Χάρτες και εταιρείες αξιολόγησης


Οι γεωγραφικοί χάρτες συχνά δίνουν μια παραμορφωτική εικόνα της πραγματικότητας. Οπως οι μερκατορικοί, που όσες χώρες είναι κοντά στον Ισημερινό τις δείχνουν μικρότερες από τις υπόλοιπες. Ετσι σε έναν τέτοιο χάρτη, η Γροιλανδία καταλαμβάνει την ίδια περίπου έκταση με την Αφρική, μολονότι είναι 14 φορές μικρότερη. Παραμορφωτικοί όμως μπορεί να είναι και οι οικονομικοί χάρτες. Ιδιαίτερα όταν την απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης των χωρών αναλαμβάνουν εταιρείες όπως η Μoody΄s, η Standard & Ρoor΄s και η Fitch. Η εμμονή τους να δίνουν θετική αξιολόγηση σε φιλικές τους τράπεζες μέχρι και την παραμονή που βάρεσαν κανόνι, ξετινάζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις έχει καταστήσει εντελώς αναξιόπιστες.

  • Σε άρθρο της προχθές, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» υποστήριζε πως η ώρα του θανάτου έχει πια σημάνει για τις τρεις μεγάλες εταιρείες που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών και των τραπεζών. Και χθες η Κίνα ήρθε να το επιβεβαιώσει. Η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης δημοσίευσε κατάταξη στην οποία τοποθετεί την Κίνα στην κορυφή των αξιόπιστων χωρών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ακολουθούν πιο πίσω, αφού οι πιθανότητες να αποπληρώσουν κάποτε τα τρισεκατομμύρια χρέους που έχουν συσσωρεύσει με τα χρόνια θεωρούνται ελάχιστες. Στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Γκουάν Ζιανζόνγκ, επικεφαλής της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας πιστοληπτικής αξιολόγησης, ρίχνει το φταίξιμο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στις αντίστοιχες δυτικές εταιρείες και λέει πως η Κίνα, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, πρέπει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών. Εταιρείες όπως η Μoody΄s, η Standard & Ρoor΄s και η Fitch «είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένες και ιδεολογικοποιημένες και δεν πληρούν τα κριτήρια της αντικειμενικότητας», δήλωσε ο Γκουάν, πρόεδρος της κινεζικής Νταγκόνγκ. Υποστήριξε επίσης ότι οι τρεις μεγάλες εταιρείες, που ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς, διατηρούν υπερβολικά στενές σχέσεις με τους πελάτες τους οποίους υποτίθεται πως αξιολογούν. Ο Γκουάν είπε πως η δική του εταιρεία ακολουθεί μια μεθοδολογία με την οποία αξιολογεί πιο αντικειμενικά την αξιοπιστία των χωρών.
Η κατάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα η Νταγκόνγκ για το αξιόχρεο των χωρών είναι η πρώτη που εκδίδεται από μια μη δυτική εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και τα αποτελέσματά της διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που δίνουν κάθε τόσο οι τρεις συνήθεις ύποπτες, η Μoody΄s, η Standard & Ρoor΄s και η Fitch: η Κίνα κατατάσσεται υψηλότερα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τις περισσότερες μεγάλες δυτικές οικονομίες.

  • Η καλύτερη  ώρα για να κλωτσήσεις ένα πτώμα είναι μόλις έχει πέσει κάτω και προτού αρχίσει να βρωμάει, λένε οι Αμερικανοί. Και οι Κινέζοι δεν έχουν κανέναν λόγο να διαφωνήσουν μαζί τους. Κρατούν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρέους. Και διεκδικούν το δικαίωμά τους να αξιολογούν αυτοί την αξιοπιστία των χρεωμένων χωρών, προτού βαρέσουν κανόνι.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4585995
blogger: βλέπε επίσης σχετικό link----->>>>

Σχόλια