ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

80% «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ! ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ;
Όπως, ίσως, γνωρίζουν οι αναγνώστες της «Ίσκρα», το Ιρλανδικό κράτος, ως αυθεντικός θεματοφύλακας των ιδιωτικών τραπεζών, έσπευσε δια της κρατικοποίησης να «διασώσει» την υπό κατάρρευση Anglo Irish Bank (μεγάλη Ιρλανδική τράπεζα), με πακτωλό χρημάτων των Ιρλανδών φορολογούμενων, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκτίναξε το έλλειμμα του κρατικού ιρλανδικού προϋπολογισμού σε αστρονομικά ύψη.  
Τώρα η Anglo Irish Bank επιχειρεί να μεταθέσει μέρος του βάρους για τη διάσωσή της και στους κατόχους ομολογιακών τίτλων της.
Έρχεται, λοιπόν, η κρατικοποιημένη, πλέον, τράπεζα, σε προφανή συνεννόηση με την Ιρλανδική κυβέρνηση και κάνει την εξής εκβιαστική πρόταση στους κατόχους των ομολόγων της. Ή δέχεστε την ανταλλαγή των τραπεζικών ομολόγων σας με κρατικά ομόλογα στο 20% της αξίας των τραπεζικών ή θα σας δώσουμε σε μετρητά ποσό μικρότερο του 20% (χωρίς να διευκρινίζεται πόσο μικρότερο!).
Σωστά έγραψαν οι Fianancial Times ότι το δίλημμα που ετέθη στους κατόχους των τραπεζικών ομολόγων είναι να αποδεχθούν την απώλεια του 80% του αρχικού κεφαλαίου τους ή να μην πάρουν τίποτα!
Οι εξελίξεις αυτές με την Anglo Irish Bank προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις, αφού δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό χώρο, αν και θα ήταν έτσι κι αλλιώς σημαντικές λόγω του μεγέθους τους αλλά και το Ιρλανδικό κράτος, που έχει υπό τον έλεγχό του την τράπεζα. Σήμερα, 3/11, τα ιρλανδικά spreads έφτασαν τις 500 μονάδες και πολλοί σχολιαστές συνδέουν αυτή την εκτίναξη με μια σειρά αρνητικές εξελίξεις αλλά και με το δραστικό "κούρεμα", που φτάνει στα όρια της πλήρους απαξίωσης και αφορά τα ομόλογα της Anglo Irish Bank.
Την ίδια ώρα αρκετοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση χρέους της Anglo Irish Bank, λόγω του ότι αυτή η τράπεζα είναι πλέον κρατική, συνιστά στην πράξη και εν μέρει και μια μίνι «αναδιάρθρωση» χρέους του ιρλανδικού κράτους! Επομένως, πιθανολογούν, οι ίδιοι κύκλοι, ότι όλα τούτα συναπαρτίζουν μια πρόγευση της ελεγχόμενης και κηδεμονευόμενης, υπό δυσβάσταχτους όρους, αναδιάρθρωση χρέους, που μπορεί να επακολουθήσει για το χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας!
Έγκυροι, πάντως, αναλυτές ομιλούν πλέον μετά βεβαιότητας για άμεσα επικείμενη, μετά τις εκλογές, κηδεμονευόμενη από την τρόϊκα, μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα προχωρήσει με νέους και άκρως επώδυνους μνημονιακούς όρους, οι οποίοι, μάλιστα, θα έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα.
Αυτός, ίσως, να είναι ο πιο ουσιαστικός λόγος που ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε το κεφάλαιο των εκλογών, στις οποίες μπορεί να οδεύσει η χώρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους!


Παραθέτουμε προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της "Ίσκρα" σχετικό ρεπορτάζ από το "Βήμα online" και ανάλογο ρεπορτάζ του Γ. Αγγελή από το capital.gr


Σε επίπεδα-ρεκόρ το spread των ιρλανδικών ομολόγων μετά το haircut 80% της Anglo Irish Bank
Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.  Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων («haircut») που κατέχουν κατά 80%.
Ο διοικητής της τράπεζας Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.
Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι διαπραγματευόντουσαν, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.
Σημειλώνεται πως το αντίστοιχο spread στην Ελλάδα είναι σήμερα, Τετάρτη, στις 837 μονάδες και το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου στο 10,80%.
πηγή: Βήμα online
Η αναδιάρθρωση του χρέους άρχισε!
Του Γιάννη Αγγέλη
Τα νέα που έρχονται στην Αθήνα από την Ιρλανδία τα τελευταία 24ωρα δεν είναι... καλά. Η πρόσφατα διασωθείσα κρατική πλέον τράπεζα Anglo Irish Bank καλεί τους κατόχους ομολόγων της ύψους 2 δισ. ευρώ να δεχθούν μία ανταλλαγή: να παραδώσουν τα τραπεζικά ομόλογα και να πάρουν σε αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν!
Με άλλα λόγια να δεχθούν μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν κατά 80%!
Σε περίπτωση που δεν το δεχθούν (η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής) η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που σήμερα κατέχουν...
Πρόκειται για την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά «μεταφράζει» στην πράξη το πώς εννοείται η προ ημερών ανακοινωθείσα απαίτηση της κ. Μέρκελ να «μπει» και ο ιδιωτικός τομέας στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ευρωζώνης.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η πρόσφατη σημαντική ανοδική τάση στα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη αυτή και έχει προφανώς προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές των ομολόγων.
Στον γερμανικό οικονομικό Τύπο έχουν ήδη διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι η απαίτηση της κ. Μέρκελ για «συμμετοχή» του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Η κίνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης με την αναδιάρθρωση του χρέους της ΑΙΒ φαίνεται να ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση και έχει χτυπήσει το καμπανάκι για τα τραπεζικά ομόλογα όλων των τραπεζών που συνδέονται με το κρατικό χρέος των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Η πράξη αυτή ερμηνεύεται ως προμήνυμα αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Για την Αθήνα αυτά σίγουρα δεν είναι καλά νέα αλλά έχει ήδη προβλεφθεί μια γραμμή άμυνας που θα οικοδομηθεί στα αποτελέσματα των stress test που έχουν προγραμματισθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στην βάση των απαιτήσεων του Μνημονίου.
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή

Σχόλια