Δημόσια ακίνητα: Γη και ύδωρ σε ιδιώτες επενδυτές

του Φάνη Γαβρινιώτη
Δημοσιεύθηκε: 07:52 - 27/06/11

Στο άλλο άκρο σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν μέχρι σήμερα οι developers στη χώρα μας διαμορφώνει τις σχέσεις ελληνικού δημοσίου και επενδυτών real estate το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς ακινήτων, οι οποίοι θεωρούν μεν ότι το όλο σχέδιο κινείται σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση, διατυπώνουν ωστόσο τον προβληματισμό τους σχετικά με το εύρος των «εξουσιών» που παραχωρεί στους ιδιώτες επενδυτές.
«Το μεσοπρόθεσμο δίνει ουσιαστικά γη και ύδωρ στους επενδυτές, προφανώς για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας.Όμως, θα πρέπει να μπουν κάποια όρια, ώστε ο επενδυτής να μη χτίζει ό,τι θέλει όπου το θέλει», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών. Πάντως, διευκρινίζει πως η γενική φιλοσοφία είναι ορθή, αφού θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι θεσμικές αγκυλώσεις που οδηγούν συχνά σε ματαίωση φιλόδοξες επενδύσεις real estate.

Σημειώνεται ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών με συντελεστές δόμησης από 0,2 έως 0,4 (π.χ. 0,2 για τουριστικές επενδύσεις, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα, 0,4 για θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, μεταφορικές και περιβαλλοντικές υποδομές). Προβλέπει ανώτερο ποσοστό κάλυψης της τάξεως του 50% και παρεκκλίσεις του ΓΟΚ σε ό,τι αφορά το ύψος των εγκαταστάσεων - κτιρίων, ανάλογα με την αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη.



Οι οικοδομικές άδειες του έργου θα εκδίδονται εντός 60 ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου στην αρμόδια διεύθυνση Οικοδομικών - Κτιριοδομικών Κανονισμών. Επιπλέον, επιτρέπεται η παραχώρηση στον επενδυτή για διάστημα 50 ετών της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, ενώ αποκτά δυνατότητα κατασκευής και χρήσης λιμενικών έργων. Καθιερώνεται, επίσης, το «δικαίωμα της επιφάνειας» επί δημοσίων κτημάτων, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά εμπράγματο δικαίωμα σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που ανεγείρονται πάνω σε ακίνητο το οποίο δεν αποτελεί δική του ιδιοκτησία.

Την κυριότητα του ακινήτου έχει το Δημόσιο, αλλά ο επενδυτής το εκμεταλλεύεται έναντι τιμήματος (εδαφονόμιο) που καταβάλλει τον ιδιοκτήτη. Η διάρκεια αυτού του δικαιώματος ξεκινά από τα πέντε χρόνια καιμπορεί να φτάσει τα 50 έτη, με δυνατότητα παράτασης.

Σημειώνεται ότι το «δικαίωμα της επιφάνειας» μπορεί να μεταβιβαστεί, να εισφερθεί σε εταιρία, ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση υποθήκης, την εγγραφή προσημείωσης και τη σύσταση πραγματικών εργασιών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο, μπορεί να τιτλοποιεί παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις από εδαφονόμια. Τέλος, σε περίπτωση όπου το Δημόσιο θελήσει να πουλήσει το ακίνητο στο οποίο υπάρχει δικαίωμα επιφάνειας, ο επενδυτής - επιφανειούχος μπορεί να το αποκτήσει κατά προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερομένων που θα υποβάλουν παρόμοιες προσφορές.

Τα «προνόμια» που αποκτούν οι επενδυτές σε δημόσια ακίνητα μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθηση καινούργιων projects. «Πρέπει, όμως, οι διαδικασίες να "τρέξουν" γρήγορα και να μην υψωθούν νέα εμπόδια που θα κάνουν πρακτικά δύσκολη την άμεση υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων», αναφέρει ο ίδιος. Παραδέχεται πως σε κάποιον βαθμό δίνονται υπερεξουσίες στους ιδιώτες, αλλά χαρακτηρίζει θετικές τις πρόνοιες του σχεδίου για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/646074/Article.aspx
====================
Blogger: δεν θα καταλάβετε το μέγεθος της απάτης σε βάρος της Ελλάδας, αν δεν διαβάσετε: ΟΛΑ είναι ένα ψέμα (Η κοτούλα η Κικίτσα - μέρος 2ον)

Σχόλια