Μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή...

Blogger: Αντιγράφω από το ΠΟΝΤΙΚΙ της προηγούμενης εβδομάδας, από τη στήλη ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ.
"Αξιοπιστία μηδέν...
Η ιστορία των δανείων του ελληνικού κράτους είναι κατ' εξοχήν ...πονεμένη. Όσοι αυτή την περίοδο ασχολούνται με αυτο το θέμα θα έχουν διαβάσει:
  • Το πρώτο δάνειο που πήρε η Ελλ΄δα από την Αγγλία το 1824 ήταν αξίας 800.000 λιρών. Στα χέρια των Ελλήνων έφτασαν μόνο ...308.000 και εφόδια αξίας 11.900.
  • Το δεύτερο δάνειο, το 1825, ήταν αξίας 2.000.000 λιρών. Απ' αυτά οι Έλληνες παρέλαβαν μόνο τα 1.100.000. Έναντι προηγούμενων οφειλών παρακρατήθηκαν 529.000. Τα υπόλοιπα φαγώθηκαν σε τόκους, μεσητικά και διάφορα άλλα... έξοδα.
  • Από το 1879 μέχρι το 1893 συνομολογήθηκαν εννέα δάνεια (τα οκτώ επί Τρικούπη) ύψους 643 εκατ. χρυσών φράγκων. Απ' αυτά εισπράχθηκαν μόνο 463, εκ των οποίων τα 455 πήγαν σε χρεολύσια.
  • Αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μαςοι επιμελείς αναγνώστε του "Π" τα ξέρετε. Υποτίθεται ότι, για να αποφύγουμε μια επίσημ πτώχευση, η τρόϊκα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μας κρατά εκτός αγορών με το δάνειο των 110 δισ ευρώ, ενώ είμαστε έτοιμοι για νέο δανεισμό από τις ίδιες πηγές. Ενδεικτική των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας είναι η συμφωνία που έκανε η χώρα μας με τη Φιλανδία, η οποία εξ' αρχής ζητούσε περαιτέρω εγγυήσεις. Τί λέει η συμφωνία αυτή;
  • Ότι η Ελλάδα θα καταθέσει, σε κρατικό λογαριασμό της Φιλανδίας, το φιλανδικό μερίδιο δανείου (1 δι. ευρώ), το οποίο θα τοκίζεται με περίπου 4%, ενώ τα χρήματα θα επενδυθούν σε ομόλογα αξιολόγησης "ΑΑΑ".
  • Δηλαδή, όσα θα μας δανεισουν οι φιλανδοί θα τους ξαναδανείσουμε εμείς για να τα επενδύουν με ασφάλεια.  Εκτός από τη γελοιοποίηση της  όλης διαδικασίας, εκτός του ότι μένει να διευκρινισθεί αν το μεντέλο αυτό περιλάβει και άλλους τέτοιους ...δανειστές, το προφανές είναι ότι η αξιοπιστία τη χώρας, την οποία υποτίθεται ότι προστατεύει η κυβέρνηση, βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο της. ..."
--------------------
Βlogger:  Σχετικά με τα παραπάνω είναι: Αντιγράφω από τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" 18/8/-24/8/11 σελ. 35 από το άρθρο του Γ. Ρουμπάνη.
...Σε μοιραίο για την Ελλάδα άνθρωπο αναδεικνύεται ο εγγονός του ηγέτη εκείνου που κατά τη διάρκεια του ΄40 συνέβαλε όσο κανείς άλλος στο ξέσπασμα του πλέον καταστροφικού - μετά τον Πελλοπονησιακό - εμφυλίου πολέμου που γνώρισε ποτέ ο τόποος τούτος: Ο Γιώργος Παπανδρέου, συνόνυμος και συνεπώνυμος του πρωθυπουργού εκείνου που είχε επιζητήσει και επιτύχει το χρίσμα από τους Άγγλους, για να τους φέρει στη συνέχεια μαζί του και στην Αθήνα (από το Κάϊρο) και να τους δώσει την άδεια να χτυπήσουν το αντιστασιακό ΕΑΜ. λίγες εβδομάδες πριν, ο ίδιος είχε εκφωνήσει στην Πλατεία Συντάγματος το περίφημο πλέον "Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν"!
"Λεφτά υπάρχουν", εκστόμισε σε προεκλογική συνέντευξη ο εγγονός, φράση την οποία επανέλαβε αρκτές  φορές και από εξώστου, για να πειστεί  ο κόσμος και να τον ψηφίσει, μπας και χάσει η Βενετιά βελόνι. Και, βεβαίως η Βενετιά δεν έχασε - όπως ποτέ της δεν χάνει. Έχασε όμως ο κοσμάκης τα λογικά του, διότι, αντί να δει τη φορολογική βάση να διευρύνεται, όπως είχε διαβεβαιώσει ο προθυπουργός της καταστροφής και τη εξαπάτησης, είδε ο ίδιος  να περικυκλώνεται από εισφορές, τέλη.... και στο τέλος απειλείται ακόμα και με αυτόφωρο!....
.........
Βlogger: Συμπληρώστε στα παραπάνω: Από διάλεξη του Δημ. ΚΑΖΑΚΗ, που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει! " Το 1964 επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου - παππού του τωρινού - και με υπουργό οικονομικών  τον Κων. Μητσοτάκη η Ελλάδα απεδέχθη δάνεια που είχαν εξοφθληθεί βάζοντας έτσι μια γερή θηλειά στο λαιμό τη χώρας για τα επόμενα 49 χρόνια! Όλως τυχαία αυτή η σύμβαση έλληξε το 2009!  Τη συνέχεια τη ζούμε!




Σχόλια