Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ!

ΤΟΥ JOHANNES JOOSTE Στρατηγικό στέλεχος της Μerrill Lynch*
 Συνέντευξη στον Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗ 
 Είναι προφανές ότι η ΙΣΚΡΑ είναι σε άλλο πολιτικό μήκος κύματος σε σχέση με τον JOHANNES JOOSTE. Έχουν, όμως, ενδιαφέρον οι απόψεις του, όπως διατυπώνονται στην συνέντευξη που έδωσε στον εξαίρετο  Δημοσιογράφο Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗ, γιατί απηχούν τις θέσεις μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, της Μerrill Lynch

Παραθέτουμε τον πρόλογο και ολόκληρη τη συνέντευξη του JOHANNES JOOSTE στην Εφημερίδα το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Η αγορά έχει συνυπολογίσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ η μορφή που θα πάρει η αναδιάρθρωση αυτή θα εξαρτηθεί τελικά από τις αποφάσεις των πολιτικών, εκτιμά ο κ. Johannes Jooste, στέλεχος της Βank of Αmerica/ Μerrill Lynch, θεωρώντας, επίσης αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ότι τελικά θα υπάρξει ένας κάποιου τύπου κεντρικός μηχανισμός, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό ομόλογο. 
 Αν και θεωρεί ότι η πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά το 50%, αναμένει ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2011 θα περιοριστεί στο 2,5%, ενώ σχετικά με την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου προβλέπει ότι οι πρώτοι έξι μήνες του έτους θα είναι δύσκολοι, με την πιθανότητα κάποιας ανόδου να μετατίθεται στο δεύτερο εξάμηνο.
Τέλος, ως portfolio strategist της Μerrill Lynch Wealth Μanagement και συντάκτης της ετήσιας έκθεσης με τις προβλέψεις μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας και επενδύσεων για μεμονωμένους επενδυτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει τις βασικές εκτιμήσεις του για το επενδυτικό τοπίο της χρονιάς που μόλις έχει ανατείλει.
- Τελικά η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, κ. Jooste;
«Φαίνεται πιθανό και η αγορά το έχει ήδη συνυπολογίσει. Η μορφή της αναδιάρθρωσης εξαρτάται απλώς από το τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί».
- Ποιες εξελίξεις θεωρείτε πιθανές αναφορικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη; «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας κάποιου τύπου κεντρικός μηχανισμός για το χρέος, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό ομόλογο. Θα έχει έναν τυπικό διαρθρωτικό χαρακτήρα ενός πλαισίου τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ενισχύσεων. Οι κίνδυνοι, εξάλλου, αδυναμίας καταβολής πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να αποτελούν απειλή και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
- Ποιες πιθανότητες δίνετε για περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την πορεία της το 2011 και κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό το τρέχον έτος;
«Η ύφεση στην Ελλάδα το 2011 θα μπορούσε να περιοριστεί στο 2,5%, αλλά η ανάκαμψη θα είναι αργή σε πραγματικούς όρους, ενώ το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κορυφωθεί το 2013 για να ακολουθήσει στην συνέχεια πτωτική πορεία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν το 50%, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις εντός του α Δ τριμήνου, ενώ η χώρα θα συνεχίσει μέσα στο 2011 την έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, τα οποία εξάλλου μπορούν να απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από τις εγχώριες τράπεζες».
- Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά το τρέχον έτος;
«Οι πρώτοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι λόγω της αβεβαιότητας του χρέους. Παρ΄ όλα ταύτα, υπάρχει η πιθανότητα κάποιας ανόδου από το β΄ εξάμηνο».
- Με το 2011 να έχει μόλις ανατείλει, ποιες είναι οι συστάσεις για τις επενδύσεις;
«Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές θα πρέπει να στρέψουν την προτίμησή τους από τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα στις μετοχές και στα εμπορεύματα. Οσον αφορά τις μετοχές, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μερισματική απόδοση, καθώς το 2011 οι επενδυτές θα πρέπει ίσως να αρχίσουν να στρέφουν και πάλι την προσοχή τους περισσότερο στα μερίσματα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν έναν από τους βασικότερους συντελεστές μιας καλής απόδοσης, και όχι στην προοπτική αύξησης της τιμής των μετοχών. Παράλληλα, η αύξηση που παρατηρείται στα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπου φυσικά παρουσιαστούν οι ανάλογες ευκαιρίες. Η αγορά των ακινήτων στη Βρετανία αρχίζει να επιστρέφει επίσης ως μια ελκυστική πηγή εισοδήματος. Η κτηματαγορά προσφέρει πλέον αποδόσεις της τάξεως του 4% πάνω από την απόδοση των μετοχών και του 6% πάνω από τα εγγυημένα ομόλογα (inflation-protected bonds). Η αδυναμία του ευρώ θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του 2011, καθώς το χρέος της περιφέρειας θα περιορίσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του μπλοκ των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ».
- Πώς θα κινηθεί το 2011 η αγορά των ομολόγων;
«Η ρευστότητα και οι αποδόσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο "νέο κανονικό" μοντέλο (χαμηλή ανάπτυξη στις χώρες του G7 και πολύ χαμηλός πληθωρισμός), με τις αναπτυξιακές τάσεις να εστιάζουν στις αναδυόμενες αγορές. Με τις τρέχουσες αποδόσεις, οι βασικές αγορές κυβερνητικού χρέους προσφέρουν χαμηλή αξία. Οι εταιρικοί τίτλοι πιθανότατα θα στηριχτούν από τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά η μεγαλύτερη απειλή είναι τώρα ο κίνδυνος των επιτοκίων.
Η αγορά των ομολόγων για τη χρηματοδότηση των κρατικών χρεών θα αποκτά σε γενικές γραμμές όλο και μικρότερη αξία. Ωστόσο τα ομόλογα των εταιρειών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση είναι διαφορετική υπόθεση. Πιστεύουμε ότι εκεί ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πάντως προσεκτικοί όσον αφορά τη χρηματοδότηση του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών και να φροντίσουν να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε υπερτιμημένους τίτλους. Στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων, οι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου είναι σε καλή τιμή και φαντάζουν ως μια επιλογή χαμηλού ρίσκου. Σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να δούμε και τις ιαπωνικές μετοχές να υπεραποδίδουν, όπως εξάλλου έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».
Πώς θα κινηθούν τα εμπορεύματα

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία των εμπορευμάτων;
«Αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων και το 2011, καθώς η Κίνα θα αποφύγει την "υπερθέρμανση". Ο τομέας της ενέργειας δείχνει ότι θα είναι μια ελκυστική αγορά αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των φόβων για τη διεύρυνση του πληθωρισμού. Και πάλι ο κλάδος της ενέργειας έρχεται στο προσκήνιο, μαζί με τον χαλκό και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, καθώς η ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. Παρ΄ όλα αυτά, το ράλι του χρυσού έχει ολοκληρωθεί, καθώς η τιμή του έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 22 χρόνια σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές. Αυτή η ανωμαλία έχει φτάσει στο τέλος της»
* Η Συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ στις 16 Ιανουαρίου 2011

Σχόλια