ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ 2009 & 2010!

Η καταστροφική για τον τόπο, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σε πλήρη σύμπνοια με την τρόϊκα – συναίνεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην, εν πολλοίς τεχνητή, εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,3%, περίπου, του ΑΕΠ για το 2010 και στο 15,5%, περίπου, για το 2009.   
  • Η πολιτική αυτή απόφαση της κυβέρνησης για αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος θα υλοποιηθεί, κυρίως, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ, επομένως και των ελλειμμάτων τους, στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που δεν συμβαίνει στην πλειονότητα –αν όχι και στο σύνολο- των χωρών της ΕΕ!  (Μεταγεννέστερη εγγραφή: εδώ)
Με πολύ απλά λόγια δηλαδή η κυβέρνηση «μαγειρεύει» τα δημοσιονομικά στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων λιτότητας. Εκτός όμως από το «μαγείρεμα» αυτό υπάρχει και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, που αυξάνει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη. Η τρομακτική αφενός υστέρηση των εσόδων – φυσικό αποτέλεσμα του «στραγγαλισμού» της οικονομίας από τα μνημονιακά μέτρα –, με τη «μαύρη τρύπα» να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3 δις έως το τέλος του χρόνου, και αφετέρου με την αδυναμία τιθάσευσης των δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες για τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης, τα έσοδα στο διάστημα αυτό σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 3,6%, έναντι ετήσιου, αναθεωρημένου στόχου αύξησης 8,7%. Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μεν μειωμένες, αλλά θα υπολείπονται του ετήσιου στόχου που αναφέρεται σε ποσοστιαία μείωση 7,8%. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο και η μεθόδευση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, της ένταξης του ελλείμματος του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 1,7 δις ή 0,7% του ΑΕΠ) στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και 2010!
Έτσι, με βάση τα καινούρια στοιχεία για το έλλειμμα κυβέρνηση και τρόϊκα θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα για το 2011 της τάξης των 4 δις ευρώ τουλάχιστον! Αυτό θα συμβεί με το πρόσχημα της υπέρβασης του στόχου του 8,1% ή των 18,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί με το Μνημόνιο , μια και θα διαμορφωθεί τελικά, όπως είπαμε, στο επίπεδο του 9,5% ή στα 22 δις ευρώ το 2010. Βέβαια, όπως αφήνουν να διαρρεύσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συνεννόησης με την τρόϊκα, προκειμένου να υπάρξει αύξηση του περιθωρίου για το έλλειμμα, μια μικρή αναθεώρηση δηλαδή των ποσοτικών στόχων του μνημονίου. Πάντως, η αναθεώρηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αποτρέψει τη λήψη των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας.
...συνέχεια εδώ

Σχόλια