Ινδία: «Εθνική κλοπή» η διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό

  • Με «κλοπή εθνικού πλούτου» παρομοιάζει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό η ινδική δικαιοσύνη.
  • Την πρακτική της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό καταδίκασε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, χαρακτηρίζοντάς την «απλή κλοπή εθνικού πλούτου». (blogger: στην Ελλάδα ακόμα πως λέμε την φυγή κεφαλαίων;, βλέπε εδω)
Το δικαστήριο ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει τις προσπάθειες ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών από τράπεζες του εξωτερικού. Το ινστιτούτο Global Financial Integrity αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η Ινδία έχει απολέσει πάνω από 460 δισ. δολάρια σε διαφυγόντα κεφάλαια από το 1947 μέχρι σήμερα.
  • Η φυγή αυτή ενισχύθηκε μάλιστα μετά την επιβολή των πρώτων σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων το 1991. Στο μεταξύ, η έκθεση εκτιμά ότι το 75% των παράνομων εσόδων από τη μαύρη οικονομία της χώρας καταλήγουν στο εξωτερικό. Η μαύρη οικονομία της Ινδίας εκτιμάται ότι είχε κύκλο εργασιών 640 δισ. το 2008, ποσοστό 50% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι αυστηρές επικρίσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακολούθησαν την αποκάλυψη 16 ονομάτων Ινδών καταθετών σε τράπεζες του Λιχτενστάιν. Ο γενικός εισαγγελέας της Ινδίας Γκοπάλ Σουπραμανιάμ τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι αυστηρές διατάξεις τραπεζικού απορρήτου στους φορολογικούς παραδείσους. Το αμερικανικό ινστιτούτο επισημαίνει επίσης ότι η φυγή κεφαλαίων μέσω φοροδιαφυγής, εγκληματικών δραστηριοτήτων και κρατικής διαφθοράς διευρύνουν τις ήδη έντονες κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες στην Ινδία.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_21/01/2011_374513

Σχόλια