«Η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη»

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ θεωρεί το μορατόριουμ, δηλαδή την παύση πληρωμών, στην ελληνική οικονομία ο καθηγητής Οικονομίας και Δημοσιονομικών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Ιfo Χανς Βέρνερ Ζιν.
  • O επικεφαλής του διακεκριμένου οργανισμού πιστεύει πως η αντιμετώπιση του γιγάντιου,όπως το χαρακτηρίζει,ελλείμματος είναι σχεδόν απίθανη. Τονίζει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ανατολική Γερμανία σε περίπτωση κατά την οποία οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες αναλάβουν τα χρέη της καιεπισημαίνει το σενάριο μιας πιθανής εσωτερικής υποτίμησης ύψους ως και 30%.
Υπογραμμίζει δε ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο αυτό να συνέβαινε με παράλληλη επιστροφή στη δραχμή, πράγμα που όμως θα «σκότωνε» τις ελληνικές τράπεζες, όπως ομολογεί. Ο κ. Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ, καθιστά αναγκαία την άγρια δίωξη και σύλληψη της φοροδιαφυγής, «χρεώνει» την αποσταθεροποίηση αρκετών κρατών της ευρωζώνης στους χαλαρούς κανόνες καιχαρακτηρίζει τη Γερμανία συνυπεύθυνη για τα ελληνικά ελλείμματα. Υπερασπίζεται τη θέσπιση διαδικασίας ημι-χρεοκοπίας στην ΕΕκαι καταλήγει λέγοντας ότι πρώην «πρωταθλητές» όπως η Ελλάδα θα χρειαστεί πλέον να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.
πηγή

.....
Όμως τα πράγματα είναι μάλλον απλά, η πορεία της Ευρώπης κατανοητή, και οι δυνατότητες της Ελλάδος ξεκάθαρες. Το εθνικό συμφέρον  επιτάσσει:
  • Είτε να παραμένουμε στην Ευρώπη εφόσον αυτή κάνει  ευρωομόλογο και επιτύχουμε ίσους όρους δανεισμού και άρα ίσες δυνατότητες ανάπτυξης, ευκαρίες παράγωγης, επενδύσεων
  • Είτε  και πάλι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να φύγουμε από την Ευρώπη με δραχμές να υποτιμήσουμε το νόμισμα μας να και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας
 πηγή

Σχόλια