Eξοντωτική παραπομπή διπλωματικού υπαλλήλου επειδή είπε τα πράγματα με το όνομά τους….

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας παραπέμπει στο πειθαρχικό τον Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ Γιώργο Αϋφαντή,  μέλος του ΔΣ της  Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (Ε.Δ.Υ.) και Γενικό Πρόξενο στο Βανκούβερ εξ αιτίας των δηλώσεων που είχε κάνει ο διπλωμάτης, ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΥ,  στις 6 Ιανουαρίου σε ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας («Το Βήμα») με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, όπου ασκούσε κριτική στην υποβάθμιση του ρόλου της Διπλωματικής Υπηρεσίας από την Κυβέρνηση και την ελλιπή ενημέρωση και συνεισφορά των Ελλήνων διπλωματών για τη χάραξη  της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην οποία κάνει λόγο για εξοντωτική παραπομπή και αναφέρει τα εξωφρενικά ερωτήματα της προσωρινής ή και οριστικής παύσης (!) καθώς και του υποβιβασμού ή της στέρησης προαγωγής μέχρι 5 έτη (!), που θέτει η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών παραπέμποντας τον υπάλληλο.
Και σημειώνει ο Π. Λαφαζάνης:
Η παραπομπή του Γ. Αϋφαντή στη βάση των παραπάνω δηλώσεων, ανακαλεί μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών φίμωσης και φόβου. Διώκεται ένας διπλωμάτης, εκλεγμένος από τους συναδέλφους του για εύλογες κριτικές παρατηρήσεις που αφορούν παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας. Ωστόσο, η δημόσια άσκηση υπηρεσιακής κριτικής πράξεων της Προϊσταμένης Αρχής (εν προκειμένω του κ. Πρωθυπουργού) αποτελεί ατομικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το άρθρο 14, παρ. 1 του Συντάγματος και προβλέπεται από το άρθρο 45 παρ. 1, α΄ του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο ”Η ελευθερία της έκφρασης…. και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής αποτελεί ατομικό δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους”
Ο πειθαρχικός έλεγχος, με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει στην προκείμενη περίπτωση την άσκηση αναφαίρετου ατομικού δικαιώματος, δεν συνιστά μόνο εκδήλωση αυταρχισμού αλλά και προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης της διπλωματικής υπηρεσίας, γεγονός που είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και εθνικά άκρως επιζήμιο και επικίνδυνο .
Και καταλήγει:
Έπαιξε ρόλο στην παραπομπή του η έγερση αιτήματος διαφάνειας στην διακίνηση των απορρήτων κονδυλίων  από τον συγκεκριμένο διπλωμάτη ενώπιον του κ. Υπουργού στην Γενική Συνέλευση της ΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου 2011;
http://www.antinews.gr/2011/06/07/105011/

Σχόλια