"O Παπακωνσταντίνου έδινε ψωμί στους κερδοσκοπους" Γεωργαντά.
------------------
- Σοκ και δέος στη Βουλή όταν ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κουρουμπλής παρουσίασε e-mail, με το οποίο σε πολύ προσωπικό τόνο ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ζητούσε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τόμσεν, να υπάρξουν αλλαγές στο ΔΣ της Αρχής και ειδικά στην αντιπροεδρία, για να συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα η προαποφασισμένη αποστολή
- Ποια ήταν η αποστολή;
- Η με διαφορετικό υπολογισμό περιγραφή των ελλειμμάτων της Ελλάδας.
- Ποια η αντίδραση του ίδιου του Γεωργίου στην αποκάλυψη; Ότι ήταν το e-mail προϊόν υποκλοπής. Άρα παραδέχθηκε ότι ήταν πραγματικό. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που με αποφασιστικούς χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ, επιδιώχθηκε η συγκρότηση Εξεταστικής προκειμένου να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009. Οι ευθύνες δηλαδή Παπανδρέου- Παπακωσταντίνου.
Τι σημαίνει αυτό; Η χρεοκοπία της Ελλάδας έγινε με τεχνητό τρόπο. Φούσκωσαν τα ελλείμματα του 2009 , προχώρησαν σε δηλώσεις καταστροφικού τύπου, απογειώθηκαν τα spreads, επεκράτησε πανικός στις αγορές και στην Ευρώπη και καταλήξαμε την Άνοιξη του 2010 πλέον στο ΔΝΤ και στη διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσω Μνημονίων, με απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και του αυτοδιοίκητου της χώρας.
Ο Γεωργίου στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να ελεγχθεί από μια Εξεταστική του παρόντος συστήματος, αφού αυτός και οι πολιτική κυβέρνηση που τον τοποθέτησε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ελέγχονται όλοι για εθνική προδοσία και όχι πολιτικές ευθύνες. Άρα το παρόν σύστημα και καθεστώς υπό Γερμανική επί της ουσίας διοίκηση πλέον , δεν μπορεί να κρίνει.
Η Ελλάδα από το βράδυ της υπερψήφισης του Μνημονίου 2 από περισσότερους των 180 βουλευτών , βρίσκεται στο ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος , το 120. Τον Γεωργίου θα τον δικάσει, πραγματικά, στο μέλλον Δικαστήριο Δοσίλογων , με ειδική σύνθεση και ιδιώνυμη ιδρυτική πράξη συγκρότησης. Και ο Γεωργίου δεν θα δικασθεί μόνος του, αλλά με τους υπόλοιπους που έβαλαν την Ελλάδα στην παρούσα υπαρξιακή περιπέτεια. Για να συμβούν αυτά προϋποτίθεται ότι η Ελλάδα θα έχει απελευθερωθεί και θα έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.
Μέχρι τότε… «ένοχος, ένοχον ου ποιεί»
http://kostasxan.blogspot.com/2012/03/blog-post_660.html
- Blogger: δες παλιότερη εγγραφή
Κατάθεση Γεωργαντά για ΕΛΣΤΑΤ
Στις εκτιμήσεις της περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επέμεινε η Ζωή Γεωργαντά, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκτίμησε πως το πραγματικό έλλειμμα του 2009 δεν ξεπερνούσε το 12,5% και πως ήταν δυνατόν να παραμείνει και κάτω του 10%, εάν λαμβάνονταν εγκαίρως μέτρα.
Ωστόσο, ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του κου Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και πριν την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ) με τη μείωσή του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, το έλλειμμα θα είχε προκύψει μονοψήφιο, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς.
Στην πράξη, ωστόσο - κατά τις εκτιμήσεις της Ζ. Γεωργαντά - ο Α. Γεωργίου ακολούθησε την αυστηρότερη δυνατή μεθοδολογία καταγραφής του ελλείμματος από τις εναλλακτικές που υπήρχαν, θεωρώντας την ως υποχρεωτική, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10% και κατά τη διάρκεια του 2010.
Σε ερώτηση εάν υπήρχε κατά την εκτίμησή της, «σχέδιο διόγκωσης του ελλείμματος», η Ζ. Γεωργαντά δήλωσε άγνοια και υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δήλωσε πως τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, «ή ήταν άπειρα, ή ανίκανα, ή μπορεί κάποιοι και να ωφελήθηκαν».
«Πολιτικό μανιφέστο» το υπόμνημα της Ζ. Γεωργαντά
Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της Ζ. Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για "πατριωτική στάση" που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ - κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».
Ο Π. Ρήγας παρουσίασε στην Επιτροπή και e-mail της Ζ. Γεωργαντά προς τον Πόουλ Τόμσεν, σε απάντηση του e-mail, που είχε στείλει στο ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Ενώ ο δεύτερος ζητούσε από τον κο Τόμσεν να παρέμβει, ώστε να οριστεί νομοθετικά η αποκλειστική του υπευθυνότητα στη διαμόρφωση των στατιστικών στοιχείων και καταγγέλλοντας τα μέλη της Αρχής που αντιδρούσαν στην αξίωσή του αυτή, το e-mail της κας Γεωργαντά χαρακτηρίζει τις αναφορές του κου Γεωργίου ως «συκοφαντικές»:
«Επιθυμώ να σας αναφέρω, πως οι "παρατυπίες" συνίστανται στην προσπάθειά μας να εκτελέσουμε το ρόλο μας όπως περιγράφεται από το νόμο ως μέλη του Σώματος της ΕΛΣΤΑΤ, εγκεκριμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θεωρώ, εν πάση ειλικρινεία, ότι θα έπρεπε να ζητήσετε να σας δώσουμε μία αναφορά των ενεργειών μας στην Αρχή. Προσβλέπω σε μια θετική απάντηση εντός 24 ωρών, ύστερα από την οποία, προκειμένου να εξασφαλίσω την υπόληψή μου, σκοπεύω να δημοσιοποιήσω την επιστολή που έχετε λάβει», αναφέρεται επίσης στο e-mail της κας Γεωργαντά.
Η Ζ. Γεωργαντά διευκρίνισε πως είχε μιλήσει στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του Α. Γεωργίου, προτού στείλει το δικό της e-mail στον Πόουλ Τόμσεν.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή, από πλευράς ΠΑΣΟΚ «επιχειρείται μια προσπάθεια ισοστάθμισης των δύο e-mail». «Η αποστολή και του δικού της e-mail υπήρξε απαράδεκτη - ωστόσο η κα Γεωργαντά απευθύνθηκε πρώτα στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών και μετά στον κο Τόμσεν, από τον οποίο δεν ζητά πολιτική παρέμβαση, όπως ο κος Γεωργίου», σχολίασε ο Π. Κουρουμπλής.
Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε να κληθούν ο Α. Γεωργίου, η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Στρόμπλος (πρώην Διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ που επίσης διαφώνησε με τον Α. Γεωργίου) σε αντιπαράσταση και να συζητηθούν τα δύο e-mail στις Επιτροπές Οικονομικών και Διαφάνειας της Βουλής.
-----------------------------------------------------------------------
Ζ.Γεωργαντά στην κατάθεσή της για την ΕΛΣΤΑΤ: «Αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα»!
«Το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» είπε η Ζωή Γεωργαντά στην σημερινή της κατάθεση, στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009. Eπέρριψε ευθύνες στους Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν Υπουργός Οικονομικών και στον νυν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. «Αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά! Μάλιστα, κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έδειχνε «μεγάλη ανοχή» ως προς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου.
«Κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα»
==================================
Αφού με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» υφάρπαξαν την εξουσία [04.10.2009], άρχισαν οι υπασπιστές να ερμηνεύουν τη ρήση του Αρχηγού τους ενημερώνοντάς μας ότι εννοούσε «πού πήγαν τα λεφτά». Ακολούθησε η γνωστή τρομοκρατική επίθεση κατά του..
ελληνικού λαού από τους ίδιους τους κυβερνήτες του με κορωνίδα της προδοτικής πολιτικής τους την απόβαση του ΔΝΤ και τη δήωση της χώρας. Προ εβδομάδων πληροφορηθήκαμε ότι ο Αρχηγός τους είχε παραπλανηθεί από την κ. Κατσέλη, όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Δηλαδή η κ. Κατσέλη δεν εννοούσε «πού πήγαν τα λεφτά»;
Λεπτομέρειες, βέβαια, είναι αυτές μπροστά στο χάλι που βιώνουμε. Δεν έχει πλέον καμμία σημασία ποιός είπε τί. Το σημαντικό σήμερα είναι ότι όλοι αυτοί που επί 30 χρόνια μας έστυβαν και έπαιζαν παιχνίδια στις πλάτες μας είτε τρώγοντας μαζί μας είτε μόνοι τους, διαλύουν την κοινωνία και εξακολουθούν με περισσή θρασύτητα και αξιοθαύμαστη ευκολία να λένε άλλα χθες και άλλα σήμερα. Εξακολουθούν να κατασπαταλούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για κομματικά ρουσφέτια εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην είσπραξη ακόμη περισσότερων φόρων για να συνεχίσουν το φαγοπότι.
Έχουν, μήπως, αντιληφθεί ότι είμαστε τόσο ζώα; Αν όχι όλοι, τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα; Έχουν ακλόνητη την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, το 2013 και βάλε, θα συγκεντρώσουν οι υπεύθυνοι της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας το 60% της προτίμησης του πολύπαθου εκλογικού σώματος;
Εγώ θα επιμείνω: αφού εννοούσατε «πού πήγαν τα λεφτά;» τί κάνατε για να ανακαλύψετε πού πήγαν τα λεφτά και να μας ενημερώσετε πώς ο κακός Καραμανλής, ο υπεύθυνος για τα πάντα, κατασπατάλησε τα λεφτά;
«Έλεγχο του χρέους» ονόμασαν ορισμένοι «περιθωριακοί» την άσκηση που έπρεπε να γίνει, ώστε να γνωρίζουμε γιατί χρωστάμε τόσες εκατοντάδες δισ. ευρώ. Ή έστω να μάθουμε πώς τα φάγαμε όλοι μαζί. Με απλά λόγια, το ίδιο με τον Γιωργάκη έλεγαν και επιμένουν αυτοί οι «περιθωριακοί»: «πού πήγαν τα λεφτά;», αν δεχθούμε την όψιμη ερμηνεία ου συνθήματος «λεφτά υπάρχουν». Δικαιούται να πληροφορηθεί ο ιδιώτης αποταμιευτής που αγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και καλείται τώρα να εισπράξει το 50% της επένδυσής του, πού πήγε το 100% της επένδυσής του. Πώς διαχειρίσθηκαν οι κυβερνήσεις του το ποσό του δανείου που αυτός παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο και γιατί θα πρέπει να δει αυτός τις αποταμιεύσεις του κουρεμένες κατά 50%.
Σε ποια χώρα, όμως, μπορεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» και να συνεχίζεται ο υπέρογκος δανεισμός με εξοντωτικά επιτόκια για να πληρωθούν τα δανεικά που δαπανήθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε πού αυτά δαπανήθηκαν; Μα στην Ελλάδα φυσικά.
Στη χώρα, όπου ο συνδικαλισμός αποτελεί βραχίονα των κομματικών σχηματισμών, ώστε να ξηλώνει τα πεζοδρόμια όταν κυβερνά ο αντίπαλος σχηματισμός, αλλά να κάθεται στα αυγά του όταν κυβερνά ο σχηματισμός, του οποίου αποτελεί υποχείριο, και διαλύει τα πάντα.
Στη χώρα, όπου η Δικαιοσύνη πρέπει να αποτελεί εξάρτημα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως κατέδειξε με εκπληκτική ενάργεια η περίπτωση του Εισαγγελέα Πεπόνη, τον οποίο θέλησαν να αποκαθηλώσουν για να πάψει να ασχολείται με τις ποινικώς αξιόλογες πομπές τους.
Στη χώρα των Αρχών που είναι Ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά εξαρτημένες από ξένα κέντρα. Στη χώρα, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αντιμετωπίζει προσκόμματα στο έργο του από τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω Αρχής και καλεί σε βοήθεια το ΔΝΤ, ώστε να αναγκασθεί η κυβέρνηση, έστω αυτή που υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού, να τροποποιήσει τον σχετικό νόμο, ώστε να εξαλειφθούν τα προσκόμματα και να μπορεί ο κ. Πρόεδρος να επιδίδεται απερίσπαστος στο θεάρεστο έργο του.
Στη χώρα, όπου με νόμο περιέρχονται όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ στον Πρόεδρό της [άρθρο 10 ν. 3899/2010].
Στη χώρα, όπου με νόμο [άρθρο 51 ν. 4021/2011] τερματίζεται η θητεία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ πλην του Προέδρου, ώστε να μην τους έχει καν στα πόδια του.
Στη χώρα, όπου ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από μέλος της σχετικής Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής αν προέρχεται από αυτόν και γιατί η συγκεκριμένη επιστολή του με την οποία ζητούσε από το ΔΝΤ να παρέμβει στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να πάψουν να τον ζαλίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ. Νομοθετική ρύθμιση, την οποίαν είχε έτοιμη μαζί με την αιτιολογική της έκθεση και ενημέρωνε το ΔΝΤ ότι θα πρέπει να παρέμβει, ώστε η ρύθμιση να ψηφισθεί ακριβώς όπως αυτός την προτείνει, επειδή είναι ενδεχόμενο να τροποποιηθεί κατόπιν συμβιβασμού μεταξύ των διαφόρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.
Τι απήντησε ο εντιμότατος κ. Πρόεδρος στον ερωτώντα βουλευτή; «Δεν σχολιάζω αντικείμενα υποκλοπής». Τι μας είπε, λοιπόν, ο εντιμότατος κ. Γεωργίου με άλλα λόγια; Μας είπα το εξής: «κακοποιός τις αποσπά από περιπτερά χρήματα υπό την απειλή όπλου. Περαστικός τις μαγνητοσκοπεί τη σκηνή με τη συσκευή τού κινητού τηλεφώνου του. Μαζί με τον περιπτερά πηγαίνει ο «κινηματογραφιστής» στην Αστυνομία, η οποία την επομένη «τσιμπάει» τον δράστη που αρνείται τα πάντα και προτείνει και άλλοθι. Του δείχνουν οι αστυνομικοί το βίντεο και τότε αυτός απαντά: «Αυτό είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο, διότι δεν με είχαν ενημερώσει ότι με μαγνητοσκοπούν».
Τι να περιμένω πια από τους συγ-κυβερνήτες αυτής της χώρας;
Σωτήριος Καλαμίτσης
------------------------------------------
Στατιστικά μυστικά (και ψέματα)
Νέα, εθνική διάσταση προσδίδει στο μείζον ούτως ή άλλως θέμα της στατιστικής υπηρεσίας η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας που διαγράφτηκε πέρυσι από το ΠΑΣΟΚ αρνούμενος να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατέθεσε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου της ΕΛ. ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου, προς τον επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν. Στην επιστολή του ο ισχυρός άνδρας της στατιστικής υπηρεσίας που διορίστηκε στην θέση του από την Βουλή και σε αυτήν κατά συνέπεια οφείλει να λογοδοτεί, όπως και όλοι οι επικεφαλής των (λεγόμενων) ανεξάρτητων αρχών, ζητεί από το στέλεχος του ΔΝΤ να αλλάξει η νομοθεσία για την στατιστική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 3882 στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εξουσιών του.
Η αντίδραση του Ανδρέα Γεωργίου (που πριν έρθει στην Αθήνα υπηρετούσε στο ΔΝΤ) ήταν αμήχανη, δηλωτική της ενοχής του. Δεν αρνήθηκε καν την γνησιότητα της επιστολής. Αντέτεινε μόνο πως πρόκειται για προϊόν υποκλοπής, χωρίς ωστόσο να σηκώσει το γάντι που του πέταξε στο πρόσωπο ο ανεξάρτητος βουλευτής, λέγοντας του ότι αν θέλει μπορεί να παραιτηθεί από την βουλευτική ασυλία και να του υποβάλει μήνυση. Το συγκεκριμένο γεγονός (μαζί με άπειρα άλλα από τον διορισμό του Ράιχενμπαχ μέχρι την επικείμενη έλευση των 180 γερμανών εφοριακών – στα καθήκοντα των οποίων πρέπει να διευκρινιστεί αν θα συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος στις μίζες της Ζίμενς…) υπογραμμίζει τα συντριπτικά, ταπεινωτικά πλήγματα που έχει δεχθεί η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, από τη στιγμή που υπήχθη στον αποκαλούμενο μηχανισμό διάσωσης και την μετατροπή της Ελλάδα σε κράτος δεύτερης κατηγορίας. Γιατί, τι άλλο σηματοδοτεί πέρα από την καταρράκωση και των τελευταίων στοιχείων ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας η προσφυγή στον Τόμσεν για να αλλάξουν οι εθνικοί νόμοι; Μια διαδικασία που υπάγεται στις αρμοδιότητες της Βουλής, στον πρόεδρο της οποίας επομένως έπρεπε να απευθυνθεί αν έκρινε σκόπιμη την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ ο Α. Γεωργίου. Το γεγονός όμως ότι δεν ακολούθησε την προφανή οδό γεννά σοβαρά ερωτήματα. Μήπως συγκεκριμένα ο Α. Γεωργίου σε συνεννόηση με τον «Πόουλ», στο οποίο απευθύνεται στον ενικό προδίδοντας οικειότητα, «έτρεχε» στην ΕΛΣΤΑΤ μια κρυφή ατζέντα; Προτεραιότητες δηλαδή και επιλογές που βοηθούν τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά συμπίπτουν με τους εθνικούς; Για ποιόν άλλο λόγο να μην απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής;
Διάτρητη ωστόσο ήταν η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Γεωργίου και στο επίμαχο θέμα για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν το έλλειμμα. Η θέση του ότι εφάρμοσε πιστά τον κανονισμό της Eurostat για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων είναι αναληθής. Η Eurostat, βάσει του εγχειριδίου ESA 95, δεν υποχρεώνει καμιά στατιστική υπηρεσία να εντάξει στο έλλειμμα τα χρέη των ΔΕΚΟ. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έπραξε εντελώς αυθαίρετα και κατά παράβαση μάλιστα των σχετικών οδηγιών που υποδεικνύουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένες μελέτες. Προηγήθηκαν τέτοιες μελέτες; Κι αν ναι, που είναι;
Η (εναπομείνασα) πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ πρόκρινε την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής ώστε να κουκουλώσει όπως – όπως το σκάνδαλο τώρα, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν ήθελε δηλαδή να αφήσει να επικρέμεται ως απειλή το ενδεχόμενο σύστασης μιας πραγματικά ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής και αντικειμενικής διερεύνησης για τις λογιστικές αλχημείες από μια μελλοντική βουλή που θα μπορούσε να καταλογίσει πολιτικές και – γιατί όχι; - και ποινικές ευθύνες για τα μαγειρέματα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια προσπάθεια να πάρει την ρελάνς, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε δεκτό αίτημα του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Μανώλη Κοντοπυράκη, ο οποίος μέσω υπομνήματος ζήτησε να μην παραστεί στην εξεταστική επιτροπή στην οποία έχει κληθεί επικαλούμενος λόγους υγείας και το γεγονός ότι ο ίδιος «αποχώρησε» από την υπηρεσία στις 20 Οκτωβρίου 2009. Δεν είχε ευθύνη δηλαδή για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 από 13,5% σε 15,4% του ΑΕΠ που καταγράφηκε από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Η επιμονή της πλειοψηφίας της Επιτροπής να καταθέσει, ακόμη και να μεταβεί κλιμάκιο της να του πάρει κατάθεση αν ο ίδιος αδυνατεί, προμηνύει ότι τις επόμενες μέρες τα πυρά θα στραφούν στα έργα και τις ημέρες της ΝΔ, που όσο τερατώδη αν είναι κι αυτά, δεν σχετίζονται με τα όργια που έγιναν στη συνέχεια έτσι ώστε να στρωθεί ο δρόμος για την προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό διάσωσης» ΕΕ – ΔΝΤ
---------------------------------------
Σφίγγει ο κλοιός για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
Τα τέσσερα σενάρια για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 παρουσίασε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή.
Όπως είπε, το έλλειμμα αυξήθηκε:
α) για να γίνει η Ελλάδα «πειραματόζωο» στην Ευρώπη για να δουν τι πρέπει να κάνουν με τις άλλες χώρες που έχουν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα
β) για να ανεβάσουν τα CDS λόγους κερδοσκοπίας κάποιων
γ) για να ανέβει το έλλειμμα του 2009, προκειμένου το 2010 να παρουσιαστεί τεράστια μείωση
δ) ή για «αδυναμία ή ανικανότητα»
Ο κ. Λογοθέτης υποστήριξε ότι «μπορεί να μην είναι κανένα μπορεί και να είναι συνδυασμός όλων».
Όλα αυτά έρχονται μετά την βόμβα του ανεξάρτητου Βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή και το έγγραφο που έδειχνε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ζητούσε από τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να κάνει παρέμβαση για να αλλάξει ο νόμος για την αρχή, ήρθε η καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά που στην κατάθεσή της ανέφερε ότι αν ο Γ. Παπακωσταντίνου αύξησε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 τότε «θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα». (πηγή)
----------------------
Σχόλια