Η θεωρία των πολιτικών παιγνίων... μεταξύ Goldman Sachs - Ομπάμα

Κακά τα ψέματα, η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) ναι μεν αποτέλεσε ουσιαστικά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τη σημαντικότερη απόπειρα απόδοσης ευθυνών από το αμερικανικό Δημόσιο για την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και της αμερικανικής οικονομίας, αλλά πρωτίστως αποδείχτηκε μια δίωξη «πολιτική» σε ένα παιχνίδι στημένο από τον Λευκό Οίκο. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της Goldman και της SΕC έναντι του αστείου ποσού των 550 εκατ. δολαρίων, τεκμηριώνει τη θεωρία περί πολιτικών παιγνίων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουλίου, την ίδια μέρα που η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το περιβόητο νομοσχέδιο για τις τράπεζες της Wall Street, ανακοινώθηκε η συμφωνία.


Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν έδειξε πρόθυμη ή ικανή να αντιμετωπίσει τις πρακτικές της Goldman και των άλλων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, στα «δομημένα» προϊόντα και τα τιτλοποιημένα ομόλογα εν γένει.

Η SEC άσκησε τον περασμένο Απρίλιο εις βάρος της Goldman αγωγή για παραπλάνηση πελατών της, όχι μόνο επειδή απέκρυπτε ή παρουσίαζε ψευδή στοιχεία στους επενδυτές, αλλά επειδή στοιχημάτιζε εναντίον της αξίας των τίτλων αυτών, αποκομίζοντας κατόπιν κέρδος. Πρόκειται, όντως, για μια ληστρική τακτική. Η Goldman Sachs δεν είναι η μόνη επενδυτική τράπεζα που κατηγορείται πως το έκανε πουλώντας τους τα διαβόητα πιστωτικά παράγωγα CDOs τα οποία ήταν συνδεδεμένα με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, τα περιβόητα subprimes. Και μάλιστα σε συνεργασία με το hedge fund του μεγαλύτερου σύγχρονου κερδοσκόπου της υφηλίου, του Αμερικανού Τζον Πόλσον, που συμμετείχε στη δημιουργία του fund της Goldman, Abacus. Ο Πόλσον επέλεγε εκείνα τα δάνεια που είχαν το μεγαλύτερο ρίσκο και σορτάριζε στη χρεοκοπία τους, ενώ το δικό του hedge fund είχε παρουσιαστεί ως μακροπρόθεσμος επενδυτής! Με αποτέλεσμα οι πελάτες της Goldman να υποστούν τεράστιες απώλειες ύψους 1 δισ. δολαρίων και ο ίδιος τεράστια κέρδη.

Μια γελοιογραφία του Μάικ Πίτερς όπου εικονιζόταν ένας καθηγητής να ζητεί από έναν μαθητή να φτιάξει μια πρόταση με το ρήμα «κλέβω» (sacks) και ο μαθητής να απαντάει λέγοντας «Goldman Sachs» (σ.σ.: και τα δύο προφέρονται «σακς»), έγραψε ιστορία στις ΗΠΑ.

  • H εμπλοκή της Goldman Sachs και στην Ελλάδα, έβαλε και τη χώρα μας στα παιχνίδια της που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του χρέους, η Ελλάδα του Σημίτη χρησιμοποίησε και τα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης currency swaps. Το συγκεκριμένο «εργαλείο» δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής: Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν μετατράπηκε σε ευρώ, με κορυφαίο διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Επεται και συνέχεια... Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι στις 28 Ιανουαρίου του 2010, Goldman Sachs και Πόλσον διοργάνωσαν μυστικό δείπνο κερδοσκόπων στη «Μεγάλη Βρεταννία», με θέμα πώς θα κερδοσκοπήσουν τζογάροντας πάνω στα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS). Λίγο αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο με αντικείμενο τα ελληνικά ομόλογα, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο «Plaza Athenee» του Μανχάταν, έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος. Το hedge fund του Πόλσον υπολογίζεται ότι τζόγαρε υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/07/2010_409078

Σχόλια