- Διαβάστε με προσοχή την καταγγελία που κάνει ο Παυλόπουλος ο οποίος βρίσκεται εκτός της “συναινετικής” γραμμής εδώ και καιρό. Αποκαλύψεις για ειδικό δικαστήριο που όμως και ο ίδιος αγκάλιασε με ψήφο εμπιστοσύνης.
Η κομματική πειθαρχία όμως δεν είναι δικαιολογία για άλλοθι στους εγκληματίες μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης κύριε Παυλόπουλε…
Μιλώντας στον Ρ/Σ «Antenna FM», και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Λασκαράτο, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Το φθινόπωρο του 2011, και ενόψει της επερχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI) και του συνακόλουθου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, υπήρχαν αδιάψευστα στοιχεία ότι, ιδίως μετά τον Μάρτιο του 2010 –δηλαδή όταν κορυφωνόταν πια η κρίση δανεισμού της Ελλάδας- οι αλλοδαπές Τράπεζες «ξεφόρτωναν» ελληνικά ομόλογα όπως μπορούσαν. Έτσι ώστε, όταν έλθει η ώρα του –αναπόφευκτου με την πορεία των πραγμάτων- μεγάλου «κουρέματος» τους, να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, αφού θα το είχαν μετακυλήσει πια στους ευρωπαίους και, κυρίως, στους Έλληνες φορολογούμενους.
. Γι’ αυτό το λόγο στις 2 Νοεμβρίου του 2011 υπέβαλα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Με την αίτηση αυτή ζητούσα, μεταξύ άλλων, να κατατεθεί και αναλυτικός πίνακας από τον οποίο να προκύπτει πόσα ελληνικά ομόλογα κατείχαν οι τράπεζες της αλλοδαπής κατά τη περίοδο μεταξύ 31/12/2008 ως και 30/9/2011.
. Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 (με αρ. πρωτ. 2/75546/0023) το Υπουργείο Οικονομικών, δια του κ. Φ. Σαχνίδη, ουσιαστικά αρνήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία που ζητούσα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ειδικά ως προς το πόσα ομόλογα κατείχαν σ’ αυτή τη χρονική περίοδο οι αλλοδαπές Τράπεζες ο κ. Σαχινίδης τόνιζε: «Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το προαναφερόμενο «Σύστημα», η ομαδοποίηση για τις τράπεζες της αλλοδαπής με βάση τη χώρα της προέλευσής τους δεν είναι εφικτή. Οι ξένες τράπεζες που είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, διατηρούν λογαριασμούς Άυλων Τίτλων, κυρίως μέσω λογαριασμών πελατείας ελληνικών τραπεζών τις οποίες χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες. Ως εκ τούτο στο «Σύστημα Άυλων Τίτλων» της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ομόλογα του ΕΔ των οποίων κάτοχοι είναι ξένες τράπεζες, εμφανίζονται συνολικά στα χαρτοφυλάκια πελατείας Ελληνικών τραπεζών ως «Πελατεία Εξωτερικού» και όχι ξεχωριστά ανά ξένη τράπεζα».
. Στο σημερινό (18/3/2012) «ΒΗΜΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (σελ. 6), δημοσιεύονται όμως τα στοιχεία που ο κ. Σαχινίδης διατεινόταν ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν! Συγκεκριμένα τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχουν την έδρα τους οι τράπεζες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.
Από τα στοιχεία λοιπόν αυτά προκύπτει ότι πριν τη κρίση δανεισμού της Ελλάδας οι αλλοδαπές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ. Και πριν το «κούρεμά» τους οι ως άνω τράπεζες κατείχαν πια μόλις 23 δισ. ευρώ! Δηλαδή «πρόλαβαν» και «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους 120 δισ. ευρώ, ώστε το «κούρεμά» τους να γίνει σε βάρος όχι φυσικά των τραπεζών αλλά των ευρωπαίων –και κυρίως ελλήνων- φορολογουμένων.
Με απλά λόγια: Αυτό που προσπάθησε να κρύψει το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει σήμερα επισήμως το φως της δημοσιότητας, δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις και διαλύοντας τους μύθους γύρω από το τι συνέβη με το P.S.I. Άρα και γύρω από το τι περιμένει στο άμεσο μέλλον τον Έλληνα φορολογούμενο για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Πηγή
Μεταγεννέστερη εγγραφή:
Ο Προβόπουλος επένδυε δημόσιο χρήμα σε ομόλογα που θα «κούρευε»
Η Τράπεζα της Ελλάδας, την ώρα που συζητούσε πως θα «κουρέψει» τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, επένδυε τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου! Αυτό καταγγέλλει ο Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του και ζητά από τον Παπαδήμο να του απαντήσει αν εγκρίνει τους χειρισμούς του Προβόπουλου.
Τι λέει ο Τσίπρας; Ότι ο Προβόπουλος το 2012 (δηλαδή όταν μεθοδεύοταν το «κούρεμα») πήρε τα χρήματα των ΝΠΔΔ (του ΤΕΕ, του ογκολογικού νοσοκομείου “Άγιοι Ανάργυροι” και των πανεπιστημίων) και αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μακράς διάρκειας.
Έτσι
- -το ΤΕΕ από τα 2.781.569,43 ευρώ που είχε έπεσε στα 850.621,87 ευρώ.
- -το νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι” από 1.881.411 ευρώ, μειώθηκε στα 575.347 ευρώ.
- -τα πανεπιστήμια (όπως τονίζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων) κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας τους.
Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι τα ρευστά διαθέσιμα δεν έπρεπε να επενδυθούν σε μακροχρόνιους τίτλους, αλλά σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια τα οποία εξαιρέθηκαν από το “κούρεμα” μαζί με τέσσερις σειρές διεθνών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο.
Σχόλια