To σικέ οικονομικό παιχνίδι...

Ζουν...
... σε τελείως διαφορετικούς κόσµους από τους απλούς ανθρώπους. Σε κόσµους όπου µπορούν να µην πληρώνουν φόρους και να µη δίνουν λογαριασµό σε κανέναν. Αυτοί οι απίστευτα πλούσιοι κερδίζουν αµύθητα πλούτη κάνοντας µπίζνες στη χώρα τους και φυγαδεύοντας τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ετσι, οι δουλειές πηγαίνουν πάντα µια χαρά γι’ αυτούς, αλλά ολοένα και χειρότερα για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Μόνο...
... στα νησιά Κέιµαν υπολογίζεται πως αυτοί οι πάµπλουτοι φοροφυγάδες διατηρούν καταθέσεις 1,4 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων. Σύµφωνα µε το περιοδικό «Φορµπς», περίπου 20 τρισ. δολάρια είναι κατατεθειµένα σε τράπεζες των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων. Και η βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν» εκτιµά πως το ένα τρίτο του παγκόσµιου πλούτου έχει φυγαδευθεί σε υπεράκτιες τράπεζες: «Σύµφωνα µε µια συντηρητική εκτίµηση, το ένα τρίτο του παγκόσµιου πλούτου διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγµατοποιείται το80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Περισσότερα από τα µισά κεφάλαια των διεθνών χρηµατιστηρίων “σταθµεύουν” εκείσε κάποιο σηµείο της διαδροµής τους». Σε αυτό το παιχνίδι είναι αναµεµειγµένες οι µεγαλύτερες τράπεζες του κόσµου. Ολες τους διατηρούν µεγάλα υποκαταστήµατα στους φορολογικούς παραδείσους. Ολες τους εργάζονται σκληρά για να απαλλάξουν τους πάµπλουτους πελάτες τους από τα φορολογικά βάρη. Κανείς...
... δεν µπορεί να πει µε σιγουριά πόσα είναι τα λεφτά που χάνουν τα κράτη από αυτήν τη φοροδιαφυγή. Ολοι όµως συµφωνούν ότι είναι πάρα πολλά. Εκατοντάδες δισεκατοµµύρια που χάνονται κάθε χρόνο σε αυτό το σκιώδες τραπεζικό σύστηµα. Γι’ αυτό το σύστηµα και τους πάµπλουτους πελάτες του, οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν είναι παρά τα κορόιδα. Γιατί οι απλοί άνθρωποι όχι µονάχα πληρώνουν φόρους αλλά αυτοί οι φόροι καταλήγουν πάλι στις τσέπες των πάµπλουτων φοροφυγάδων, σε τόκους για το δηµόσιο χρέος που αυτοί κρατούν στα χέρια τους. Ξέρουν καλά πώς να παίζουν αυτό το παιχνίδι. Κι ας αντηχεί κάθε τόσο η κραυγή «Φορολογήστε τους πλούσιους!». Η ωµή αλήθεια είναι πως αυτοί οι πάµπλουτοι ξέρουν να ξεφεύγουν από τα δίχτυα του φορολογικού συστήµατος. Βρίσκονται έτη φωτός πιο µπροστά από τους µικροφοροφυγάδες. Και είναι αφάνταστη η επιρροή και η εξουσία που ασκούν τα αφορολόγητα πλούτη τους. Οι µεγαλοφοροφυγάδες και η διεθνής τραπεζική ελίτ κατέχουν πολλές από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσµου, ασκούν επιρροή στις κεντρικές τράπεζες των χωρών, ελέγχουν τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης και «ενισχύουν» οικονοµικά τους πολιτικούς, οι οποίοι ανοίγουν στους φορολογικούς νόµους «παραθυράκια» για να φυγαδεύσουν τα αφορολόγητα πλούτη τους.

Οι περισσότεροι...
... από εµάς δεν θα γνωρίσουµε ποτέ στη ζωή µας τέτοιους πάµπλουτους φοροφυγάδες. Θα εξακολουθήσουν να κρύβονται στα σκοτάδια των φορολογικών παραδείσων. Και θα αντιλαµβανόµαστε µονάχα εµµέσως την ύπαρξή τους, κάθε φορά που θα µας παρακρατούνται άδικα από τον µισθό ή τη σύνταξή µας οι φόροι που οι ίδιοι αρνούνται να πληρώσουν.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4611609

Σχόλια