Στη Βουλή η μήνυση κατά της Goldman Sachs για τα swaps

Στη Βουλή η μήνυση κατά της Goldman Sachs για τα swap
Στη Βουλή διαβιβάστηκε σήμερα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε η μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί, η οποία στρεφόταν κατά του τραπεζικού ομίλου της Goldman Sachs.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος αποδίδει στην Goldman Sachs το αδίκημα της παρακίνησης σε παραποίηση ισολογισμού και την έκθεση σε κίνδυνο της Ευρωζώνης κατά τη διετία 2000 -2001 αναφορικά με τις συμβάσεις για τα λεγόμενα swap - κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση να αποκρύψει μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους.
Την επίμαχη διετία (2000-2001) πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης και όλες οι συνεργασίες με την Goldman Sachs για τα swap υπογράφονται από τον κ. Σημίτη.
Όλα ξεκίνησαν από τη μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εν συνεχεία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για διάπραξη αξιόποινων πράξεων.
Η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δημοσιεύματα της επίμαχης διετίας σχετικά με τα swap.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, αναμειγνύονται μέλη της τότε κυβέρνησης Σημίτη και ειδικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία υπηρέτησαν τη διετία 2000-2001. Κατόπιν τούτου η Πόπη Παπανδρέου διαβίβασε τη δικογραφία στον κ. Τέντε. Αυτός με τη σειρά του ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο τελευταίος συναίνεσε στο να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή, κάτι που έγινε από τον κ. Τέντε.
Όπως έλεγαν νομικοί, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης αυτής, εάν τυχόν υπάρξουν αδικήματα, από νομικής άποψης έχουν παραγραφεί αμετάκλητα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/01/2011_372420

Σχόλια