Όταν η Γερμανία σφίγγει ο ζωνάρι...


Στη Γερµανία...
... µε την πανίσχυρη οικονοµία που είναι ζηλευτή από όλους. Στη Γερµανία που άντεξε στην κρίση καλύτερα από όλες τις άλλες χώρες. Στη Γερµανία που εξακολουθεί να παράγει και να εξάγει όσο κανείς άλλος ανταγωνιστής της στην Ευρώπη.

Σε αυτή...
... τη Γερµανία αποφάσισε να κάνει φέτος την καλοκαιρινή περιήγησή της η Ανιές Μεγιάρ. Μα πί σω από αυτή τη Γερµανία, η γαλλίδα συγγραφέας και κοινωνιολόγος ανακάλυψε πως κρυβόταν άλλη µία, που πριν από το ταξίδι της δεν υποψιαζόταν καν την ύπαρξή της. Χρειάστηκε να κοιτάξει τους Γερµανούς στα µάτια και να ανοίξει κουβέντα µαζί τους, για να καταλάβει γιατί είναι σήµερα ο πιο ανήσυχος λαός στην Ευρώπη. Και γιατί προτιµούν να κόβουν ακόµη και από το φαΐ τους για να βάζουν κάτι στην άκρη. Θύµατα αλλεπάλληλων προγραµµάτων λιτότητας, εδώ και τουλάχιστον µία δεκαετία οι Γερµανοί ζουν µε σφιγµένο το ζωνάρι. Και ετοιµάζονται να αντιµετωπίσουν ένα ακόµη κύµα λιτότητας: περικοπές 80 δισ. ευρώ την προσεχή τετραετία. Η γερµανική κοινωνία που είδε µπροστά της η Ανιές Μεγιάρ είναι χωρισµένη στα δύο. Από τη µια µεριά, οι λίγοι κερδισµένοι της οικο νοµικής ανάπτυξης. Και από την άλλη, οι πολυάριθµοι χαµένοι, ένας «τρίτος κόσµος» που ζει στο περιθώριο. «Στο πλήθος από τους αργόσχολους, τους περιηγητές και τους περαστικούς, σε αυτό το απέραντο και αδιάφορο πλήθος που κινείται ανάµεσα στον κεντρικό σταθµό και τον κα θεδρικό ναό της βιοµηχανικής Κολωνίας», γράφει στις εντυπώσεις της η Ανιές Μεγιάρ, «υπάρχει ένα άλλο αόρατο πλήθος που µεγαλώνει ολοένα και που µπορεί να το διακρίνει µονάχα όποιος έχει την προδιάθεση. Αλλοι που αυτοσχεδιάζουν µε µιµήσεις και µουσικές και άλλοι που έχουν καταλύσει στα παγκάκια όπου τις νύχτες η αστυνοµία κυνηγάει τους ζητιάνους και τους άστεγους».

  • Εκείνο όµως που της έκανε µεγαλύτερη εντύπωση ήταν ένας που δεν κοιτούσε πια τους ανθρώ πους µπροστά του, σκυφτός και βυθισµένος στις σκέψεις του, µονάχος µε τον σκύλο του που τον κρατούσε στα γόνατά του όπως θα κρατούσε ένα άρρωστο παιδάκι. Καθόταν σε µιαν άκρη και κα νάκευε τον σύντροφό του στη µιζέρια, χαµένος στο πλήθος, χαµένος στην πόλη, χαµένος από το πρόσωπο του κόσµου.

Οι χαµένοι...
... του παιχνιδιού θα γίνουν ακόµη περισσότεροι τα προσεχή χρόνια. Η γερµανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τους στόχους της νέας λιτότητας: δη µόσιοι υπάλληλοι, επιδόµατα ασθενείας, επιδό µατα ανεργίας και επιδόµατα γονικής άδειας (όχι, δεν θα γλιτώσουν ούτε οι µαµάδες). Γιατί γίνονται όλα αυτά, ύστερα από µία δεκαετία σκληρής λιτό τητας; Επειδή, εξηγεί το περιοδικό «Εξπανσιόν», η Γερµανία θέλει να δώσει το παράδειγµα. Πώς µπορεί να απαιτεί από άλλες φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, αν δεν κάνει κι αυτή το ίδιο;

Η τύχη...
... προδιαγεγραµµένη. Και οι λαοί τους δεν µπορούν να ελπίζουν σε λιγότερη σκληρότητα από αυτήν που η γερµανική κυβέρνηση επιβάλλει στον δικό της λαό.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4585453

Σχόλια