Γκόρντον...«καρφώνει» Γιώργο

Με...«όπλο», τα γραφόμενα του τέως Πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιχειρήσει η Ν.Δ. να κτυπήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου.
Η Ρηγίλλης, επενδύει στα όσα γράφει στο πρόσφατο βιβλίο του, ο ομοϊδεάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάζεται να αναδείξει το επιχείρημά του, ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένεται να αξιοποιήσει το βιβλίο του κ. Μπράουν (Πρωθυπουργού της Βρετανίας και αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, το διάστημα 2007-2010), με τίτλο: «Πέρα από το κραχ» (εκδόσεις Πεδίο).
Αυτό θα το κάνει για να υποστηρίξει, πως επιδοκιμάζεται με αυτή τη διαδικασία -έστω και με έμμεσο τρόπο- η κριτική του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα με συνέπεια την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
«Οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις είναι το θεμέλιο της διάσωσης της Ελλάδας το 2010. Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε το θάρρος να λάβει τις δυσκολότερες των αποφάσεων και να εφαρμόσει τα σκληρότερα των μέτρων. Αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές» επισημαίνει ο κ. Μπράουν στο βιβλίο (σελ. 239) και συνεχίζει:
«Για παράδειγμα,
κατά τους πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας καθυστερήσεων στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, το κόστος στην Ελλάδα της αποφυγής της χρεοκοπίας αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ, κατά προσέγγιση, σε 120 δισ. ευρώ».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπράουν, αναφέρει ότι «αυτές οι εγγυήσεις δεν εξαλείφουν τα ίδια τα χρέη, αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες, όχι την αιτία» και συμπληρώνει: «Μια δανειακή εγγύηση δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει ένα πρόβλημα υπερχρέωσης. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να εξαλείψεις ένα πρόβλημα αξιόχρεου ταξινομώντας το ως πρόβλημα ρευστότητας».
Ο Βρετανός πολιτικός υποστηρίζει ότι «αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς μια αναπροσαρμογή του χρέους, πρέπει να θυμόμαστε ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος του ελληνικού δανεισμού, είναι ότι τα λεφτά τα δάνεισαν γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».
Στη συνέχεια διευκρινίζει: «Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι περίπου 50 δισ. δολάρια, ενώ η γαλλική έκθεση είναι 75 δισ. δολάρια. Συνεπώς, η ανησυχία εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει».


Πηγή

Υπήρχε άλλος δρόμος

Ερχεται, λοιπόν, ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Γκόρντον Μπράουν, και τινάζει στον αέρα τη θηριώδη προπαγάνδα της Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για τη βοήθεια και το Μνημόνιο: Καθυστέρησαν οι αποφάσεις αυτές, λέει ο Μπράουν.

Και το κόστος -για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεωκοπία- αυξήθηκε από τα 30 δισ. στα 120 δισ. ευρώ! (Από το άρτι εκδοθέν βιβλίο του «Πέρα από το Κραχ», εκδόσεις «Πεδίο», που το έκανε χθες πρώτο θέμα η εφημερίδα «Δημοκρατία»)... Οι καλόπιστοι -αλλά και οι αμνήμονες- θα σπεύσουν να επιρρίψουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην Ενωση για την απαράδεκτη και οδυνηρή διεύρυνση του κόστους, που βαρύνει συντριπτικά τους ώμους της ελληνικής κοινωνίας. Στην ένσταση αυτή, την απάντηση -τεκμηριωμένη και πειστική- τη δίνει η ίδια η πραγματικότητα: ο κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε στοιχειωδώς με την Ενωση, μόλις ανέλαβε τα ηνία... Οχι μόνο δεν πίεσε τους Ευρωπαίους, μεταβάλλοντας το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδος σε υπερασπιστικό όπλο, ώστε να πετύχει και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους καθώς και δάνειο με ανεκτό επιτόκιο... Οχι μόνο δήλωνε κομπαστικά στις αρχές του 2010 ότι θα τηρηθεί το... προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (αυξήσεις κ.λπ.)... Οχι μόνο ξόρκιζε την ένταξη στον «Μηχανισμό Στήριξης»... Αλλά και έκανε ό,τι είναι δυνατόν να βυθίσει τη χώρα και να εκτινάξει τα spreads στα ύψη: Μιλούσαν μέσα στη Βουλή για το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η Ελλάδα. Ανέφεραν τον «Τιτανικό», παραπέμποντας συνειρμικά στην καταστροφή. Και συκοφαντούσαν τους εργαζόμενους της χώρας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου... Ετσι έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο. Και έτσι -με αρωγό τη στυγερή, ανεκδιήγητη προπαγάνδα- επεβλήθη το χάλκεον εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεωκοπία», για να λειτουργεί διαρκώς υποστηρικτικά προς την τραγική και ολέθρια κυβερνητική πολιτική... 
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=241595

    Σχόλια