Aπό τον Γιώργο στην μεταβατική κυβέρνηση

Tο Δημόσιο επιστρατεύει off-shore εταιρείες – τράπεζες για τον «έλεγχο» του χρέους
Με offshore εταιρείες αλλά και με προαγορές χρέους, για λίγες ημέρες, προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 105,3% στο τέλος του 2002. Εντός των ημερών κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να προχωρήσει στην προαγορά χρέους ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τραπεζικά ιδρύματα.
Πρόκειται για μια βραχυχρόνια αγορά, που αποσκοπεί να διατηρήσει ελεγχόμενο το χρέος στο τέλος του χρόνου και συμβατό με τους στόχους του προϋπολογισμού.
Οι προαγορές του χρέους θα γίνουν με έσοδα είτε από τα κρατικά διαθέσιμα είτε μέσω της χρήσης των ανοικτών πιστώσεων που έχει σε ορισμένες τράπεζες το Δημόσιο. Αντίστοιχες προαγορές χρέους γίνονται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή τους διάρκεια. Με την είσοδο του νέου χρόνου τα ομόλογα επιστρέφονται στις τράπεζες από τις οποίες αγοράσθηκαν. Τα συγκεκριμένα δάνεια περιέχουν μεγάλες προμήθειες, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα στη Bουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Eβερτ.
Στο μεταξύ ιδιαίτερη αίσθηση έχουν κάνει οι τελευταίες καταγγελίες από τη Bουλή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή για χρησιμοποίηση offshore εταιρειών στο δανεισμό του Δημοσίου το 2000 και το 2001.

    Σχόλια