασιτικές δραστηριότητες στο πεδίο του κατεδαφιζομένου κοινωνικού κράτους, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τα πλουσιότερα στρώματα, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκούνται στη φιλανθρωπία όπως και σε νέου περιτυλίγματος και παλαιότατης νοοτροπίας, δίκτυα εξάρτησης.
Η απόφαση άρον- άρον ξεπουλήματος της αγροτικής τράπεζας λοιπόν λειτουργεί τόσο χρηστικά, όσο και “εκπαιδευτικά”. Χρηστικά, στην κατεύθυνση διευθετήσεων του τραπεζικού κεφαλαίου και της πολιτικής ελίτ, με τους μπόλικους σκελετούς στην ντουλάπα. Παράλληλα διαλύει κάθε πιθανότητα συγκρότησης δημοσίου τραπεζικού πυλώνα.
“Εκπαιδευτικά”, προκειμένου η ελληνική άρχουσα τάξη να στείλει το μήνυμα στους πάτρωνές της στο εξωτερικό και στο λαό στο εσωτερικό ότι θα “τρέξει” τις βίαιες αναδιαρθρώσεις υπέρ του παρασιτισμού, χωρίς τον παραμικρό πολιτικό δισταγμό και κινούμενη στα όρια της τυπικής νομιμότητας ή και πέραν αυτών.
Για τους πολλούς φτώχεια, για τους λίγους υπερκέρδη. Για τους πολλούς η ενοχοποίηση του “όλοι μαζί τα φάγαμε”, για τους λίγους επιβράβευση του ίδιου του παρασιτισμού που γέννησε την κρίση. Καλώς ορίσαμε λοιπόν, στο κυρίως μέρος της κρίσης και της στρατηγικής της “ανατολικοευρωπαιοποίησης”.
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα άλλωστε: ακόμα και όταν πέσει αυτή η συγκυβέρνηση, ακόμα και αν κυβερνήσει μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων, ποια εργαλεία θα διαθέτει; Ο στόχος του κατεστημένου είναι μέσα από την εδραίωση του παρασιτισμού να έχει ακυρώσει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής. Γι' αυτό πρέπει η αριστερά και οι εν γένει προοδευτικές δυνάμεις να καταστήσουν σαφές ότι οι συμφωνίες ξεπουλήματος θα ακυρωθούν. Ότι ο δημόσιος πλούτος και τα δημόσια αναπτυξιακά εργαλεία θα ανακτηθούν με κάθε κόστος. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής πολιτικής.
Θα είναι βεβαίως δύσκολος ο αγώνας της εσωτερικής “από- αποικιοποίησης” και των συγκρούσεων με στοιχεία του ξένου παράγοντα, ωστόσο είναι αναγκαίος για να πετύχουμε εναλλακτική βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας.
πηγή
κι' άλλα εδώ
--------------------
Μετωπική Νικολόπουλου σε Προβόπουλο για το σκάνδαλο της Αγροτικής: Δεν μπορεί ένας διορισμένος να παιρνει αποφάσεις εθνικής σημασίας.
Ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, δέχθηκε σήμερα εργαζομένους της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, τους οποίους άκουσε με προσοχή και αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση τους να είναι μαζί τους στην κινητοποίηση, αύριο Δευτέρα στις 08.00 π.μ. έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, στην συνέχεια τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Έχω ζητήσει να πληροφορηθώ όλες τις πτυχές του ζητήματος.
Γνωρίζω όμως πολύ καλά την διαχρονική θέση της Νέας Δημοκρατίας που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα – στις 14 Ιουνίου 2012 – με τον δημόσιο λόγο του Προέδρου μας Αντ. Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη.
Σας μεταφέρω λοιπόν αυτολεξεί τα λόγια του Πρωθυπουργού μας:
«Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει.
Γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση».
Θέλω να πιστεύω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως η Αγροτική Τράπεζα θα συνεχίσει να
υπάρχει, αλλά και πως οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς και τα αρμόδια όργανα, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο ή η Διυπουργική και όχι διορισμένοι, όπως ο κ. Γ. Προβόπουλος.
Επαναλαμβάνω πως η Αγροτική Τράπεζα αποτελεί ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού λαού,
• Έχει το μεγαλύτερο δίκτυο σε κάλυψη στην Ελληνική Επικράτεια με έμφαση στην Ελληνική Περιφέρεια,
• Διαθέτει πάνω από € 1 δις ακίνητης περιουσίας, συνδέεται μέσω υποθηκών με το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και
• Διαθέτει την πιο εξειδικευμένη γνώση, σε θέματα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα.
Τονίζω προς άρση κάθε «ύποπτης» πολιτικής παρεξήγησης πως:
Σε κάθε περίπτωση στηρίζω τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και την προτεραιότητα μείωσης της ανεργίας, μέσα από έργα ανάπτυξης με έμφαση σε περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, τάσσομαι υπέρ της ενεργοποίησης της ΑΤΕbank ως βάση δημιουργίας ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού κρατικού πυλώνα, που θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Κυβέρνησής μας και που ακατάπαυστα θέτει ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς :
Την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Το μέτωπο των συγκρούσεων πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σωστά οροθετημένο. Δεν είναι μόνο τα μνημόνια αλλά και οι χρηματοοικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κύκλοι που βρίσκονται πίσω από αυτό».
πηγή
-----------------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή:
Τι έλεγε η Deutche Bank για τις Ελληνικές τράπεζες; Άκρως αποκαλυπτικό…
Διαβάστε με προσοχή και θα καταλάβετε το μέγα σκάνδαλο που θα κάνει τον Κοσκωτά να θυμίζει κλοπή τσίχλας από περίπτερο. Δείτε ΠΟΙΑ τράπεζα σώθηκε,.Με ΠΟΙΑ λογική είναι πλέον εύκολο να καταλάβει κανείς…
Τι λέει η Deutsche Bank για το PSI των ελληνικών τραπεζών
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011
Τις πιθανολογούμενες επιπτώσεις από το PSI στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η Deutsche Bank σε έκθεση της με ημερομηνία 22 Ιουλίου.
Η τράπεζα παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σενάριο για τον αντίκτυπο από μείωση 21% της παρούσας καθαρής αξίας (NPV) στα ποσοστά βασικών ιδίων κεφαλαίων (core capital ratios) των τραπεζών.
Στο πλαίσιο της ανάλυσης της η Deutsche Bank καταλήγει ότι οι περισσότερες τράπεζες
πληρούν τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του 7% της Βασιλείας ΙΙΙ, ωστόσο καμία δεν φτάνει το ελάχιστο επίπεδο του 10% στον δείκτη Core Tier 1 όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2012.
Η επακόλουθη έλλειψη διαμορφώνεται στα 4,0 δισ. ευρώ, αναφέρει η DB, ενώ προσθέτει ότι στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να καλυφθεί από τις σχεδιαζόμενες δράσεις 3,5 δισ. ευρώ που περιγράφονται στα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την Εθνική Τράπεζα).
Το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών, μείωσης των risk-weighted assets (RWA) και/ή περαιτέρω υποστήριξης από το κράτος, αναφέρει η DB.
Τέλος, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι του δείκτη στο 10% αναμένεται να καταστούν σαφέστερες μετά τη γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών για το PSI, τα διαγωνιστικά τεστ για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, μετά από haircut 21% η υστέρηση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έναντι του στόχου του 10% για το δείκτη Core Tier 1 έχει ως εξής:
Alpha: -220 εκατ.
EFG: -508 εκατ.
Τρ. Πειραιώς: -1,078 δισ.
ΑΤΕ: -918 εκατ.
Τρ. Κύπρου: -575 εκατ.
Marfin: -727 εκατ.
Σύνολο: -4,025 δισ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή εκδόθηκε διορθωτικά προηγούμενης έκθεσης της DB στην οποία εσφαλμένα είχαν συμπεριληφθεί τα στοιχεία του συνόλου των χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν υπάγονται στο PSI (όπως π.χ. τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου).
Στην έκθεση εξαιρείται η Εθνική Τράπεζα, για την οποία η Deutsche Bank δεν συντάσσει εκθέσεις λόγω ασυμβιβάστου.
Σχόλια